Ремонт Меморіалу Визволення за 10 мільйонів гривень. Що вже зробили?

Ремонт Меморіалу Визволення за 10 мільйонів гривень. Що вже зробили?
Робітники укладають плитку між колонами. Тут є 48 гранітних стовпів і кожен з них важить по шість тонн
  • На Київській триває капремонт меморіальної зони. Там поставили 48 гранітних стовпів і зараз вкладають плитку. 
  • Згодом тут встановлять світильники, прокладуть нові пішохідні доріжки, а на стовпи причеплять таблички з іменами загиблих у Другій світовій війні. 
  • Таким чином об’єднають Меморіал Визволення з Київської із Меморіалом Слави, частина якого ще залишається на Європейській площі.
  • А як будуть вчиняти з могилами в центрі міста та що там з’явиться натомість?

Із самого ранку 30 листопада на Меморіалі Визволення триває робота. Будівельники вкладають плитку з отворами, через які буде рости газон. 

Навколо перекопана територія, гори відсіву. А між плитками й робітниками вже височіють гранітні колони. Вага кожної — 6 тонн. Таких тут 48 і всі вони були змонтовані на бетонний фундамент. 

Відео дня

Робота над капремонтом цієї меморіальної зони почалася з цієї осені.

— Ми почали з «Вічного вогню» (Меморіал Слави, що на Європейській площі - авт.) — позабирали плити, демонтували постаменти, які під плитами були. А на (Меморіалі - авт.) Визволення ми виконали земельні роботи, бетонні роботи: залили фундаменти під гранітні стовпи, 48 штук. Проклали закладні під стовпи освітлення та почали вкладати плитку, — розповів директор фірми-підрядника робіт «Агропродсоюз» Юрій Студент.

Таблички, що були на стіні пам’яті (конструкція, яка напівколом стояла на Меморіалі Слави на Європейській площі) зараз на реставрації. Потім їх почеплять на гранітні стовпи на Меморіалі Визволення. Юрій Студент сказав, що на кожен стовп буде по вісім табличок і ще поставлять полички для квітів або лампадок.

Проєкт з капремонту Меморіалу Визволення розрахований на два роки: фініш робіт у жовтні 2023 року. Тож, в планах підрядника на цей рік, завершити по максимуму укладання плитки та поставити частину освітлення.

«Поряд з героями лежать вбивці українців»

Небагато лишилося від Меморіалу Слави, що на Європейській площі: у травні звідси прибрали скульптури трьох солдат, «Вічний вогонь» вимкнули, Стіну пам’яті демонтували в жовтні. Тоді ж пам’ятний знак Небесній сотні та Героям АТО/ООС перенесли на площу Шевченка, що перед Краєзнавчим музеєм.

Зараз залишилася стела з присвятою загиблим воїнам у Другій світовій війні та могили. І це також незабаром можуть перевезти на Київську.

— Перенесення елементів з Європейської площі на Меморіал Визволення є логічним і доречним. Ці елементи пов'язані з Другою світовою війною, — каже директор «Музею Вінниці» Олександр Федоришен. — Меморіал на Київській є наразі найбільшим похованням червоноармійців, які брали участь у вигнанні нацистів з Вінниці та Вінницької області у часи Другої світової війни.

Цьому є ще й таке підґрунтя: Меморіал Визволення від початку свого заснування (з 1944 року) планувався як пам’ятна зона, місце останнього спочинку для воїнів, які загинули у часи звільнення Вінниці та Вінницької області від нацистів.

Меморіал Слави на Європейській площі побудували на місці скверу, який тут заклали Грохольські ще в 1890 році. Історію Європейської площі й про те, як сюди «підселяли» могили ми докладно розповідали в цьому матеріалі.

