Розробляють програму відновлення нашої області. Проєктів Вінниці — аж на 10 мільярдів гривень!

Розробляють програму відновлення нашої області. Проєктів Вінниці — аж на 10 мільярдів гривень!
  • Нині триває розробка Програми відновлення нашої області на 2023 - 2027 роки.
  • Вінницька влада подала до неї пропозиції з об’єктами, ремонт та реконструкція яких може коштувати понад 10 мільярдів гривень!
  • Серед проєктів — аеропорт, очисні споруди, Будинок офіцерів, «Ювілейний» та будівництво протирадіаційних сховищ. Що відомо про ці об’єкти?

На виконання наказу Вінницької ОВА №776 від 31 травня цього року, виконком Вінницької міськради погодив перелік об’єктів, які пропонуються до включення у Програму комплексного відновлення Вінницької області на 2023 – 2027 роки.

Ми переглянули цей документ. У ньому 42 об’єкти. Серед них є відновлення будівель, що були зруйновані росіянами: ремонт Будинку офіцерів та «Ювілейного», ліцею №8, реконструкція аеропорту «Вінниця».

Також є масштабні будівництва, що планувалися задовго до початку повномасштабної війни — реконструкція очисних споруд на Сабарові, будівництво вантового мосту та Палацу спорту на Тяжилові.

Відео дня

Далі публікуємо, що відомо про усі об’єкти, які хочуть додати до Програми відновлення. І також пропонуємо вам, під цим матеріалом, виділити один з проєктів, який, на вашу думку, найпершим треба робити у Вінниці.

Об’єкти, які були зруйновані росіянами

Чимало об’єктів потрапили до переліку, як такі, що потребують відновлення після російської агресії.

Це, зокрема, аеропорт «Вінниця». Рік тому, 6 березня 2022 року, російські терористи завдали вісім ракетних ударів по військовому об'єкту в Гавришівці. Вони вбили десятьох людей: загинуло шість цивільних і чотири військових. Це було перше потужне бомбардування Вінниці.

На реконструкцію злітно-посадкової смуги, будівництво інженерних мереж, реконструкцію будівлі аеровокзалу та будівництво адмінспоруди з диспетчерською вежею, за підрахунками мерії, потрібно 3,4 мільярда гривень. І це ще орієнтовні розрахунки.

Решта проєктів — пов’язані з російським ракетним ударом по площі Перемоги 14 липня 2022 року. Зруйновані Будинок офіцерів та Будинок побуту «Ювілейний», які були в епіцентрі обстрілу. Їх зносити не будуть: на Будинок офіцерів очікує реставрація, а на «Ювілейний» — реконструкція. Орієнтовні витрати ще не визначені через відсутність проєктно-кошторисної документації.

Крім того, вибуховою хвилею зачепило ще житлові будинки та комунальні заклади. Якраз на ремонт останніх, міська влада розраховує отримати кошти. Це, зокрема, капремонт ліцею №8 (28,25 млн грн), дитсадку №5 (8 млн грн), дитсадка №22 (10 млн грн).

До того ж ще один проєкт, який пов’язаний з площею Перемоги — будівництво укриття-підземної парковки. Його погодили на громадських слуханнях.

Підземний паркінг буде під площею. Якраз між Будинком офіцерів та «Ювілейним»

Загальна кількість машиномісць тут складатиме 221. І разом з цим, тут будуть створені умови для тимчасового перебування людей, як у споруді подвійного призначення. Орієнтовна вартість будівництва паркінгу ще не визначена через відсутність кошторису.

Великі вінницькі будівництва

Наступні проєкти, які хочуть включити до переліку Програми відновлення на 2023-2027 роки, можна назвати масштабним будівництвом, яке мерія планувала довгий час, ще до початку повномасштабного вторгнення.

Зокрема, це вантовий міст між вулицями Янгеля та Ватутіна (нині Левка Лук’яненка), який через залізничні колії з’єднає коротким шляхом Тяжилів та Замостя. Над його спорудженням працюють ще з 2020-го, хотіли почати будівництво у 2023 році. Але спочатку пандемія коронавірусу, а потім початок повномасштабної війни змусили відтермінувати ці плани.

Також змінювалася вартість реалізації цього великого будівництва: з початкових 750 мільйонів гривень до 2,5 мільярдів гривень зараз. Така вартість мосту, знову ж таки, орієнтовна.

Ще один масштабний проєкт на Тяжилові — будівництво Палацу спорту. Проєкт анонсували ще у 2017 році. Тоді планувалося, що багатофункціональну арену-трансформер, на 2500 місць, побудують біля парку Інтеграл. Тут можна буде проводити змагання з баскетболу, волейболу, гандболу, боксу та концерти.

Вартість об’єкта 90 мільйонів гривень мали сплатити рівними частинами місто – область – державу. Але проєкт виявився в чотири рази дорожчим — 400 мільйонів гривень. Нині ж, орієнтовна вартість Палацу спорту складає 900 мільйонів гривень.

Покращить якість води, екології та підвищить безпеку

Далі об’єкти, які мають на меті покращити сучасний стан житлово-комунального господарства міста.

Це, наприклад, реконструкція очисних споруд на Сабарові. Орієнтовна ціна робіт — понад 310 мільйонів гривень.

Також це будівництво сміттєпереробного заводу в селі Людавка Жмеринського району. Не полігон, а саме завод з перероблення сміття. Планувалося, що тут перероблятимуть 90% твердих побутових відходів. Вироблятимуть RDF-паливо (брикети, гранули). І поступово очистять сміттєзвалища не тільки в Стадниці, а й в тому числі у Жмеринському районі. Орієнтовна вартість реалізації цього проєкту — 340 мільйонів гривень.

У перелік Програми відновлення ще включили проекти з будівництва нових тепломереж, реконструкції котелень у Вінниці (1,3 млрд грн); будівництво каналізації та водогону в селищі Десна (83 млн грн).

І наостанок, в переліку, який міська влада подала до включення в перелік Програми відновлення, будівництво 12 протирадіаційних укриттів для закладів освіти. Наразі орієнтовна вартість цих проєктів невідома, оскільки проєктно-кошторисна документація ще проходить державну експертизу.

Раніше, нагадаємо, ми дізналися причини, чому протирадіаційні укриття в школах до 1 вересня не побудують.

Опитування

Який проєкт треба точно включити в Програму відновлення на 2023-2027 роки та робити найпершим?

 

Читайте також:

Ремонти доріг, будинків та оновлення транспорту. Як витрачали гроші Вінниці?

Висотка на 50 квартир — у Вінниці на П’ятничанах погодили нову забудову

Як вінничани готуються до другої зими під час війни — ми запитали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Danny Weeks

    Вы шо блять?
  • AK

    Протирадіаційні укриття можна будувати як кабінети для уроків праці, там площі потрібні великі і в багатьох школах їх ніколи не вистачає. Сподіваюсь, будувати як споруду подвійного призначення хватить розуму.
  • Валентина Воля

    Якщо є такі гроші, то чому б не придбати  нову зброю?! Побійтесь Бога, добродії!, або рваніть хоч раз очок  на ,,нуль,, і подивіться, подумайте...ви боїтеся втратити відкати? А наші юні хлопці і дівчатка втрачають життя...
  • Zinenko Sasha

    Туалети за 5 мільйонів.

keyboard_arrow_up