Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!

Смакота: Короп з хроном - дас іст фантастіш!
Один аромат його вже паморочить. Щодо смаку - тут будь-які порівняння недоречні. Вперше я спробувала такого коропа у Німеччині, в одному ресторані у Штутгардті. Та найбільш мене здивувало те, що після моїх хвалебних пісень цій страві, до нас вийшов шеф-кухар, і просто і люб’язно розповів, як його готувати. Як завжди, все геніальне - дуже просте

Я взагалі - рибна душа. Але перед таким коропом не встоять найвпертіші м’ясоїди та затяті травоїди. Головне - мінімум зусиль, і коронна рибна страва на вашому столі гарантовано вразить ваших гостей.
Отже все по порядку. Розповідаю так, як мені говорив німець (дай йому Боже!).
Що знадобиться:

  • дзеркальний короп - десь на 1,5 кг
  • головка часнику
  • майонез
  • хрін
  • сіль

Тепер докладніше.
1. Дзеркальний короп - у ньому немає дрібних кісток. Вага - 1,3-1,7 кіло. Він має бути крупний, бо чим він жирніший, тим ніжніше і солодше у нього м’ясо. І слід пам’ятати, що він цілком має поміститися на дечко у вашій духовці. Тут деякі газдині можуть заперечити - тож можна порізати на шматки. Можна. Та не треба.
Звісно, короп має бути найсвіжіший.
Ретельно його чистимо і миємо. Голову лишаємо, видаляємо зябра та очі. Трохи присолити, але не дуже - далі буде майонез, він додасть солоності.
2. Головка часнику практично піде вся. Беремо зубчики часнику, ріжемо їх навпіл, або на чотири частини - тільки не дрібно! Якщо зубчик невеличкий, залишаємо його цілим. І далі гострим ножем робимо у нашому коропі глибокі надрізи. Скоріше не надрізи, а проколи - не наскрізь, а під шкірку, щось подібне до того, як господині нашпиговують домашню буженину часником. Так само нашпиговуємо рибу - всюди, по всій спинці, біля хвоста, в черево, в голову - всюди має бути часник. Занадто не стане.
3. Тепер майонез. Беремо наш вінницький “Авіс” - в ньому достатньо оцтового смаку, що буде найкраще для цієї страви. І всю 200-грамову упаковку щедро вимащуємо на нашого коропа - зовні і усередині, з обох боків від голови і до хвоста.
Викладаємо коропа на дечко. Можна не мастити олією, це зайве. Можна не підкладати фольгу - та це діло хазяйське.
4. Останній штрих - хрін. Натираємо свіжий, хто має (і хто бажає). Або беремо звичайний магазинний, червоний чи білий. Чайною ложечкою набираємо хрону і гарненько розмащуємо зверху коропа. Виходить хрін тільки з однієї сторони, але,  повірте, його вистачить і для смаку, і для аромату.
І у розігріту до 220 градусів духовку садимо нашу рибу.
           5. За хвилин 15-20 відчується неймовірно смачний дух. Можна глянути, як там справи.  Короп пустить жир, і все це, змішане разом, має ще пектися десь з півгодини. Загалом час запікання - 45-50 хвилин, до однієї години.
6. Ви побачите, коли ваш короп с золотавого перетвориться на коричневого, добре запеченого, - тоді його й виймайте.
Якщо бажаєте частувати гостей коропом щойно з духовки, ставте його пектися за хвилин 20 до їх приходу. Але, якщо ваші гості затрималися чи зовсім не прийшли - радійте. Наступного дня короп з холодильника буде ще смачнішим.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous
    Супер, очень вкусно. Большое спасибо!
  • Anonymous
    Без німця вже й карася підсмажити не годні. дай йому Боже - тьху!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Хлороформ, амоній і залізо знайшли у воді жителів Вінницького регіону 20:23 Від ринку Каліча до Муніципального: історія Вінницьких базарів у фото та фактах photo_camera 20:02 Заборонений лівий: на Хмельницькому шосе встановили обмежувальні стовпчики 19:19 Плавання, гандбол і не тільки: що доступно дітям і дорослим у спорткомплексі «Аква-Він» Від читача 13:08 Поліцейські екстрадували організатора злочинної групи паліїв, який переховувався за кордоном 19:02 В центрі міста з’явиться окрема смуга для громадського транспорту. ОПИТУВАННЯ 18:03 Масове отруєння в Калинівці: після шаурми в лікарні опинилося 25 людей, серед них семеро дітей 17:45 Троє дітей без даху над головою: у Крушинівці дрон знищив будинок родини 17:12 «Щоб не робив, бачу пораненого сина»... 14 дронів з іменами Героїв полетіли до бійців «Азову» 16:18 У Вінниці завершують реконструкцію Соборної. Тролейбуси змінять графік руху 15:34 Керівницю «Вінницязеленбуд» внесли до реєстру корупціонерів. Хто тепер керує підприємством? 14:52 У сервісному центрі Вінниці вперше зареєстрували гірничого велетня. Спецтехніка отримала номер 00001 14:24 У Вінниці планують відкрити нові заклади освіти. Де та які саме? 14:08 Липневі тури від Офісу туризму: музей трамвая, пошуки дзену і смарагдова вода чекають на вінничан 12:54 Вінницьку прокуратуру очолив Олег Ткаленко — прокурор з мільйонними статками 12:02 Героя України Максима Устименка, який загинув у бою на F-16, чекали вдома на Вінниччині photo_camera 11:06 У Вінниці врятували жінку з раком і тяжкою хворобою серця. Медики провели комбіновану операцію 10:40 Де замовити смачний торт, печиво та інші солодощі у Вінниці (партнерський проєкт) 10:08 Поліцейський зробив пропозицію випускниці просто на сцені медуніверситету play_circle_filled 09:46 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 1 липня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up