Висотка на 50 квартир. На П’ятничанах погодили нову забудову

Висотка на 50 квартир. На П’ятничанах погодили нову забудову
58 учасників слухань схвалили проєкт детального плану. Тільки двоє утрималися, і ніхто не проголосував проти / Фото з facebook-сторінки Миколи Геркалюка
  • У районі бібліотеки на Богуна планують побудувати багатоповерхівку. Вона матиме сім поверхів, 50 квартир та стільки ж паркомісць. Ці наміри схвалили на громадських слуханнях.
  • Хоча учасники обговорень критикували, що через забудовника зрізали дерева та закрили річку П’ятничанку в трубу. Про що ще говорили на слуханнях?

На громадських слуханнях 15 серпня обговорили проєкт «Детального плану території між вулицями Богуна – Руданського — річкою Південний Буг та річкою П’ятничанка».

Найголовніше, що ним передбачається — будівництво семиповерхового будинку на 50 квартир.

Документ погодили більшістю голосів. Але під час слухань висловили чимало зауважень.

Відео дня

Новобудова без нових закладів освіти

Отож, на початку слухань архітектор-проєктувальник Геннадій Мальований розповів, що передбачається документом.

Детальний план охоплює територію, площею 2,23 гектара у північній частині Вінниці. Зараз там знаходиться приватна забудова — 1 і 2-поверхові житлові будинки. А також є громадські будівлі: бібліотека і поліклініка.

За проектним рішенням на вільній землі пропонують побудувати житловий будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями. Дім складатиметься з двох секцій, матиме висоту сім поверхів, в яких розмістять 50 квартир.

У червоному колі виділене місце, де планують звести багатоповерхівку

Територіально багатоповерхівку хочуть звести біля будівлі бібліотеки. Мешканці цього ЖК матимуть прямий виїзд на вулицю Івана Богуна.

Також під багатоповерхівку пропонують створити парковку на 26 машин та гаражі на 24 авто. Останні мають бути вбудовані у перший поверх житлового комплексу. На другому поверсі майбутнього дому пропонують створити амбулаторію, яка обслуговуватиме близько трьох тисяч людей.

1080 квадратних метрів займатиме площа озеленення для мешканців мікрорайону. Плюс сформують два прибудинкових майданчики із загальною площею 360 квадратних метрів. Їх вказали як «майданчики для відпочинку».

Детальним планом території не пропонують побудувати додаткові заклади освіти. У сфері обслуговування мікрорайону вже є дитсадок на 180 учнів та школа на 990 учнів.

Чому зарили П’ятничанку

Мешканці мікрорайону намагалися з’ясувати, а на яких підставах на території цього проекту детального плану нещодавно були зрізані дерева, а річка П’ятничанка була закрита у трубу.

— Там був виданий дозвіл на обстеження дерев. Вони були визнані аварійними та зрізані. Відповідний акт є в департаменті комунального господарства та благоустрою, — відповів директор департаменту архітектури та містобудування Яків Маховський. — Щодо річки П'ятничанки: так, знаю, що вона зараз знаходиться в закритому лотку (пропущена в трубу). Власник зобов'язався здійснити благоустрій території з відкриттям лотка річки.

У місці, де за детальним планом немає бути будівництв, вирівняли ділянку та зарили річку в колектор / Фото з facebook-сторінки Миколи Геркалюка

Директор фірми-забудовника ПП «Зірочка» Юрій Петренко додав, що так вони виконали «підготовчі роботи».

— «Вінницязеленбуд» обстежив дерева, вказав, які з них є непридатними та сам їх зрізав, — відповів він.

І на його «захист» представники міськради заявили, що річище П’ятничанки було засмічене. Струмок виходив зі своїх берегів. А попередній замовник проєктної документації не почистив лоток, щоб це виправити.

— Відповідно до інвестиційної угоди, яка була укладена із забудовником, буде здійснений благоустрій території та річку дістануть з труби, — додав начальник відділу просторового планування департаменту архітектури міськради Юрій Самойленко.

Дерева зрізали до узбережжя Південного Бугу / Фото з facebook-сторінки Миколи Геркалюка

А чи були дозволи на закриття річки в колектор від екологічної інспекції? Чи були розроблені відповідні документи, як це передбачає Водний кодекс? Чому план про те, що річку П’ятничанку «запакували в трубу» не обговорювали з місцевими жителями? Такі питання від учасників слухань залишилися без відповідей. 

Повсякчас представники міськради звертали увагу, що це не тема обговорень. Мовляв, треба висловлювати свої зауваження та пропозиції до проєкту детального плану території, а не до тих робіт, які вже фактично відбулися.

