Реконструкція переходу на Урожаї: коли, як та навіщо це треба?

Реконструкція переходу на Урожаї: коли, як та навіщо це треба?
Підземний перехід на Урожаї відкрили у 2002 році. І з моменту здачі об'єкта в експлуатацію були тільки поточні ремонти / Відео, фото: Вадим Павлов
  • Майстерні з ремонту одягу та взуття, вулична картинна галерея та без фастфуда — таким після реконструкції може стати підземний перехід на «Урожаї». 
  • А ще поставлять два ліфти, щоб «підземкою» могли скористатися люди на візках. 
  • Однак ремонти, які мали розпочатися весною минулого року, досі на стадії обговорень. Що про це відомо?

З рішення міськради №1494 від 24 лютого дізналися, що у мерії є готова концепція реконструкції підземного переходу біля ринку «Урожай». Нею передбачається будівництво нових вхідних павільйонів, облаштування ліфта та загалом, оновлення схеми функціонування споруди.

Подробиці розпитали у проектувальників — комунального підприємства «Агенції просторового розвитку».

Будинок побуту з арт-простором

— Був розроблений робочий проект на те, щоб перехід реконструювати. А саме: зробити накриття над входами, ліфти, щоб забезпечити доступність маломобільних груп населення, та оновити приміщення. Нам поставили завдання розробити варіанти, як це може виглядати, — каже директор «Агенції просторового розвитку» Максим Кравчук.

Відео дня

Він розказав, що технічне обстеження показало, що перехід є придатним для подальшого використання.

— Ця споруда не аварійна. Там є проблема з підмоканням, тому необхідно буде виконати комплекс гідроізоляційних робіт, — говорить Кравчук.

Отож, за пропозицією фахівців, над входами поставлять накриття. Біля двох з них — поблизу ринку «Урожай» і Медуніверситету — пропонують встановити ліфти.

Комерційне призначення переходу пропонують зберегти, а стіни та одне з приміщень переходу облаштувати під експозиції.

— Можна пристосувати приміщення ще й під культурну функцію. Там може бути виставка, галерея, експозиція для якихось художніх робіт, що будуть підтримуватися міською радою, — каже Максим Кравчук.

Щодо комерції, то замість нинішнього фастфуду з його неповторними «ароматами», які змішуються із запахом громадської вбиральні — пропонують влаштувати такий собі «міні-Будинок побуту».

— Ми запропонували створити тут комерцію побутового обслуговування. Тобто, як в будинку побуту, де є швейні майстерні, ремонт взуття, виготовлення ключів тощо, — сказав Кравчук. — Виготовили план усіх приміщень. Але демонструвати його зарано — проєкт в стадії обговорення, тому все ще може змінитися. Остаточного рішення по наповненню цього переходу ще не прийнято.

Над переходом буде наземний зі світлофором

За тиждень до повномасштабного вторгнення, нагадаємо, у Вінниці презентували реконструкцію ділянки вулиці Пирогова — від Блока (нині вулиця Героїв поліції) до перехрестя Пирогова-Келецька-Скалецького. Оновлення переходу на «Урожаї» також було в рамках цих робіт, хоча й окремим проєктом.

А потім, ви самі знаєте, що сталося — війна, зрізання видатків на реконструкції та нові будівництва, перерозподіл коштів на оборону. За рік великої війни до питання реконструкції вулиці та переходу знов повернулися.

У колах виділені два перехрестя, де будуть влаштовані переходи зі світлофорами / Фото: vmr.gov.ua

Плюс, нагадаємо, що в рамках робіт на вулиці Пирогова — поблизу підземного переходу — з’явиться наземний перехід зі світлофором

— Який сенс тоді в підземному переході, якщо буде регульований наземний перехід? Чи не простіше його тоді засипати, щоб не витрачати кошти на реконструкцію? — запитав журналіст.

— Цей варіант обговорювався і не був підтриманий. Бо, по-перше, на те, щоб засипати перехід — це теж треба гроші. По-друге, місто втратить комерційні приміщення, і як наслідок будуть втрачені робочі місця та податки з цих місць. Тому вирішили зберегти цю споруду, — відповів Максим Кравчук.

