Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!

Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!
Один аромат його вже паморочить. Щодо смаку - тут будь-які порівняння недоречні. Вперше я спробувала такого коропа у Німеччині, в одному ресторані у Штутгардті. Та найбільш мене здивувало те, що після моїх хвалебних пісень цій страві, до нас вийшов шеф-кухар, і просто і люб’язно розповів, як його готувати. Як завжди, все геніальне - дуже просте

Я взагалі - рибна душа. Але перед таким коропом не встоять найвпертіші м’ясоїди та затяті травоїди. Головне - мінімум зусиль, і коронна рибна страва на вашому столі гарантовано вразить ваших гостей.
Отже все по порядку. Розповідаю так, як мені говорив німець (дай йому Боже!).
Що знадобиться:

  • дзеркальний короп - десь на 1,5 кг
  • головка часнику
  • майонез
  • хрін
  • сіль

Тепер докладніше.
1. Дзеркальний короп - у ньому немає дрібних кісток. Вага - 1,3-1,7 кіло. Він має бути крупний, бо чим він жирніший, тим ніжніше і солодше у нього м’ясо. І слід пам’ятати, що він цілком має поміститися на дечко у вашій духовці. Тут деякі газдині можуть заперечити - тож можна порізати на шматки. Можна. Та не треба.
Звісно, короп має бути найсвіжіший.
Ретельно його чистимо і миємо. Голову лишаємо, видаляємо зябра та очі. Трохи присолити, але не дуже - далі буде майонез, він додасть солоності.
2. Головка часнику практично піде вся. Беремо зубчики часнику, ріжемо їх навпіл, або на чотири частини - тільки не дрібно! Якщо зубчик невеличкий, залишаємо його цілим. І далі гострим ножем робимо у нашому коропі глибокі надрізи. Скоріше не надрізи, а проколи - не наскрізь, а під шкірку, щось подібне до того, як господині нашпиговують домашню буженину часником. Так само нашпиговуємо рибу - всюди, по всій спинці, біля хвоста, в черево, в голову - всюди має бути часник. Занадто не стане.
3. Тепер майонез. Беремо наш вінницький “Авіс” - в ньому достатньо оцтового смаку, що буде найкраще для цієї страви. І всю 200-грамову упаковку щедро вимащуємо на нашого коропа - зовні і усередині, з обох боків від голови і до хвоста.
Викладаємо коропа на дечко. Можна не мастити олією, це зайве. Можна не підкладати фольгу - та це діло хазяйське.
4. Останній штрих - хрін. Натираємо свіжий, хто має (і хто бажає). Або беремо звичайний магазинний, червоний чи білий. Чайною ложечкою набираємо хрону і гарненько розмащуємо зверху коропа. Виходить хрін тільки з однієї сторони, але,  повірте, його вистачить і для смаку, і для аромату.
І у розігріту до 220 градусів духовку садимо нашу рибу.
           5. За хвилин 15-20 відчується неймовірно смачний дух. Можна глянути, як там справи.  Короп пустить жир, і все це, змішане разом, має ще пектися десь з півгодини. Загалом час запікання - 45-50 хвилин, до однієї години.
6. Ви побачите, коли ваш короп с золотавого перетвориться на коричневого, добре запеченого, - тоді його й виймайте.
Якщо бажаєте частувати гостей коропом щойно з духовки, ставте його пектися за хвилин 20 до їх приходу. Але, якщо ваші гості затрималися чи зовсім не прийшли - радійте. Наступного дня короп з холодильника буде ще смачнішим.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous
    Супер, очень вкусно. Большое спасибо!
  • Anonymous
    Без німця вже й карася підсмажити не годні. дай йому Боже - тьху!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:52 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 11 липня 08:35 Кращі меблеві магазини Вінниці: де купити сучасні, стильні та якісні меблі (партнерський проєкт) 08:34 Вітаємо Ольгу та Олену. Свято, іменини, заборони та прикмети 11 липня 08:09 Вінниця прощається з Героєм: загинув 57-річний майор поліції Володимир Петрусян photo_camera Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба! 21:01 Від заробітку до в'язниці: у Хмільнику викрили двох наркоторговців photo_camera 20:12 У Жмеринці п'яний водій пропонував поліції хабар у 20 000 гривень 19:23 Як засмагати безпечно для здоров'я? Взяли рекомендації у дерматолога 19:01 Дві людини захворіли на лептоспіроз цього року на Вінниччині. Що це за інфекція? 18:35 Де мають гратися наші діти, якщо дитячі майданчики занедбані? play_circle_filled 18:08 Пухлина вагою п’ять кілограмів: у «Пироговці» провели складну операцію photo_camera 17:27 «Я всіх вас тут уб’ю!» Гвардієць накрив собою гранату у вагоні поїзда — війна однакова і вчора, і нині 17:10 Макіяж, який не змивається: переваги перманентного макіяжу для сучасних жінок (партнерський проєкт) 17:07 Пропагандувала навіть у судовій залі. Вінничанка отримала строк за виправдання агресії рф 16:37 Пʼяний за кермом не основна загроза. Як судять за ДТП із потерпілими та загиблими? 16:06 Штучна шкіра та новий досвід: Вінницький опіковий центр поглиблює співпрацю з Тайванем photo_camera 15:06 Мартинівка отримала власне бомбосховище на майже 170 квадратів photo_camera 14:02 Буревій пройшов на Вінниччині. Надзвичайники виїжджали прибирати повалені дерева photo_camera 13:13 У Вінниці вшанували 16 медиків, які загинули на війні photo_camera 12:02 Мінісенсація у Подільському зоопарку — вперше народилася патагонська мара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up