Перейменували вп'яте. Вулиця Московська тепер Маріупольська

Перейменували вп'яте. Вулиця Московська тепер Маріупольська
  • Вінниця позбавляється від російської імперської спадщини та на минулому тижні у місті перейменували більше десятка топонімів. Серед них вулиця Московська, яка тепер носитиме назву Маріупольська.

Московську на Маріупольську. Чому вирішили так перейменувати вулицю у Вінниці розповіли у міськраді.

«Маріуполь зараз — це не просто українське місто, а символ незламності та надлюдської сили у боротьбі з російською агресією. Щоб увіковічнити героїзм, у Вінниці вирішили назвати на честь міста-героя одну з вулиць та провулків в районі Старого міста, — кажуть у міськраді. — Відтак колишня Московська стала Маріупольською.

До речі, Указом Президента України Маріуполю присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України».

Відео дня

Вулицю перейменовують уже вп'яте

Докторка історичних наук і професорка Тетяна Кароєва розповіла, що дана вулиця одна з найдавніших в районі Старого міста Вінницької МТГ.

«Первинно це була південна дорога до Старого міста, яку почали забудовувати лише у ХІХ ст. Офіційна назва, зафіксована в документах початку ХХ ст., — Звенигородська, яку спочатку у 1921 р. змінили на Лассаля, потім Карла Маркса, а вже з приєднанням до Вінниці — на Московську, — зазначає Тетяна Кароєва. — Тоді ж змінили назви й провулки»

Історія Маріуполя

Маріуполь — місто обласного підпорядкування Донецької області. Заснований запорозькими козаками на поч. XVI ст. як фортеця Кальміус (від р. Кальміус). У 1611 р. — центр Кальміуської паланки Війська Запорозького. Після інкорпорації українських земель у XVIІІ ст. Російською імперією перезасновано у повітове місто Павловськ, згодом найменовано в Маріуполь (Маріанополь). Наприкінці XVIІІ — на поч. XІХ ст. важливий торговельний осередок Приазов’я, один із центрів чумацького промислу. Із др. пол. XІХ ст. — важливий центр металургії та машинобудування.

У часи радянської індустріалізації тут постав один із найбільших в СРСР металургійних заводів — «Азовсталь». Упродовж 1948-1989 рр. місто йменувалося Жданов. Після 24.02.2022 р. Маріуполь, як стратегічний центр українського Донбасу та Приазов’я, став пріоритетною ціллю російських окупантів.

 

Читайте також:

Перейменування вулиць: чи потрібно вінничанам замінювати документи

Без Московської та Суворова. Коли і як у Вінниці можуть почати перейменовувати вулиці?

«Я руками, ногами й душею за зміну»: що жителі Московської думають про перейменування вулиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up