— Вінничани відмовилися від ідеї поховань у центрі міста трохи більше ніж 250 років тому, коли винесли за межі Вінниці цвинтар за Універмагом і цвинтар на території парку Леонтовича, — говорить Федоришен. — Більшовики вирішили, що можуть і мають право поставити мертвих собі на службу. Тому у парковій зоні роблять перші поховання майбутнього Меморіалу Слави. Де поряд з героями Другої світової війни, лежать і продрозверстники, які відбирали хліб та вбивали українців.

— Тоді що робити з могилами? Гідних вінничан ховати на Меморіалі Визволення, а не гідних — переховати десь в іншому місці? — спитав журналіст.

— Складне питання. У жодному разі, якою б людина не була, не можна викидати її останки на смітник. У частини людей, що тут поховані, є живі родичі. З якими, безперечно, потрібно буде радитись. У перспективі, на мою думку, можна створити окремі зони поховань на Меморіалі Визволення та на сусідньому старому кладовищі Слободи П'ятничанської, — відповів історик.

Олександр Федоришен додав, що перед перенесенням могил обов’язково мають бути проведені дослідження. Адже, за його словами, досвід з переселенням цвинтарів на Львівщині та Рівненщині показав, що часто в індивідуальних та братських могилах не виявляється останків. Взагалі.

— Але на вашу думку, просто зараз, поки триває війна, чи варто займатися мертвими й витрачати на це мільйони гривень? — запитав журналіст.

— Нас, як представників Ради з історії та топоніміки, запитали: «Куди перенести Меморіал Слави?». Бо на це був запит від громадських активістів. І, як на мене, ми надали найлогічніший та правильний напрямок, — відповів Федоришен. — Відповісти на питання, чи це зараз на часі — непросто. Але імпульсом для цього стало повномасштабне вторгнення росії в Україну та запит суспільства на деколонізацію - дерусифікацію. Так само як і повалення режиму Януковича спричинило по всій Україні «Ленінопад» і декомунізацію.

Про вартість капремонту та що чекає на Європейську площу

На капітальний ремонт Меморіалу Визволення, що на Київській, витратять 10 мільйонів гривень з бюджету громади. За ці кошти зроблять нові пішохідні доріжки, встановили 48 гранітних колон з іменами полеглих земляків, наявні стели відремонтують. А також в рамках цього тендера буде нове озеленення території. 

Візуалізація благоустрою Меморіалу Визволення

Генеральним підрядником робіт є вінницька фірма «Агропродсоюз», яка до цього робила коло на Коріатовичів та благоустрій Замкової гори. Термін виконання робіт — до жовтня 2023 року, включно.

Що буде з Європейською площею після перенесення Меморіалу Слави? Наразі невідомо. Головний архітектор Вінниці Євген Совінський говорив, що будуть проводити архітектурний конкурс на відбір найкращих ідей. Але цим займатимуться вже після перевезення цвинтаря з Європейської площі.

Опитування

Що потрібно зробити з Європейською площею, після того як звідси приберуть цвинтар?

 

Читайте також:

Сквер наче збільшився. Що лишилося від Меморіалу Слави, який на Європейській площі

І підтримують, і критикують. Вінничани про перенесення Меморіалу Слави з Європейської площі

Чому не обговорювали побудову ТЦ перед Центральним ринком? Ми дізнались

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач23

    доки триває війна ніяких робіт.одні трц будують ,другі в сквери гроші закопують.люди ,ви повністю охеріли?
  • Мария Затайдух

    Не потрібно було нісого чіпати.Хлопці в багнюці лежать, одягу, їжі, транспорту, зброї не вистачає.Життям ризикують. Що б трапилось, аби зробити це після війни?  Чому до війни не робили? Якщо зупинити роботу  хтось загине! Ні. А якщо не підтримати воїнів, хтось поплатиться життям. Отже, зупинити і віддати кошти на  ЗСУ.
  • Gnjhfn G ggm

    Нахер нам ці памятники в той час як наші захисники мерзнуть в окопах,
  • Електрик Вінниця

    Підари

keyboard_arrow_up