Знищена техніка росії у Вінниці. Навіщо її привезли, хто дозволив і куди зникли «три солдати»?

Знищена техніка росії у Вінниці. Навіщо її привезли, хто дозволив і куди зникли «три солдати»?
  • Знищену в боях із ЗСУ російську бронетехніку привезли до центру Вінниці.
  • А на наступний день залізо вивезли на ставку Вервольф, де вже стоять пам’ятники комуністам.
  • Для чого привезли ворожу техніку і хто давав на це дозвіл? А також куди зникли скульптури солдат, що стояли біля Вічного вогню?

Менше доби в центрі Вінниці простояла російська техніка, що була знищена українськими вояками у боях під Бучею та Ірпенем. Її, 5 травня, привезли на лафетах до центру міста.

У Вінницькій міськраді пояснили, що розбиту БМП і БМД поставили, щоб показати: 1) незламність нашого війська та народу; 2) свідчення путінських злочинів; 3) символ того, що українці борються за свій європейський вибір. Адже бронетехніку встановили на Європейській площі.

Знищені машини ставили під наглядом вінничан і камер ТБ / Фото: vmr.gov.ua

Втім, такий крок влади вінничани зрозуміли інакше. 

Відео дня

Критикують і зрідка схвалюють

Під дописом на facebook-сторінці міського голови Сергія Моргунова люди нарікали на недоречність розміщення російського мотлоху в центрі міста, та ще й поряд з пам’ятним знаком Героям АТО/ООС та Небесній Сотні.

Деякі вказували, що навіть розбита російська техніка шкодить психіці: в місті тисячі переселенців, які були й під вибухами, і бачили ці танки разом з убитими людьми.

Але були й схвальні коментарі: мовляв, це справді потрібне нагадування про те, що Україна воює з росією, та й про те, як наші захисники вміють і можуть спалювати ворогів.

Критики було більше. Тому 6 травня розбиту бронетехніку відправили з Вінниці  ̶в̶с̶л̶і̶д̶ ̶з̶а̶ ̶р̶у̶с̶ь̶к̶и̶м̶ ̶к̶о̶р̶а̶б̶л̶е̶м̶  на ставку Вервольф. Як музейний експонат.

А так російську бронемашину вивозили з площі / Фото: vmr.gov.ua

Начебто ось і «хеппі енд», але наших читачів цікавить — хто дав дозвіл та скільки бюджетних коштів витратили на перевезення російських уламків з Ірпеня та Бучі?

Хто дозволив поставити техніку

Спочатку звернулися за коментарем до Вінницької ОВА: на час воєнного стану, військова адміністрація є головним органом влади у регіоні. Але там відповіли, що не приймали такого рішення.

За пару годин до того, як техніку прибрали з середмістя, начальник ОВА Сергій Борзов замалював балончиком фарби російську «Z» на одній з бронемашин.

«Знищив рашистський символ. Вчора (5 травня - авт.) мене тегали у дописах про підбиту техніку у центрі Вінниці. До встановлення техніки з домальованим символом (Z — авт.) відношення не маю. Я категорично проти використання символів війни», — йдеться в публікації Борзова.

Фото зробелене під час вчорашньої установки / Джерело: архів «20хвилин»

У вінницькій мерії не відповіли, хто конкретно давав дозвіл на цю «виставку» та скільки грошей коштувало її перевезення. 

У прес-службі міської ради розповіли, що оскільки це була тимчасова виставка, то дозволу на її розміщення й не потрібно було. А на питання «скільки бюджетних коштів витратили на перевезення техніки до Вінниці з Бучі та Ірпеня», відповіли, що «на це не витрачали кошти громади». Додали, що розбиту російську техніку передали бійці Калинівського 8-ого полку оперативного призначення імені Івана Богуна.

Куди зникли три солдати

Крім російської техніки з Вінниці вивезли ще один символ Радянського Союзу. Зранку 5 травня, нагадаємо, з Меморіалу Слави демонтували пам’ятник трьом солдатам. Офіційна назва — «Меморіал борців за радянську владу, загиблих у роки Громадянської та Великої Вітчизняної війни».

Меморіал Слави без скульптур / Фото: facebook-сторінка Вінницької міської ради

Чотириметрового червоноармійця, будьонівця та червоногвардійця також перевезли до ставки Гітлера. Демонтаж «солдатів» схвалив виконком міськради. Рішення там пояснили так: 

«Пропагандистська скульптурна композиція символізувала «преемственность поколений борцов за власть Советов» – тих, хто фізично знищував нашу націю голодоморами та репресіями. 70 років українцям насаджували «єдино правильну» ідеологію та версію історії, змушували забути справжнє коріння», — йшлося в дописі на facebook-сторінці Вінницької міської ради.

