Хочуть зрубати дерева, щоб побудувати офіс. Жителі Келецької скаржаться на забудовника

Хочуть зрубати дерева, щоб побудувати офіс. Жителі Келецької скаржаться на забудовника
П'ять років тому тут планували побудувати автомийку. Через протест мешканців сусідніх будинків плани скасували, але паркан, яким огородили ділянку під будівництво, досі залишився
  • Біля будинку на Келецькій, 52 забудовник хоче звести офісний центр.
  • Мешканці сусідніх будинків проти цього: адже для п’ятиповерхового офісу та автопарковки знесуть зелену зону із багаторічними деревами.
  • Хто і чим хоче забудувати ділянку, яка нині огороджена парканом? І яка реакція міської влади?

Мешканці будинків Келецька, 52 та Келецька, 50Б відстоюють право на зелену зону. 

П’ять років тому перед житловими будинками та церквою планували звести автомийку. Люди висловили протест: сказали своє «ні» і зрештою комплекс не побудували.

Втім паркан, яким огороджували земельну ділянку під будівництво, досі стоїть. І на «ласий» шматок землі знайшлися нові плани: за словами жителів тут хочуть побудувати п’ятиповерховий офісний центр.

Відео дня

Замість офісу треба скейтпарк

Звернення до влади люди надіслали у петиції:

«Для зручності будівництва безпечний та зручний тротуар, що веде до будинків, планують демонтувати. Уся зелена зона, багаторічні дерева буде знищена під стоянку автомобілів. Але жодних громадських слухань з приводу цього будівництва не проводилося!», — пише авторка звернення Юлія Мельник.

Замість п’ятиповерхової споруди люди пропонують облаштувати тут скейт-парк.

«Місцева влада повинна дослухатись до мешканців міста, — пише авторка петиції. — Не знищувати зелену зону та багаторічні дерева перед церквою адвентистів на Келецькій 50а, а лише зрізати сухі та небезпечні дерева. Варто прибрати паркан, оновити дитячий майданчик та облаштувати скейт-парк для відпочинку дітей та підлітків. Адже спорт на свіжому повітрі — це здоров’я нації».

Відповідь на звернення вінничан мерія має надати не пізніше 25 червня. Ми ж вирішили дізнатися, хто і чим планує забудувати земельну ділянку перед будинком Келецька, 52 та церквою.

Не давали дозволів на будівництво

Для початку з’ясували, кому належить земля біля церкви, що нині огороджена парканом. Ділянка, площею 21 сотка, є в комунальній власності Вінницької міської громади.

З 2018 року цю землю орендує товариство «Спецпрофірм». Ділянку отримали в оренду, строком на 10 років. Орендна плата складає 47 тисяч 169 гривень.

Далі намагалися дізнатися, що планує побудувати на землі орендар. Але з цим є складнощі: у держреєстрі будівельної діяльності немає ні дозволу на підготовчі роботи, ні паспорта об’єкта, який мав би бути закріплений за майбутнім офісним центром.

Також відсутні дозволи й від Вінницької міської ради. На проектування п’ятиповерхового офісного центру на Келецькій мали надати містобудівні умови та обмеження. Проте в місцевому реєстрі немає даних, що «Спецпрофірм» отримувало такі умови.

Наші припущення, що забудовник немає законних підстав для будівництва на Келецькій, підтвердили в міськраді. На своєму сайті, 15 червня, чиновники відповіли на ще одну публічну скаргу від мешканців Келецької, 52.

«За наявною у міської ради інформацією, товариству «Спецпрофірм» дозвільні документи на виконання будівельних робіт на ділянці біля Келецької, 52 не видавались, — йдеться у відповіді посадовців. — Крім зазначеного, працівниками департаменту архітектурно-будівельного контролю проведено роз'яснювальну роботу з представниками компанії, щодо недопущення порушення законодавства у сфері містобудівної діяльності».

Що відомо про забудовника?

Через YouControl дізналися більше про товариство «Спецпрофірм», яка орендує земельну ділянку на Келецькій, огороджену парканом.

Компанія була заснована у 2019 році, прописана у Вінниці, має 400 тисяч гривень статутного капіталу. Основний вид діяльності — «68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

Директором товариства є Денис Козельчук. Власником значиться Володимир Кравчук.

Однак засновували компанію зовсім інші люди — а саме Юрій Гижко, Сергій Владика, Ірина Мартинюк. Вони раніше були власниками «Спецпрофірма», але у 2021 році їхні імена були видалені з переліку кінцевих бенефіціарів.

Що цікавого у цих прізвищах? А те, що через різноманітні компанії вони досі володіють товариством «Сам-Сервіс». Саме ця фірма планувала забудувати автомийкою ділянку на Келецькій біля церкви.

До слова, Ірина Мартинюк є дружиною екс-виконувача обов’язків міністра аграрної політики України Максима Мартинюка. Цей чиновник обіймав посаду директора департаменту архітектури, містобудування та кадастру у Вінниці з 2011 по 2014 роки.

 

Читайте також:

«Нас кинули» — пайовики в ЖК «Джерельний» скаржаться на вінницького забудовника

Які дороги у Вінниці відремонтують у 2023 році — плани розбудови

У центрі зводять найвищу у Вінниці багатоповерхівку. Вона вже має висоту 19 поверхів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • AK

    Чому там не може бути зелена зона як це було багато років? Земля це не їхня, нехай на фронт ідуть за землю воювати. А то одні гинуть а інші жирні потвори дерибанять все своїм.
  • Читач34

    Хам хамом поганяет
  • Анатолий Гордий

    почему  органы  не  интересуются  мартынюком  и  компани  ?
  • Andrij Kostanda

    Опублікуйте план розвитку міста, узгоджений вінничанам, а не Баригам и.

keyboard_arrow_up