Зменшення податків, підтримка медицини та вінничан. У мерії представили антикризовий план

Зменшення податків, підтримка медицини та вінничан. У мерії представили антикризовий план
  • Міська влада розробила антикризову програму підтримки громади, яка має полегшити і вихід з карантину, і підготовку до другої хвилі пандемії коронавірусу.
  • У програмі є напрямки — охорона здоров’я, соціальний захист і економіка. І в кожному з цих сегментів пропонують фінансову підтримку за рахунок бюджету міста. Щоправда, таку програму ще мають затвердити на сесії міськради.

На позачерговому засіданні виконкому міськради, 19 травня, міський голова Сергій Моргунов презентував антикризову програму підтримки громади. Чиновник пояснив, що у ході онлайн-зустрічей з радою підприємців, громадськими організаціями вони визначили три сегменти цієї програми: охорона здоров’я, соціальний напрямок та економіка. 

— Ми повинні захистити медичних працівників, продовжити ті програми, які в нас були раніше започатковані. Соціальний захист від територіальної громади міста Вінниці отримають ті вінничани, які цю допомогу справді потребують. Водночас, ми маємо лікувати економіку, яка зупинилася. Бо якщо цього не робити, то загрози будуть ще більші, — коротко сказав Сергій Моргунов на початку розповіді.

Повністю його доповідь можна переглянути у відео. Далі в тексті — найцікавіші тези.

Відео дня

Охорона здоров’я

— Нам потрібно підготуватися до другої хвилі пандемії. Тому ми пропонуємо створити тримісячний запас засобів індивідуального захисту. У ньому має бути необхідна кількість засобів захисту для медиків, дезінфектори та інші витратні матеріали, медикаменти. Причому не тільки ті, якими лікують під час коронавірусу, а й від інших хвороб, — говорив Моргунов.

У антикризовій програмі йдеться, що на лікарні продовжать закуповувати апарати ШВЛ, а також хочуть сформувати кадровий резерв і запастися ліжками з усією інфраструктурою та витратними матеріалами, якщо буде сплеск захворюваності.

— Крім того, ми будемо купувати апарати ШВЛ. Ми очікуємо зараз ще на 10 ШВЛ і продовжимо таку роботу не тільки для базових лікарень, а й інших медзакладів міста. Водночас, будемо закуповувати обладнання, аби збільшити кількість ПЛР-тестувань, — говорив міський голова.

До того ж, в мерії пропонують підсилити ще одну муніципальну програму — «Стоп Грип», яка діє з 2015 року і передбачає масову вакцинацію від грипу. На неї хочуть збільшити фінансування на 40%, щоб закупити більше вакцин, швидких тестів та медикаментів.

Соцзахист

— Епідемія — це серйозне потрясіння для міста. Але місто — це в першу чергу не дороги, а вінничани. Багатьом родинам складно переживати карантин, бо вони не можуть працювати, не можуть отримувати зарплатню. Тому ми зобов’язані підтримувати тих, кому зараз ця допомога потрібна. Перший крок — запровадження муніципальної доплати. Це 300 і 500 гривень щомісяця, — говорив Моргунов.

 

Економіка

Підтримка бізнесу є найбільшим блоком антикризової програми. Бо через те, що в усій країні запроваджений карантин, економіка України зупинилася. Вона зможе «прокинутися» не більше, ніж на 70-90%, за прогнозами різних експертів. 

— Тому ми на місцевому рівні пропонуємо лікувати економіку — це пакет антикризових заходів, якими ми підтримаємо самих підприємців. Для їх напрацювання залучали раду підприємців при міському голові, економістів, громадські організації, — зазначив Моргунов.

Усі пропозиції, озвучені міським головою, спрямовані на зменшення податкового навантаження для підприємців. Так, протягом квітня-травня хочуть встановити нульову ставку єдиного податку для підприємців 1-ої та 2-ої групи.

Ще одна пропозиція — звільнити ФОПів та юридичних осіб від плати за землю та від податку на об’єкти нежитлової нерухомості за один місяць — березень 2020 року.

Також чиновник пропонує звільнити бізнес від сплати за користування нерухомим комунальним майном за два місяці — квітень-травень 2020 року.

— Це, за нашими підрахунками, полегшить податкове навантаження для 3000 підприємців, — говорив міський голова.

Окрім того, мер Вінниці пропонує звільнити від нарахування та сплати за договорами про встановлення земельного сервітуту (на березень-квітень), що зачепить більше 300 бізнесменів. А ще розширити муніципальну програму підтримки бізнесу, де малому і середньому бізнесу давали компенсацію відсотків за залученими кредитами.

— Учасники програми зможуть отримати компенсацію 50% від сплачених податків (ПДФО або ЄП). Тривалість виплат — квітень - грудень 2020 року. І ми передбачаємо в бюджеті на ці заходи близько 5 мільйонів гривень, — говорив Сергій Моргунов.

А ще пропонують запровадити часткову компенсацію витрат роботодавців на ЄСВ за новостворені робочі місця: це стосується підприємців, які до 31 березня не скорочували робочі місця, а з квітня будуть створювати додаткові робочі місця. 

— Ми будемо компенсувати такому підприємству 1039 гривень за кожну найняту людину. Важливий фактор — аби не було заборгованості за ЄСВ, а зарплата працівника — не менше мінімальної в Україні, — говорив міський голова. І така програма буде розрахована на квітень-грудень 2020 року.

Сергій Моргунов зазначив, що ці заходи, по суті, все, що вони можуть зробити для бізнесу на місцевому рівні. Зробити підтримку більшою можуть лише рішенням уряду та парламенту. І відповідні пропозиції вінницька мерія вже надіслала на розгляд Кабміну.

— Програма антикризових заходів, вважаю, що враховує найбільш кризові питання. В подальшому ми будемо її переглядати і доповнювати. А для нас настає саме той період, щоб вся громада згуртувалася і достойно пройшла усі виклики та загрози, які нас спіткала пандемія коронавірусу та карантинні обмеження, — сказав наостанок міський голова.

Виконком міської ради затвердив антикризову програму. І тепер її мають ухвалити депутати на сесії, яка відбудеться 22 травня.

До Вінниці, нагадаємо, приєднають ще шість селищ

 

 

Читайте також:

Як під час карантину доїхати з Вінниці у інше місто і скільки це коштує?

Карантин і його наслідки: у Вінниці зареєструвалося 3,5 тисячі безробітних

«Про нас ніхто не подумав»: у Вінниці провели акцію на підтримку культури

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ols Kat

    Видатки збiльшать, податки зменшать. Я все вiрно зрозумiв?

    Валерий Чудновский reply Ols Kat

    Судячи з презентації - так. Більш того, буде й черговий перерозподіл бюджету Вінниці. Таке питання також виносять на сесію міськради

    Анонім reply Валерий Чудновский

    Якщо віднестись до Вашого матеріалу з гумором то "перерозподіл бюджету" так написати більш вірно.....
    А математичне обгрунтування "обіцянок" пана Моргунова буде?
    Згадав дитинство...., казки бабусі..., вірили  вовка та колобка.....

    Ols Kat reply Анонім

    пан Моргунов сказав, що консультувався з економiстами. От i побачимо якi це економiсти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up