Хоча, варто згадати, що фігури солдат «переселяли» й раніше, ще за часів Радянського Союзу. Меморіал Слави з моменту заснування, в 1921 році, та по сьогодні змінюється — він реагує на все те, що відбувається.

Історія Європейської площі: парк, який став цвинтарем

Нинішній голова «Музею Вінинці» Олександр Федоришен у 2020 році провів публічну лекцію про те, як за століття історії змінювалася Європейська площа. До слова, «вік» цієї місцевості — 230-250 років.

У давнину це була межа міста, потім — планували відкрити тут ринок, а зрештою, на початку 20 століття, створили Олександрівський парк. З появою радянської влади на площі закладається місце пам’яті — Меморіал Слави.

— Це цвинтар. Там більше ніж 100 могил. Серед них 78 рядових червоноармійців, які загинули під час звільнення міста від нацистів у березні 1944 року. Може це прозвучить цинічно, але влада «підсилювала» цей меморіал іншими могилами, — говорив Федоришен. — Коли у Вінниці закривали православний цвинтар за Універмагом, то тіло Лялі Ратушної перенесли у сквер Козицького. Потім згадали про Петра Запорожця — соратника Леніна також поховали біля Вічного вогню. Меморіал стає всеохопним пантеоном героїв для радянської влади.

До 60-річчя Радянського Союзу Меморіал Слави вирішили реконструювати. Тоді ж з’явилися «три солдати». Втім, спочатку скульптура була тимчасовою.

— Листопад 1977 року. Дуже поспішали, дуже старалися, — говорив історик. — Була купа скарг від вінничан, які жалілися на головного архітектора Володимира Спусканюка — що він вирубав дерева, знущається з пам'яті героїв революції та Великої Вітчизняної війни. Однак, «паротяг йшов на повних парах», робота кипіла, але зі скульптурами ніяк не встигали до відкриття. Тому зробили тимчасових «трьох солдат». Саме їх побачили партійні чиновники на відкритті оновленого меморіалу 7 листопада 1977 року.

Тимчасові «солдати» простояли близько двох місяців біля Меморіалу Слави. Потім їх перевезли на територію однієї з військових частин, де ці скульптури знаходяться дотепер. На заміну їм привезли зі Львова нові скульптури, в яких дещо змінений порядок розташування.

Меморіал Слави, навіть після ще однієї реконструкції у 1990-х, продовжує набувати нових змістів. У 2015-му тут відкривають меморіальний знак героям Небесної сотні та загиблим героям АТО — «Фенікс», що гине, але відроджується з попелу. Поряд розмістили інтерактивну стелу, де записані біографії та обличчя героїв війни на Сході України. 

Який пам’ятник буде замість «трьох солдат» біля Вічного вогню? Наразі це питання відкрите. Пропонуйте свої варіанти в коментарях!

 

Читайте також:

У Вінниці демонтували пам'ятник Горькому. Гагаріну приготуватися?

Перейменували вп'яте. Вулиця Московська тепер Маріупольська

Доби не простояла. З Європейської площі забирають спалену ворожу техніку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (99)
  • Татьяна Бондарь

    Можливо хтось осудить ,але ставити пам'ятники тільки після Перемоги і доречно буде пам'ятник діткам та жінкам які загинули при жорстокості рф!

    Татьяна Бондарь reply Татьяна Бондарь

    Анастасия Подлуцкая так я ж проти них нічого не маю , я думаю про наших героїв ніколи ніхто не забуде і не один пам'ятник поставлять !

    Анастасия Подлуцкая reply Татьяна Бондарь

    Татьяна Владимировна А герої що поклали свої життя , осторонь?Чи вони мало роблять?
  • Людмила Нечкалюк

    І навіщо це? Хай в музеї був би,хто хотів би ,пішов подивився. Війна то триває ще!! Люди цю техніку з підвалів бачать, в дії!!!
  • Вікторія Олійник

    Я думала такий пам'ятник можна буде тільки в росії і побачити, здивували нічого не скажеш
  • Сергей Швец

    Не судіть строго : вєлікіє теж помиляються 🙉🤣

keyboard_arrow_up