Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!

Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!
Один аромат його вже паморочить. Щодо смаку - тут будь-які порівняння недоречні. Вперше я спробувала такого коропа у Німеччині, в одному ресторані у Штутгардті. Та найбільш мене здивувало те, що після моїх хвалебних пісень цій страві, до нас вийшов шеф-кухар, і просто і люб’язно розповів, як його готувати. Як завжди, все геніальне - дуже просте

Я взагалі - рибна душа. Але перед таким коропом не встоять найвпертіші м’ясоїди та затяті травоїди. Головне - мінімум зусиль, і коронна рибна страва на вашому столі гарантовано вразить ваших гостей.
Отже все по порядку. Розповідаю так, як мені говорив німець (дай йому Боже!).
Що знадобиться:

  • дзеркальний короп - десь на 1,5 кг
  • головка часнику
  • майонез
  • хрін
  • сіль

Тепер докладніше.
1. Дзеркальний короп - у ньому немає дрібних кісток. Вага - 1,3-1,7 кіло. Він має бути крупний, бо чим він жирніший, тим ніжніше і солодше у нього м’ясо. І слід пам’ятати, що він цілком має поміститися на дечко у вашій духовці. Тут деякі газдині можуть заперечити - тож можна порізати на шматки. Можна. Та не треба.
Звісно, короп має бути найсвіжіший.
Ретельно його чистимо і миємо. Голову лишаємо, видаляємо зябра та очі. Трохи присолити, але не дуже - далі буде майонез, він додасть солоності.
2. Головка часнику практично піде вся. Беремо зубчики часнику, ріжемо їх навпіл, або на чотири частини - тільки не дрібно! Якщо зубчик невеличкий, залишаємо його цілим. І далі гострим ножем робимо у нашому коропі глибокі надрізи. Скоріше не надрізи, а проколи - не наскрізь, а під шкірку, щось подібне до того, як господині нашпиговують домашню буженину часником. Так само нашпиговуємо рибу - всюди, по всій спинці, біля хвоста, в черево, в голову - всюди має бути часник. Занадто не стане.
3. Тепер майонез. Беремо наш вінницький “Авіс” - в ньому достатньо оцтового смаку, що буде найкраще для цієї страви. І всю 200-грамову упаковку щедро вимащуємо на нашого коропа - зовні і усередині, з обох боків від голови і до хвоста.
Викладаємо коропа на дечко. Можна не мастити олією, це зайве. Можна не підкладати фольгу - та це діло хазяйське.
4. Останній штрих - хрін. Натираємо свіжий, хто має (і хто бажає). Або беремо звичайний магазинний, червоний чи білий. Чайною ложечкою набираємо хрону і гарненько розмащуємо зверху коропа. Виходить хрін тільки з однієї сторони, але,  повірте, його вистачить і для смаку, і для аромату.
І у розігріту до 220 градусів духовку садимо нашу рибу.
           5. За хвилин 15-20 відчується неймовірно смачний дух. Можна глянути, як там справи.  Короп пустить жир, і все це, змішане разом, має ще пектися десь з півгодини. Загалом час запікання - 45-50 хвилин, до однієї години.
6. Ви побачите, коли ваш короп с золотавого перетвориться на коричневого, добре запеченого, - тоді його й виймайте.
Якщо бажаєте частувати гостей коропом щойно з духовки, ставте його пектися за хвилин 20 до їх приходу. Але, якщо ваші гості затрималися чи зовсім не прийшли - радійте. Наступного дня короп з холодильника буде ще смачнішим.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous
    Супер, очень вкусно. Большое спасибо!
  • Anonymous
    Без німця вже й карася підсмажити не годні. дай йому Боже - тьху!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 На щиті повертається молодший лейтенант Микола Рябцов, що понад рік вважався безвісти зниклим 20:10 «Полон — це було пекло»: захисник Маріуполя Віктор Дода повернувся до життя та служби у Вінниці 18:53 У Вінниці відбудеться інтерактивна виставка «Як не стати жертвою фейків» 18:35 Ні в якому випадку не терпіти: куди можна звернутися у Вінниці в разі домашнього насильства Від читача 11:23 Як отримати право на захист, коли вина відсутня 18:06 Печену рибу на соломі внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини Вінниччини play_circle_filled 17:33 «Саша загинув четвертого, а мені ще шість днів брехали, що він на позиції»: підтримайте петицію 17:09 Запустили новий приміський потяг зі Жмеринки на південь замість скасованої електрички до Одеси 16:17 Мовчання на місці, де він ходив: як вінничани вшанували «Грєнку» в річницю загибелі play_circle_filled photo_camera 16:02 З російського полону повернули 205 воїнів. Серед звільнених п'ятеро вінничан play_circle_filled photo_camera 15:15 Від 20 тисяч гривень. Скільки коштує вивчитися на права у Вінниці 14:09 В Україні зросла кількість мільйонерів. Де найбагатші люди в країні 13:35 Асфальту немає, а машини «літають». Провулок на Старому місті став об’їзною дорогою photo_camera 13:22 «30 кілометрів ганьби»: мешканці Бару вимагають ремонту дороги до Вінниці play_circle_filled 12:37 Білик, Vivienne Mort, Іздрик, Ніно Катамадзе і «ДивоVision» від відомих ілюзіоністів! ТОП концертів травня у Вінниці play_circle_filled photo_camera 12:30 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 12:15 У Ладижині чоловік підпалив екскаватор через борг за газ 11:48 Власник м’ясопереробного підприємства повернув вісім мільйонів боргу несплачених податків 10:56 У середмісті на «зебрі» водій Nissan збив 17-річну дівчину 10:18 «Не хочеш на фронт? Плати»: на Вінниччині командир і лікарка брали хабарі за вплив на ВЛК play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up