«Такого не було з початку епідемії». У Вінниці новий антирекорд коронавірусу

«Такого не було з початку епідемії». У Вінниці новий антирекорд коронавірусу
Пом'якшення карантину не означає його завершення. Якщо вінничани продовжать не дотримуватися правил безпеки, то у місті знов все закриють
  • За минулу добу виявили 57 нових випадків інфікування на COVID-19. Це найбільший показник для нашого міста з самого початку епідемії.
  • Міський голова Сергій Моргунов наголошує, що від недотримання правил безпеки — носіння маски, миття рук, соціальна дистанція — залежить і здоров’я, і шанс того, що повернуть суворий карантин.
  • А також розказав, що через легковажність до власної безпеки на коронавірус захворіли 23 водії «Вінницької транспортної компанії».

У п’ятницю, 12 червня, міський голова Сергій Моргунов провів традиційний брифінг, присвячений боротьбі з коронавірусом. На ньому він розказав, що Вінниця поставила антирекорд — +57 захворілих на COVID-19 за останню добу. 

Крім того, мер міста відповів на те як будуть вирішувати поточні проблеми Вінниці, чи звільнить свого радника Віктора Перлова та про плани на міські концерти, культурні події цього літа. Повністю його виступ можна подивитися у трансляції на фейсбуку, далі в тексті — короткий переказ головного, про що говорив міський голова.

Відео дня

Статистика

— На сьогодні ми маємо тривожні новини — поставлений антирекорд по кількості нових випадків захворювання. Це 81 людина в області, з яких 57 захворілих саме у Вінниці. І це за останню добу, що є найбільшим показником з початку епідемії, — говорить Сергій Моргунов. — Це створює надзвичайно загрозливу ситуацію, яку ми протягом трьох місяців намагалися стримувати. І це створює додаткове навантаження на наших медиків — інфекційне відділення міської лікарні №1 заповнено на 100%, з початку епідемії маємо 11 летальних випадків.

Міський голова повідомив, що нині у Вінниці хворіють 286 людей, з яких 83 вінничанина лікують в стаціонарі. Інші люди проходять лікування вдома, під наглядом сімейного лікаря.

Невтішною новиною є й те, що в реанімаційному відділенні міської лікарні №1 нині вісім пацієнтів, які мають стабільно важкий стан та підключені до СІПАП. А в реанімації Вінницької райлікарні борються за життя одного пацієнта з коронавірусом, який також у стабільно важкому стані.

Ніхто не дотримується дистанції

Далі Моргунов відповідав на питання від ЗМІ.

— Кількість інфікованих коронавірусом зростає. Чи вистачає ліжок в лікарнях, тестів ПЛР та ІФА, медперсоналу і засобів захисту для лікування пацієнтів? Або ми маємо дефіцит і є шанс того, що епідемія стане неконтрольованою?

— Засобів захисту достатньо. Ми формуємо згідно з прийнятою антикризовою програмою тримісячний запас. До того ж, запаси на поточні витрати — дезінфектори, маски, респіратори, біокостюми тощо — ми постійно поповнюємо, і на минулій сесії були ухвалені рішення, щодо дофінансування на закупівлю засобів захисту для медиків. Тестів як ІФА, так і ПЛР також вистачає. 

На медперсонал є велика навантаженість. Медики надають допомогу не тільки коронавірусним, а й людям з іншими хворобами. І з цією пандемією вони отримали дуже серйозний виклик, який не зможуть подолати без нашої з вами дисциплінованості.

Якщо ми не будемо дотримуватися елементарних протиепідемічних заходів — не одягати маски, знаходитися у скупченнях людей, не дотримуватися дистанції — то сплески захворюваності будуть і в подальшому. І нам доведеться повернутий суворий карантин, як це було в березні.

Чи плануєте розробити план перевірки пом'якшення карантину? Наприклад, у громадському транспорті люди все частіше їздять без масок, в магазинах без масок вже і продавці. Ніхто не дотримується дистанції.

— Вважаю, що Нацполіція має більш серйозно ставитися до контролю дотримання всіх протиепідемічних заходів в ресторанах, транспорті, громадських місцях тощо. І це має дати  зниження кількості нових випадків захворювання.

Хочу зазначити, що 23 водія захворіли на коронавірус. Люди заходять без масок в транспорт, не всі водії також дотримуються правил. І від нас з вами залежить, щоб транспорт функціонував в нормальному режимі. Не бійтесь робити зауваження людям, що без масок.

Попросив би всіх людей, кому більше за 60 років, утримуйтесь, будь ласка, від частого перебування в місцях, де є багато людей. 

Разом з Перловим зробили «острівці»

Як ви ставитеся до петиції щодо звільнення Віктора Перлова? Адже вона за короткі терміни набрала необхідну кількість підписів.

— В нас вже декілька років працює група «Транспорт і мобільність». У ній є громадські активісти, представники різних департаментів, патрульна поліція, представники «Гармонії». Ця група розглядає великий спектр питань, що стосується безпеки руху. І спочатку Віктор був як громадський активіст, що активно критикував наші дії. Я йому запропонував стати радником, бо якщо критикуєш, то пропонуй. 

Перші кроки, які ми разом робили — це створення острівців безпеки. І поліція констатує той факт, що у порівнянні з 2018-2019 роками кількість ДТП з участю пішоходів знизилася на 70%. Вважаю, що це є об’єктивна оцінка дій всієї групи. В тому числі й Віктора Перлова як ефективного учасника робочої групи, яка працює, щоб створити комфортні умови, в першу чергу, для пішоходів, велосипедистів, громадського транспорту та автомобілістів.

Однією з причин через які водійська спільнота хоче звільнити Перлова — це майбутня реорганізація руху на площі Гагаріна, про що є цикл матеріалів.

Хто контролює якість дорожніх ремонтів на вулицях Вінниці? Бо 90% усіх ямкових латок згодом посідають і комфортні наші дороги перетворюються в ямковий полігон.

— Просадка при ямковому ремонті можлива. Як правило, такі просадки відбуваються під час заміни підземних комунікацій. Підрядна організація має належним чином виконувати свої роботи і згідно з гарантійними зобов’язаннями виправляє недоліки. Якщо бачите, що є неякісний ремонт доріг, то прошу звертатися на 15-60 «Цілодобову варту», надсилати фото мені в фейсбук, і департамент комунального господарства і благоустрою буде контролювати ці роботи.

Чи є реальні шанси відновити роботу сервісного центру МВС у Прозорому офісі?

— Ми на це сподіваємося. Направив лист до міністра МВС Арсена Авакова, щоб залишити сервісний центр у «Прозорому офісі» на Брацлавській. Нагадаю, що вінничани схвально відгукувалися роботою цього центру. Минулого року тут приймали до 80 людей щодня. У 2018 році було здійснено більше 14 тисяч реєстраційних дітей, видано понад п’ять тисяч прав водія та надавалися інші послуги. Це серйозний об’єм роботи, що збільшує навантаження на один центр, який тепер є тільки на Ботанічній.

Запуск фонтанів та масових заходів

На початку року стартували роботи з очистки Південного Бугу в районі Водоканалу. Що за цей час встигли зробити? Коли на повну почнуть працювати земснаряди біля набережної Roshen?

— Очистка русла річки Південний Буг — це один з пріоритетів міста Вінниці. Ми придбали вже два земснаряди, роботи почали у 2018 році. Останні заходи, які були виконані у кінці 2019 році — очистка русла від Київського моста до Водоканалу. На цій ділянці робіт підняли 40 тисяч кубів мулу, відпрацьовуємо нові карти намиву. Період нересту завершився 10 червня і ми розпочнемо далі ці роботи по Бугу. По акваторії фонтану Рошен — ми почистили дно під фонтаном, але подальша робота залежить від ситуації з карантином, що буде зрозуміло після 22 червня.

У багатьох містах вже відновили роботу міських фонтанів. Коли ми можемо очікувати запуску світло музичного фонтану на Бузі та решти міських фонтанів?

— Щодо запуску фонтану, то ми координуємо дії з корпорацією Рошен. Усе залежить від того, коли будуть зняті всі карантинні заходи по Україні й нашій області в цілому. Фонтани, фактично, будуть стимулювати створення скупчення людей. Тому думаю, що не доречно запускати їх зараз.

У Вінниці планують відзначати Івана Купала на Вишенському озері. Комунальне підприємство оголосило тендер на закупівлю відповідних послуг. Які ще масові заходи заплановані на літо і як їх будуть проводити, якщо карантин повністю не скасують?

— Серед вінничан є запит на проведення масових заходів — мистецькі вихідні, територія SUN тощо, але це потребує відповідної підготовки. Зокрема, проведення тендерних закупівель, які можуть тривати від 30 до 60 днів. У разі, якщо карантин буде скасований, ми будемо проводити заходи з дотриманням всіх протиепідемічних умов. Якщо ні — то і проведення масових заходів у Вінниці не буде, оскільки такі скупчення можуть призвести до сплесків коронавірусної хвороби.

Запуск кінотеатрів, нагадаємо, має стати наступним етапом пом'якшення карантину.

 

Читайте також:

«Відмова призведе до спалахів кору чи дифтерії». Що кажуть лікарі про щеплення під час карантину

«Потік клієнтів є, але правил вже не дотримуються». Як відновлюється ресторанний бізнес

До чого призведе послаблення карантину? Пояснює епідеміолог

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (180)
  • Петро Ратушняк

    Лохокарантин ,немає слів

    Влад reply Петро Ратушняк

    Пол города недалекого электората Зеленского уже без масок лазит. Дарвин рулит.
  • Ольга Прусская

    Почему наш дорогой Моргунов и Гройсман нечего не говорят о наших солдат которых привезли и просят помощи . Или это уже неглавное.

    Торон Туй reply Ольга Прусская

    Я их туда не посылал.

    ОБА НА reply Ольга Прусская

    Ваш дорогий Моргунов і Гройсман може десь щось про солдатів, що просять допомоги і висловлюються, але не в цій статті. Тут інша тема.
  • Дима Топчий

    если запретить вообще транспорту двигаться по дорогам то и на 100% уменьшится наезды на пешеходов. К этому близимся ))))) бетонные островяне  мать вашу)))
  • Людмила Николаевна Онофрійчук

    Достали!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up