Віднедавна заклади знову можуть приймати відвідувачів не тільки на відкритих терасах, а й у приміщеннях. Однак повинні дотримуватися протиепідеміологічних заходів. За одним столом можуть сидіти не більше чотирьох людей. Відстань між столами повинна бути 1,5 метра, а працівники закладів мають бути в медичних масках та захисних рукавичках. Деякі з рестораторів, щоб заохотити своїх клієнтів, влаштовують для них акції чи впроваджують новинки у меню.
Наприклад, у всіх ресторанах Валерія Сиверчука чотири дні, після повноцінного відкриття, можна безкоштовно випити коктейль «Karantin Kaput». Ресторатор пише на своїй сторінці у Facebook, що місяці карантину він переживав важко, але жоден заклад не закрив.
У ресторані Debi теж після відновлення роботи влаштували акції для своїх клієнтів. Наприклад, 9 та 10 червня при замовленні будь-якої страви з меню у закладі пригощають харчо.
А у Beer & Blues Art Pub, до прикладу, влаштували пивний безліміт для гостей пабу.
На сторінках ресторанів, кафе, кав’ярень та пабів у соцмережах пишуть, що вони дотримуються всіх санітарних норм та не порушують карантин. Тож, просять своїх відвідувачів не забувати вдома маску та не приходити великими компаніями.
Ми у перший день відновлення роботи ресторанів, 5 червня, зайшли у кілька місцевих закладів, щоб поглянути, як вони адаптуватись до нових умов роботи.
Пройшовшись закладами, й справді помічаємо, що всі офіціанти та бариста в масках і з балонами антисептика, дистанцію між столами дотримано, самі столи після кожного гостя теж протирають. Єдине, що, не завжди легко вдається офіціантам — пересаджувати за різні столики гостей, які прийшли компаніями більш ніж двоє осіб.
На Європейській площі, біля Вежі, де розташовано чимало закладів громадського харчування, ми помітили літні тераси ресторанів, заповнені людьми. При цьому гостей в масках треба ще пошукати. Лише деякі люди їх одягали при вході та виході з кафе і ресторанів.
Якби не офіціантки з пляшками антисептика в руках та масками на обличчі, то картина нічим не відрізнялася би від звичайного дня. Всередині закладів відвідувачів менше, більшість сидять на літній терасі. Бариста та офіціанти розповіли, що швидко адаптувались до нових правил, а під час карантину сильно сумували за роботою.
Інна Кривешко, керівниця об’єднання рестораторів Вінниці:
Через це малі заклади, власники яких не мали фінансових резервів, не змогли відчинити свої двері 5 червня. А тим, хто зміг «вижити», нарешті сприяє погода. Потік клієнтів є, але правил люди вже не дотримуються. Ресторатори у свою чергу дотримуються всіх норм безпеки, які прописав МОЗ.
Наразі ресторанна сфера відновлюється, і нам головне, щоб не було другої хвилі пандемії. Зараз ми об’єднуємось між собою, щоб допомагати та радитись один з одним. Також, мабуть, кожен ресторатор під час карантину зрозумів сильні і слабкі сторони своєї команди і зараз браку кадрів немає. Але, підозрюю, що влітку він з’явиться. У моєму ресторані, до прикладу, дві працівниці відмовились виходити на роботу з 5 червня. Дівчатам настільки сподобалось сидіти вдома, що вони вирішили ще відпочити влітку.
Читайте також:
Пригріло сонце і всі зняли маски. Чи дотримуються вінничани карантину?
Офіціанти на візках і подільська кухня. Яким буде перший соціальний ресторан у Вінниці
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер