Карантин і його наслідки: у Вінниці зареєструвалося 3,5 тисячі безробітних

Карантин і його наслідки: у Вінниці зареєструвалося 3,5 тисячі безробітних
  • За період карантину кількість зареєстрованих безробітних у Вінниці зросла на 30%, в області — на 20 %, і тепер на Вінниччині їх 26 тисяч.
  • На 50 % зменшилася кількість роботодавців, що раніше працювали з Центрами зайнятості.
  • Разом з тим, уряд вніс зміни до «Закону про зайнятість». Тепер і непрацюючі у карантин ФОПи можуть претендувати на отримання допомоги по частковому безробіттю.

Вінничанин Анатолій Поліщук у березні отримав довгоочікувану робочу візу у Польщу. На підприємстві, на якому працював понад два роки довелося звільнитися. В день виїзду за кордон дізнався, що Європа для заробітчан і туристів закрила кордони на карантин. Так він став безробітним.

— Два місяці я з дружиною та п'ятирічним сином сидів дома, на карантині. На підприємстві, де я працював, назад мене вже не взяли. Оскільки я єдиний годувальник в родині, а фінансові запаси вже вичерпувались, довелось стати на облік у службі зайнятості,— розповідає безробітний. — Поки вакансій для мене немає, допомогу по безробіттю у сумі близько 5 тисяч гривень маю отримати. Звісно, це не моя зарплата у 10 тисяч , але в даній ситуації теж непогано. Та хоч би що там було, роботу шукаю, бо потрібно родину годувати, та й плату за комунпослуги в карантин ніхто не скасовував.

У Вінниці та області безробіття зросло до 30% 

За статистикою у Вінницькому міському центрі зайнятості з січня по травень 2020 року зареєструвалися 3,5 тисячі безробітних і громадян.

Відео дня

В області на сьогодні зареєстровано 26 тисяч вінничан.

За словами керівника Вінницької обласної служби зайнятості Галини Скоковської, кількість безробітних за період карантину зросла на 20%, в Україні — на 44 %.

— Окрім того, за час карантину на 50 % зменшилася кількість роботодавців, які взагалі співпрацюють із службою зайнятості, — розповідає Галина Скоковська. — Також на 35 % зменшилася кількість поданих вакансій, у порівнянні з минулим роком. 

Підприємцям — теж карантинна допомога по безробіттю 

Галина Скоковська також повідомила, що служба зайнятості розпочала розглядати пакети документів від керівників  малого та середнього бізнесу області, робітники яких претендують на отримання допомоги по частковому безробіттю у період карантину.

— Загалом надійшло 417 пакетів документів від суб’єктів господарювання, їх розглянули і прийняли вже 73 позитивних рішення — це 1364 найманих працівники Вінниччини отримають допомогу по частковому безробіттю в розмірі 4723 грн, тобто в розмірі мінімальної заробітної плати на загальну суму 6,4 млн грн, — зазначила Галина Скоковська. — Процедура подачі та переліку необхідних для цього документів значно спрощена. Служба зайнятості має три дні на розгляд та прийняття рішення про призначення такої допомоги.

— Днями на засіданні Верховної Ради були внесені зміни до «Закону про зайнятість». Вони дозволяють самим ФОПам теж вносити себе в список на отримання допомоги по частковому безробіттю, — наголосила Галина Скоковська. — Окрім того, збільшено кількість днів, за які роботодавець може подати заявку на допомогу по безробіттю — було 30 календарних днів, стало 90 календарних днів. 

Півтисячі вакансій у Вінниці

Так чи інакше, в Вінниці за останні місяці працевлаштовано понад 2 тисячі вінничан. Окрім того, до Вінницького міського центру зайнятості звернулося 940 роботодавців, які надали біля півтисячі актуальних вакансій. Середній розмір заробітної плати —  7575 грн. Станом на травень, найбільш затребувані вакансії у таких сферах діяльності:

— переробна промисловість —111 вакансій;

— гуртова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів — 99 вакансій;

— будівництво — 53 вакансій;

— транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність — 42 вакансії;

— державне управління і оборона — 38 вакансій;

— охорона здоров’я і надання соціальної допомоги — 33 вакансії.

— Ми пропонуємо роботу безробітним на час карантину, але не можемо застосувати санкції за відмову, — ділиться керівник служби зайнятості Галина Скоковська. — З усім тим, сьогодні допомога по безробіттю становить в середньому 3800 грн, а в половині вакансій заробітна плата пропонується роботодавцями до 8 тис.грн. Люди зацікавлені працювати, бо це більші заробітки.

Читайте також:

Весілля на паузі або коли запрацюють причетні до святкової індустрії вінничани 

Єгипет і Туреччина чекає українців у червні. Вінничани підпільно почали туристичний сезон 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Не важно

    Це жах а не допомога.
  • Виктория Домбровская

    А 600 грн.в місяць.Як вам така допомога ?????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up