«Відмова призведе до спалахів кору чи дифтерії». Що кажуть лікарі про щеплення під час карантину

«Відмова призведе до спалахів кору чи дифтерії». Що кажуть лікарі про щеплення під час карантину
  • Якщо не робити планових щеплень, то після коронавірусу можемо мати спалах інших інфекційних хвороб, — кажуть медики. 
  • Поговорили з лікаркою амбулаторії та приватним лікарем-педіатром про те, як карантин вплинув на вакцинацію.

Батьки почали відтерміновувати вакцинацію дітей, бо не хотіли зайвий раз йти у лікарні та хвилювались, що це знизить імунітет. І хоч під час карантину МОЗ наголошувало на необхідності вакцинації, весною кількість бажаючих зробити щеплення знизилась. 

Ми зателефонували до завідувачки однієї з місцевих амбулаторій та приватного лікаря-педіатра, щоб дізнатись, як вплинув карантин на планові щеплення та чому їх потрібно робити вчасно. 

«Додаткових ризиків для людини не створює»

— На початку карантину більшість поліклінік не могли створити повну безпеку для пацієнтів, тому Уряд прийняв рішення припинити планові огляди та вакцинації. 

Відео дня

Але вже пізніше, у березні, керівництво ВООЗ наголосило на тому, що переривати вакцинацію не можна, — розповідає лікар-педіатр медичного центру «Мама Врач» Андрій Шиманський. — Якщо діток не вакцинувати, то з'явиться цілий потік дітей, які не мають захисту від тих інфекцій, які контролюються щепленнями. Це спричиняє ризик підвищення захворюваності на кір, дифтерію тощо. 

За словами лікаря, враховуючи те, що в умовах карантину медичні заклади працюють у підвищеному напруженні через коронавірус, то, якщо відбудеться спалах інших інфекцій, — навантаження на лікарні буде величезне. Відповідно частина дітей не зможуть отримати правильну та своєчасну допомогу. Саме тому ВООЗ наголошує, що вакцинуватись під час карантину можна і треба. 

— Потрібно надавати перевагу плановим вакцинам, тобто тим, які входять у календарі щеплень, — говорить Шиманський. — Максимум щеплень потрібно робити у один прийом, бо цим пацієнти зменшують кількість візитів у лікарню. 

Андрій Шиманський пояснює, жодна з існуючих сьогодні вакцин не може ніяким чином зменшити ризик захворювання на коронавірус або змінити його перебіг. Бо вакцини створюють імунітет тільки проти тієї бактерії або вірусу, яка і входить у її склад. 

Проте, наприклад, вакцинація проти пневмококової інфекції може позитивно впливати на відсутність ускладнень під час захворювання коронавірусом.

— Коронавірусна хвороба — це гостра респіраторно-вірусна інфекція, і вона може викликати бактеріальні ускладнення, наприклад, пневмонію. Тому, якщо людина має щеплення від пневмококової інфекції, то це зменшує ризик того, що під час захворювання коронавірусом у людини буде ускладнення у вигляді бактеріальної пневмонії, — пояснює лікар. — Жодні вакцини негативно не впливають на імунітет. І, наголошую, що поки немає вакцини від COVID-19. 

За словами Андрія Шиманського, у їхньому медичному центрі на початку запровадження карантину дещо зменшилась кількість пацієнтів. Але вже у квітні-травні люди почали активно приходити вакцинуватись. 

— Варто пам'ятати про свою безпеку. Коли йдете на вакцинацію, то потрібно розуміти, що громадський транспорт — не найкращий спосіб дістатись у лікарню, — продовжує лікар. — Треба не забувати про маску, рукавички та антисептик. Якщо цього всього дотримуватись, то вакцинація буде безпечною і ніяких додаткових ризиків для людини не створить. 

«Ваша дитина, коли виросте, то не подякує»

Завідувачка амбулаторії №2 Ольга Шкода розповідає, що у Вінниці останні роки зменшується кількість батьків, які відмовляються робити своїм дітям щеплення. 

— Зараз люди розуміють, що потрібно щеплюватися, попри карантин. Тим паче всіх санітарних норм у амбулаторіях міста дотримуються, — говорить Ольга Шкода. — У період суворого карантину вакцинуватись приходило менше людей. Але зараз, починаючи з кінця травня, вже активно приходять робити щеплення. Наприклад, за вчорашній день у нашій амбулаторії зробили близько 40 вакцинацій. За один прийом дитина може отримувати від двох до трьох щеплень, це можуть бути краплі і два укола.

За словами лікарки, навіть, якщо у дитини порушений календар щеплень, то його можна наздогнати. Наприклад, комбінуючи вакцини. Завідувачка каже, що вчасна вакцинація полегшує життя і дитині, і лікарю, і батькам. А от відмова від неї через карантин може призвести до спалахів різних інфекційних захворювань. 

— З батьками, які не хочуть щеплюватися, ми проводимо бесіди. Наголошуємо, що це небезпечно. Пояснюємо, що ваша дитина, коли виросте, то не подякує за це. Бо, наприклад, якщо у маленькому віці дівчинці не зробити щеплення від кору, то у період вагітності, вона буде переносити його надзвичайно складно, — продовжує Шкода. — Ми пояснюємо, що побічних дій від щеплення зазвичай немає. Медсестри заспокоюють батьків і все проходить добре. 

«Лікарні вже і так перевантажені через пандемію COVID-19»

У ВООЗ наголошують, що карантин не скасовує рутинної вакцинації. У пріоритеті є первинні вакцинальні комплекси: це вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюку та правця, особливо серед дітей першого року життя.

Як пояснюють у ВООЗ, будь-які переривання планової імунізації, навіть на короткий період, призводять до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій. Або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Кажуть, це буде додатковим навантаженням на системи охорони здоров’я у країнах, які вже й так перевантажені через пандемію COVID-19.

Національне законодавство також не змінює процеси рутинної вакцинації. Згідно із новими змінами у календарі щеплень, під час карантинних заходів не заборонено профілактичні вакцинації.

Читайте також: 

Послаблення карантину: відкривають бази відпочинку. Що з дитячими таборами?

«Це абсолютно китайське дитя». 43-річна вінничанка виношує хлопчика для пари з Уханю

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Ігор Петренко

    Я бачу ви зовсім божевільні раз вважаєте що кір страшна хвороба!? Кір - це звичайна дитяча хвороба, на кшталт вітрянки! Що ви мелете? І це лікарі таке кажуть, які ви після цього лікарі? Та вас взагалі не можна допускати до діток! Дифтерія? Серйозно? Якщо людина миється частіше ніж раз в тиждень, то ніякої дифтерії не буде, ви що ідіоти?
  • Ігор Петренко

    Тому лікарі, якщо рекомендуєте, то беріть повну відповідальність на себе, а не тикаєте батькам бумажку в якій треба поставити підпис на згоду!
  • Ігор Петренко

    В Америці є хоча б VAERS, які виплачують колосальні суми батькам, діти яких постраждали чи померли через вакцину, а в нас навіть доказати не можна що дитина померла чи стала інвалідом від вакцини.
  • Ігор Петренко

    Лікарів вчать по одній програмі. Їм проводять три лекції по вакцинах, і там розказується тільки про "користь" від вакцин. Правду від майбутніх лікарів приховують, тому лікарі не компетентні в цих питаннях. І навіть якщо лікар на протязі життя дізнається правду, то він всеодно не буде про це говорити, адже його просто виженуть з роботи, і кар'єра на цьому закінчиться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up