Зобов’язання для будівельників

А наступну частину слухань вже ставили, так би мовити, «сусідські» питання.

— Неподалік від цього місця будівництва знаходиться школа. Хочу дізнатися, чи передбачено будівництво укриття, адже питання безпеки дітей для мене на першому місці, — сказав учасник слухань.

— Сховище буде робитися. Це буде окрема будівля під землею в окремому місці, — відповів представник забудовника.

Директор департаменту архітектури Яків Маховський додав, що будівництво укриття є обов’язковою умовою для прийняття будинку в експлуатацію.

На фото (зліва-направо): директор департаменту архітектури Яків Маховський, директор фірми «Зірочка» Юрій Петренко, представниця департаменту правової політики ВМР Ольга Ситник, архітектор-проектувальник Геннадій Мальований / Фото з facebook-сторінки Миколи Геркалюка

— Якщо ви побудуєте тут дім на 50 квартир, то це додасться певна кількість дітей, яким потрібно відвідувати дитсадки та школи. Наша школа та дитсадок і так вже переповнені. Чи передбачено будівництво нових освітніх закладів? — запитала учасниця слухань.

— Угодою між департаментом комунального майна і забудовником передбачена передача кількох приміщень в новобудові під розміщення амбулаторії, квартального комітету, бібліотеки та відділку поліції. Також забудовник буде займатися облаштуванням зупинки громадського транспорту, — відповів Яків Маховський. — З приводу школи, Генеральним планом міста передбачена земельна ділянка біля П'ятничанського парку, де в майбутньому побудують освітній заклад. Тож давати таке навантаження (будівництво школи - авт.) на забудовника, який матиме тільки 50 квартир — це, на мою думку, недоцільно. 

Тож зрештою проєкт детального плану території рекомендували погодити на сесії міськради за умови врахування зауважень висловлених під час слухань. «За» проголосували 58 учасників слухань. Ніхто не голосував проти, і тільки двоє людей «утрималися».

Втім на слуханнях були ще 40 людей, які не могли голосувати, адже за словами представниці департаменту правової політики Ольги Ситник, вони не є «мешканцями мікрорайону». Тож мають тільки «дорадчий голос».

Хто стоїть за фірмою-забудовником?

На слуханнях лунало те, що фірма-забудовник, яка зведе семиповерховий будинок, це приватне підприємство «Зірочка». Компанія була заснована у 2008 році, має 700 тисяч статутного капіталу та основний вид діяльності «45.20 Технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів».

Директором підприємства є Юрій Петренко. Він також очолює товариство «Брідж сіті центр», що володіє однойменним торговельно-офісним центром на вулиці Чорновола, 29Б.

Засновником та єдиним власником обох цих підприємств є Олександр Педорченко. Він депутат Вінницької міської ради, обирався від «ОПЗЖ». А після того, як партія була заборонена, став позафракційним.

До слова, про те, чому депутат міської ради займається будівництвом новобудови на П’ятничанах, питали й на слуханнях. Ось що їм відповіли представники міськради.

— Він є засновником фірми ПП «Зірочка». І в цьому порушення немає. Воно буде, якщо на сесії міської ради Олександр Педорченко голосуватиме "За" погодження детального плану цієї території. Це буде конфлікт інтересів, — сказав директор департаменту архітектури та містобудування Яків Маховський.

 

Читайте також:

Хочуть зрубати дерева, щоб побудувати офіс — жителі Келецької у Вінниці скаржаться на забудовника

«Нас кинули» — пайовики в ЖК «Джерельний» скаржаться на вінницького забудовника

У центрі зводять найвищу у Вінниці багатоповерхівку. Вона вже має висоту 19 поверхів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • AK

    Річку "Пятниканка" слід назад відкопати, невже не можна вздовж річки прогулянкову зону зробити?
  • AK

    Ну якщо передбачено «передача кількох приміщень в новобудові під розміщення амбулаторії, квартального комітету, бібліотеки та відділку поліції», то нехай будують. Потрібно тільки щоб це «передбачено» на папері було зафіксовано, а то забудуть передати і відкриють гинделики за аренду.
  • Олег Корольчук

    достройте сначала жк Европейский квартал!который стоит 7лет!

    AK reply Олег Корольчук

    А це той самий забудовник? Що там не доробили?
  • Martin Libher

    Ой обговорення, це клоунада як на Генерала Арабея 3а, була набрали з тих хто там не живе і з міського аппарату службовців і вирішили

keyboard_arrow_up