Сьогодні - святого Юрія: Що категорично не можна робити в цей день?

Сьогодні - святого Юрія: Що категорично не можна робити в цей день?
  • Одне з найбільших весняних свят на честь Юрія (Георгія) Змієборця – святого мученика і воїна, відзначається 6 травня.
  • Як відзначати і що категорично не можна робити, читайте далі.

Святий Юрій (Георгій) є однією з найвідоміших постатей у християнському світі.

На іконах цього святого зображують як мужнього воїна, котрий верхи на білому коні списом проколює змія. Це символ перемоги святого над дияволом - древнім змієм, перемоги добра над злом.

Юрій походив з родини багатих і благочестивих християн, мешканців міста Бейрута. Дорослим Юрій іде служити до війська і невдовзі отримує чин воєводи і старшого військовоначальника. Це дає йому можливість переконатися в ненависті язичника-царя до християн і викликає бажання захистити невенних. Юрій оголошує себе християнином - і чекає царського суду. Промова Юрія на суді здивувала, але не переконала правителя, який зовсім не хотів втрачати досвідченого воїна і вирішив його умовити зректися Христа. Коли ж умовляння не допомогли, Юрія піддали тортурам. Однак святий мужньо зносив усі випробовування, а Божий ангел за ніч зцілив його тіло від ран. Не зламавши християнського духу святого, цар наказав відрубати йому голову. Це сталося в Нікомідії 303 року. За духовну перемогу над мучителями святого називають ще Переможцем (Побідоносцем). З особливою повагою ставилися до цього свята воїни, хлібороби й скотарі: святий Юрій вважається їхнім покровителем.

Відео дня

Юрія вважали захисником свійських тварин, особливо корів. А тому цього дня майже скрізь в Україні виганяли на пасовиська худобу з різними обрядами.

На Поділлі України, куди відноситься і територія Вінниччини, були щодо цього свята Юрія (Юря, Юр'їв день) свої традиції. Однак, найпоширенішими вважалися такі:

  • Перед вигоном господарі годували тварин квітками – юрочками, аби тварині давали багато молока.
  • Виганяли корів обов'язково після сходу сонця "щоб зрання відьма не зашкодила".
  • Молилися до святого Юрія, аби він беріг худобу.

Що категорично не можна робити у свято?

Не можна нічого в'язати в день Юрія і навіть просто тримати в руках вироби з вовни - вовки всіх овець в отарі перегризуть. Також не можна кричати і лаятися в цей день - може вбити грозою.

За народним повір'ям, Юрій Весняний володіє чарівними ключами, котрими відмикає весняну землю і випускає росу, від чого розпочинається бурхливий ріст трав: "Юрій землю відмикає". У цей час прилітають ластівки: "Ластівка прилетіла, скоро грім загримить". Юрій багатий також на прикмети, пов'язані з погодою та врожаєм. Зокрема, підмічали: "Юрій – з теплом, то Микола (22 травня) – з кормом", або ж: "На Юрія мороз, то вродиться овес".

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Задунайский Торонтуй

    == вовки всіх овець в отарі перегризуть.

    Я так и знал что без убийства не обойдется.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up