«Про нас ніхто не подумав»: у Вінниці провели акцію на підтримку культури

«Про нас ніхто не подумав»: у Вінниці провели акцію на підтримку культури
  • Близько двох десятків культурних діячів та людей дотичних до культури провели на Майдані Незалежності акцію #стопкультурнийкарантин. 
  • Присутні увімкнули прожектори і направили промені світла в небо, ніби говорячи, якщо влада нас не чує, то хоча б побачить.

Акція пройшла вчора, 12 травня о 22.00. До неї одночасно приєдналися культурні діячі понад двадцяти українських міст. Серед них актори і музиканти, балетмейстери, власники кінотеатрів та івент-агенцій, технічний персонал світла, звуку та сцени, декоратори, діджеї, журналісти, фотографи, піарники, маркетологи та квиткові оператори. 

Захід проходив під гаслом: «Якщо нас не чують, то нас побачать!». А головною вимогою мовчазної акції був діалог, що на нього має піти Уряд. За словами учасників, за весь час карантину українська влада не зробила нічого для того, щоб їх підтримати. Тепер, коли країна поступово виходить з карантину, більшість галузей отримали алгоритми подальших дій, але культура — залишається непомітною і нікому не потрібною. 

Відео дня

— Українські креативні індустрії — це понад 250 тисяч робочих місць; це 4,6% від ВВП країни; це малий і середній бізнеси, які зараз залишилися без державної підтримки, — розповідає директорка Українського центру культурних досліджень та продюсерка фестивалів OPERAFEST TULCHYN і VINNYTSIA JAZZFEST Ірина Френкель. — Європа має чіткий план, як культурна індустрія буде виходити з кризи, а ми — ні. Про нас забули. Ми не знаємо навіть, чи займається держава цим питанням. 

Учасники акції сподіваються, що об’єднавшись чи не в усіх великих містах України, вони зможуть отримати від влади пояснення, що їм робити далі, або хоча б підтвердження того, що Уряд готує план виведення культурної гілки економіки з карантину.

— Якщо ресторатори і готельєри сьогодні мають умови, за якими їм дозволено працювати, то про представників креативних індустрій ніхто не подумав. Наразі культура є однією з найбільш постраждалих під час карантину галузей, —  розповідає директор VINNYTSIA JAZZFEST та головний режисер фестивалю OPERAFEST TULCHYN Павло Третьяков. — Ми не вимагаємо проводити якісь заходи зараз, адже бачимо, що відбувається навколо. Але ми хочемо, щоб Уряд створив правила, за якими ми будемо жити в посткарантинну добу. 

Режисер також говорить, що за потреби вони готові перенести фестивалі на інші місяці і навіть на наступний рік. Але коли держава не йде на діалог, вони не знають, як їм діяти далі. 

Фото у тексті Дмитра Данкевича

Читайте також:

Весілля на паузі або коли запрацюють причетні до святкової індустрії вінничани

«Щедрик» — мелодія Вінниччини: створили логотип бренду області

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Варвара

    А кому нужна на сегодня ваша доморощенная культура. Только зря бюджетные деньги расходуются. Создавайте частный бизнес и не сидите на шее, думайте, как зарабатывать сами.

    Ols Kat reply Варвара

    Они не вписались в рынок
  • Олег Дорош

    Який би план  хто не представляв - всеодно вирышуватиме кожен - йти йому   в місця великого скупчення людей чи ні.    Тому  концерти,   фестивалі і т д і т п  в більшості  людей  не будут користуватися попитом.  Так саме й  різні  новорічні  та інші  заходи.
  • Ols Kat

    Можна гiмн для губернатора писати пiд час карантину на замовлення. Або для бiзнесменiв. Буде робота поетам, музикантам, спiвакам, монтажерам вiдеоклiпiв
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up