Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!

Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!
Один аромат його вже паморочить. Щодо смаку - тут будь-які порівняння недоречні. Вперше я спробувала такого коропа у Німеччині, в одному ресторані у Штутгардті. Та найбільш мене здивувало те, що після моїх хвалебних пісень цій страві, до нас вийшов шеф-кухар, і просто і люб’язно розповів, як його готувати. Як завжди, все геніальне - дуже просте

Я взагалі - рибна душа. Але перед таким коропом не встоять найвпертіші м’ясоїди та затяті травоїди. Головне - мінімум зусиль, і коронна рибна страва на вашому столі гарантовано вразить ваших гостей.
Отже все по порядку. Розповідаю так, як мені говорив німець (дай йому Боже!).
Що знадобиться:

  • дзеркальний короп - десь на 1,5 кг
  • головка часнику
  • майонез
  • хрін
  • сіль

Тепер докладніше.
1. Дзеркальний короп - у ньому немає дрібних кісток. Вага - 1,3-1,7 кіло. Він має бути крупний, бо чим він жирніший, тим ніжніше і солодше у нього м’ясо. І слід пам’ятати, що він цілком має поміститися на дечко у вашій духовці. Тут деякі газдині можуть заперечити - тож можна порізати на шматки. Можна. Та не треба.
Звісно, короп має бути найсвіжіший.
Ретельно його чистимо і миємо. Голову лишаємо, видаляємо зябра та очі. Трохи присолити, але не дуже - далі буде майонез, він додасть солоності.
2. Головка часнику практично піде вся. Беремо зубчики часнику, ріжемо їх навпіл, або на чотири частини - тільки не дрібно! Якщо зубчик невеличкий, залишаємо його цілим. І далі гострим ножем робимо у нашому коропі глибокі надрізи. Скоріше не надрізи, а проколи - не наскрізь, а під шкірку, щось подібне до того, як господині нашпиговують домашню буженину часником. Так само нашпиговуємо рибу - всюди, по всій спинці, біля хвоста, в черево, в голову - всюди має бути часник. Занадто не стане.
3. Тепер майонез. Беремо наш вінницький “Авіс” - в ньому достатньо оцтового смаку, що буде найкраще для цієї страви. І всю 200-грамову упаковку щедро вимащуємо на нашого коропа - зовні і усередині, з обох боків від голови і до хвоста.
Викладаємо коропа на дечко. Можна не мастити олією, це зайве. Можна не підкладати фольгу - та це діло хазяйське.
4. Останній штрих - хрін. Натираємо свіжий, хто має (і хто бажає). Або беремо звичайний магазинний, червоний чи білий. Чайною ложечкою набираємо хрону і гарненько розмащуємо зверху коропа. Виходить хрін тільки з однієї сторони, але,  повірте, його вистачить і для смаку, і для аромату.
І у розігріту до 220 градусів духовку садимо нашу рибу.
           5. За хвилин 15-20 відчується неймовірно смачний дух. Можна глянути, як там справи.  Короп пустить жир, і все це, змішане разом, має ще пектися десь з півгодини. Загалом час запікання - 45-50 хвилин, до однієї години.
6. Ви побачите, коли ваш короп с золотавого перетвориться на коричневого, добре запеченого, - тоді його й виймайте.
Якщо бажаєте частувати гостей коропом щойно з духовки, ставте його пектися за хвилин 20 до їх приходу. Але, якщо ваші гості затрималися чи зовсім не прийшли - радійте. Наступного дня короп з холодильника буде ще смачнішим.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous
    Супер, очень вкусно. Большое спасибо!
  • Anonymous
    Без німця вже й карася підсмажити не годні. дай йому Боже - тьху!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:15 Сьогодні вітаємо Олександра та Олега. Історія, заборони та прикмети 20 вересня 21:01 Замість нудних лекцій — стрільба з лука та розпізнавання ШІ. У Вінниці був «Квест нескорених» play_circle_filled photo_camera 20:11 П'янючий водій намагався «домовитися» з поліцією за 17 000 гривень 19:17 Масштабна осіння кампанія проти сказу — розпочали вакцинацію диких тварин Від читача 09:59 У Вінниці стартувала всеукраїнська акція «Голос громадян — сила держави» 18:44 Скільки коштують заняття з репетитором з англійської у Вінниці (Новини компаній) 18:34 У Вінниці ремонтують арку на проспекті Космонавтів: що зміниться та коли завершать роботи photo_camera 18:09 Недбалість ціною в 9 000 000. Експосадовець завищив ціну на світло 18:00 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 17:17 Ще одне золото в скарбницю: Наталія Цюрпіта здобула перемогу на Olympia Amateur з бодібілдингу photo_camera 17:06 Дев'ять років тюрми за «допомогу» ухилянтам — на Вінниччині затримали перевізника 16:31 Сніг чи +28? Синоптики розповіли, якою буде погода на Вінниччині play_circle_filled 16:17 Вінниця попрощається із загиблим воїном Олегом Кривогузом 16:10 Взяли під варту чоловіка, який зарізав людину після конфлікту в клубі у Вінниці 16:01 Перестрибнув через паркан і обікрав будинок: у Вінниці затримали злодія-рецидивіста 15:57 Виплатять по 10 000 на відновлення власникам будинків, що постраждали від обстрілу photo_camera 15:48 Незадекларовані мільйони та маштабні корупційні схеми: судитимуть 17 депутатів та чиновників photo_camera 15:10 Викрили дві групи «чорних лісорубів», які зрізали понад 500 дерев на мільйони гривень photo_camera 15:10 Браконьєр 16-ма сітками наловив риби на 277 тисяч. У нього вилучили авто та улов photo_camera 14:17 Змінили рух чотирьох автобусних маршрутів. Як тепер їздитимуть №19, №21, №22 та №24?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up