Зараз, за його словами, усе ще на стадії обговорення. Посадовець порадив звернутися за роз’ясненнями до директора департаменту капітального будівництва Ігоря Откидача, який, ймовірно, стане замовником реконструкції «підземки».

— Поки це не наш об’єкт. За попередніми планами збиралися робити реконструкцію вулиці Пирогова та гідроізоляцію переходу, що доручили департаменту комунального господарства і благоустрою. Чи будемо «заходити» у середину переходу і робити там реконструкцію — якраз обговорюємо і незабаром це питання буде вирішено, — сказав журналісту директор департаменту капітального будівництва Ігор Откидач.

Орендар відмовився від реконструкцїі

Підземний перехід на «Урожаї» будували ледь не всім містом: в кінці 90-х через відсутність фінансування на будівництво скидалися всі, про що закликав тодішній мер Дмитро Дворкіс.

Утім коштів не вистачило, щоб повністю добудувати об’єкт. Тому дофінансовував роботи у 2000 році Юрій Коробкін — підприємець, депутат міськради та власник кількох торгових закладів. Завершили оздоблення підземного переходу з пристосуванням його під комерцію у 2002 році.

З того часу не було капітальних ремонтів: тільки поточні. Тож більшість вінничан цей перехід не вперше згадують не злим тихим словом через його стан.

Перехід на Урожаї, 2018 рік. Фото з архіву «20хвилин»

Ця ж оренда і стала для влади непереборною перешкодою — через петиції у 2018-му вінничани вимагали реконструкцію цього переходу.

У мерії відповідали, що не можуть це зробити, адже перехід в оренді, і тому капітальними роботами має займатись орендар переходу — торговельно-виробниче товариство «Південний Буг».

А журналісту додатково розповіли, що «орендарю не вигідно робити капремонт й він готовий відмовитися від об’єкта на користь міста».

Отож, капітальних ремонтів не дочекалися, але принаймні були поточні: у червні 2020-го за кошти орендаря відновили тротуарну й настінну плитки та пошкоджених елементів благоустрою.

Тоді як міська влада, зі свого боку, вирішила вкластись в обстеження та виготовлення проектно-кошторисної документації на подальшу реконструкцію переходу. Зокрема, стало відомо, що на такі цілі витратили з бюджету громади 1 мільйон 200 тисяч гривень.

 

Читайте також:

Біля «Зорі» хочуть зробити парковку. Ціна — 3,1 мільйона гривень

87 мільйонів гривень на ремонти доріг витратили у 2022 році. Де тривали роботи?

Триває капремонт «Хіміка». Як змінився парк за цю зиму?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (58)
  • Oleg Braslavskuy

    Батозьку доробіть,нормально,розвантажите мі сто
  • Валентина Масловская

    реконструкція це добре. а коли Батозьку закінчать ''реконструювати''??? незручності об'їзду і те, що там якось потрібно людям до Реквієму попадати не впливають на термін закінчення епопеї того сумнозвісного ремонту??
  • Alla Krapivna-Zalyziuk

    Які ліфти в війну? Що так погано в тому переході ? Всіх все встроює!

    AK reply Alla Krapivna-Zalyziuk

    А ви думаєте що молодою вічно будете? Так, ліфти потрібні, бо душа скрипить дивитись на тих похилих, для яких ці сходи є важкою перепоною.
  • А на Лебединського,зупинка З.Ткаченко, навіть поточного ремонту ніколи не робили в підемці.Там не сьогодні -завтра та стеля обвалиться на голову людям,все  облітає,а світло таке,,яскраве,, що нічого не видно.

    reply

    Оксана Гуркун чекають поки когось присипе,тієї зими телефонувала на гарячу лінію за освітлення,включили додаткові лампи,на декілька днів,а потім знов відключили, мабуть для економії  електроенергії .

    Оксана Гуркун reply

    Ірина Ірина так, було таке, що стеля мокра , з неї капало, шматки відпадали. Страшно заходити, я зверталась (ще до війни) до нашого мера - тиша ..

keyboard_arrow_up