Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!

Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!
Один аромат його вже паморочить. Щодо смаку - тут будь-які порівняння недоречні. Вперше я спробувала такого коропа у Німеччині, в одному ресторані у Штутгардті. Та найбільш мене здивувало те, що після моїх хвалебних пісень цій страві, до нас вийшов шеф-кухар, і просто і люб’язно розповів, як його готувати. Як завжди, все геніальне - дуже просте

Я взагалі - рибна душа. Але перед таким коропом не встоять найвпертіші м’ясоїди та затяті травоїди. Головне - мінімум зусиль, і коронна рибна страва на вашому столі гарантовано вразить ваших гостей.
Отже все по порядку. Розповідаю так, як мені говорив німець (дай йому Боже!).
Що знадобиться:

  • дзеркальний короп - десь на 1,5 кг
  • головка часнику
  • майонез
  • хрін
  • сіль

Тепер докладніше.
1. Дзеркальний короп - у ньому немає дрібних кісток. Вага - 1,3-1,7 кіло. Він має бути крупний, бо чим він жирніший, тим ніжніше і солодше у нього м’ясо. І слід пам’ятати, що він цілком має поміститися на дечко у вашій духовці. Тут деякі газдині можуть заперечити - тож можна порізати на шматки. Можна. Та не треба.
Звісно, короп має бути найсвіжіший.
Ретельно його чистимо і миємо. Голову лишаємо, видаляємо зябра та очі. Трохи присолити, але не дуже - далі буде майонез, він додасть солоності.
2. Головка часнику практично піде вся. Беремо зубчики часнику, ріжемо їх навпіл, або на чотири частини - тільки не дрібно! Якщо зубчик невеличкий, залишаємо його цілим. І далі гострим ножем робимо у нашому коропі глибокі надрізи. Скоріше не надрізи, а проколи - не наскрізь, а під шкірку, щось подібне до того, як господині нашпиговують домашню буженину часником. Так само нашпиговуємо рибу - всюди, по всій спинці, біля хвоста, в черево, в голову - всюди має бути часник. Занадто не стане.
3. Тепер майонез. Беремо наш вінницький “Авіс” - в ньому достатньо оцтового смаку, що буде найкраще для цієї страви. І всю 200-грамову упаковку щедро вимащуємо на нашого коропа - зовні і усередині, з обох боків від голови і до хвоста.
Викладаємо коропа на дечко. Можна не мастити олією, це зайве. Можна не підкладати фольгу - та це діло хазяйське.
4. Останній штрих - хрін. Натираємо свіжий, хто має (і хто бажає). Або беремо звичайний магазинний, червоний чи білий. Чайною ложечкою набираємо хрону і гарненько розмащуємо зверху коропа. Виходить хрін тільки з однієї сторони, але,  повірте, його вистачить і для смаку, і для аромату.
І у розігріту до 220 градусів духовку садимо нашу рибу.
           5. За хвилин 15-20 відчується неймовірно смачний дух. Можна глянути, як там справи.  Короп пустить жир, і все це, змішане разом, має ще пектися десь з півгодини. Загалом час запікання - 45-50 хвилин, до однієї години.
6. Ви побачите, коли ваш короп с золотавого перетвориться на коричневого, добре запеченого, - тоді його й виймайте.
Якщо бажаєте частувати гостей коропом щойно з духовки, ставте його пектися за хвилин 20 до їх приходу. Але, якщо ваші гості затрималися чи зовсім не прийшли - радійте. Наступного дня короп з холодильника буде ще смачнішим.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous
    Супер, очень вкусно. Большое спасибо!
  • Anonymous
    Без німця вже й карася підсмажити не годні. дай йому Боже - тьху!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:14 Серйозна ДТП поблизу Лукашівки: водія Skoda госпіталізували до лікарні 17:14 Бершадська громада втратила молодого захисника: 19-річний Віктор Булгак загинув на Донеччині 16:12 Їхали з поминок: з’явилися нові деталі смертельної ДТП під Гордіївкою photo_camera 15:46 У Вінниці залишили в силі вирок зрадникам, які знімали відео для росіян Від читача 12:23 Фейкові виплати по 9600 гривень: українців попереджають про нову схему шахрайства 14:18 У Крижополі розпочали розслідування забруднення земель біля сироварного заводу 13:54 Понад 100 років мелодій: у Барі зберігся унікальний орган, який досі грає photo_camera 12:55 «Де старість — у радість»: огляд пансіонатів Вінниці з найкращими умовами (партнерський проєкт) 12:12 Є питання. Як оформити субсидію у Вінниці? 11:05 Жінка у Вінниці не могла зняти обручку — на допомогу прийшли рятувальники 10:24 Як упорядкувати паркування в місті? У Вінниці стартувало опитування мешканців 09:42 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 10 жовтня 09:12 Росіяни вдарили по енергетиці: ніч на Вінниччині минула під звуки сирен 08:15 10 жовтня — День працівників стандартизації та метрології. Історія, заборони та прикмети 07:45 Вінницькі футболісти реваншувалися у «Самбір-Ниви-2»: третя поспіль перемога 21:30 «Дякую, що витримав і повернувся». Як мама дочекалася сина військового, якій був у полоні 3.5 роки play_circle_filled photo_camera 21:00 Йшов десять кілометрів із простреленими грудьми: як медики «Червоної Калини» рятують життя бійців на передовій 19:52 У Палаці мистецтв провели «Незламний ВІННИЦіЯнський кінофестиваль» play_circle_filled 19:04 Гучні викриття та ледь помітні суддівські рішення: як працює тіньовий ринок тютюну на Вінниччині 18:40 Три роки в полоні: на Вінниччині зустріли Максима Доброго та Ігора Росінського play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up