Хто та на яких умовах орендує підземний перехід біля «Урожаю» (ДОКУМЕНТ)

Хто та на яких умовах орендує підземний перехід біля «Урожаю» (ДОКУМЕНТ)
У переході змішується запах фастфуду і туалету. Об’єкт потребує капремонту, але міська влада його робити не буде
  • Ми отримали копію договора про оренду підземного переходу біля ринку «Урожай». Навколо цього переходу вже кілька місяців точаться дискусії: вінничани вимагають відремонтувати «підземку».
  • Натомість, міська влада взагалі сумнівається в тому, щоб далі використовувати цей перехід.
  • Згідно договору, орендар має щороку проводити поточний ремонт в переході. А капітальний — за згодою влади.

Вінничани звертаються до міської ради з проханням посприяти ремонту підземного переходу на «Урожаї», що став «смітником з ароматами шаурми й туалету».

У середині листопада ми опублікували матеріал «Дістати пішоходів «з-під землі» хочуть на «Урожаї». У цій публікації зібрали думки різних сторін щодо можливості ремонту «підземки» біля ринку.

Відомо, що перехід багато років тому був зданий в оренду торговельно-виробничому товариству «Південний Буг». За даними аналітичної системи YouControl, контрольну в компанії частку має вінницький бізнесмен Юрій Коробкін.

Відео дня

Чи має за умовами договору орендар ремонтувати перехід? Щоб ознайомитися з угодою, надіслали інформаційний запит до міськради. У міськраді попросили до 20 днів «через великий обсяг запитуваної інформації й необхідність пошуку документів в архівах».

Тепер ми таки отримали відповідь на запит. Посадовці надіслали копію угоди про оренду переходу та деякі роз’яснення до неї.

Отже:

  • Договір уклали 15 листопада 2001 року. Діє він до 1 листопада 2031 року;

  • В оренду передавався об’єкт незавершеного будівництва. Орендар самостійно добудовував перехід;

  • У травні 2002-го перехід прийняли в експлуатацію. Загальна площа: 822,4 квадратних метри, площа, яка використовується під комерційну діяльність — 453,06 квадратних метри;

  • Поки перехід добудовували — орендна плата не нараховувалася. ПІсля того, як «підземку» прийняли в експлуатацію, «Південний Буг» користувався знижкою — компанія платила 1 % від встановленої суми орендної плати. Базова сума змінювалася з огляду на інфляцію.

  • Даних про те, скільки сплатив орендар у період від 2001-го року до 2010-го — немає. За наступні роки «Південний Буг» заплатив стільки:

- 2010 рік — 400 гривень;

- 2011 рік — 600 гривень;

- 2012 рік — 750 гривень;

- 2013 рік — 500 гривень;

- 2014 рік — 900 гривень;

- 2015 рік — 0,0 гривень;

- 2016 рік — 1200 гривень;

  • Від травня 2017-го року орендар платить повну вартість. Відтак, за 2017 рік «Південний Буг» заплатив 77 953 гривні, а за 10 місяців 2018-го — 117 646 гривень.

Також, згідно умов договору, компанія-орендар зобов’язується, зокрема:

  • Підтримувати «підземку» в належному стані;

  • Проводити за власний рахунок щорічний поточний ремонт приміщень, обладнання та інженерних мереж.

Договір може бути розірваний, якщо його умови не будуть виконані. Орендар має право провести в переході капітальний ремонт за згодою міської влади. 

 

У середині жовтня на сайті міських петицій було опубліковано звернення Євгенії Гулько, у якому вона нарікала, що підземний перехід на «Урожаї» потребує оновлення: приміщення має неповторну суміш запахів туалету та шаурми, темні коридори та безлад, справляють враження смітника в нічний час.

У четвер, 8 листопада, міськрада відповіла на петицію. У відповіді йдеться, що міська влада не може відремонтувати перехід, який знаходиться в оренді.

Крім відмови в ремонті за бюджетні гроші міська влада повідомила, що замість підземного переходу може з’явитися наземний.

 

Чому посадовці не змусили орендаря відремонтувати перехід? Та навіщо замість підземного робити наземний? Такі запитання ставили заступнику міського голови Владиславу Скальському.

— Підземний перехід на «Урожаї» потребує не косметичного ремонту, а капітальну реконструкцію. Орендарю це не вигідно, він готовий відмовитися від оренди об’єкта та віддати підземний перехід на баланс міста, — відповів заступник мера. — З нашого боку — ми не бачимо доцільності подальшого використання підземних переходів, які не є доступними для людей з інвалідністю. Місто бачить перспективу в організації однозначно комфортних рішень для пересування всіх категорій населення. Тобто, наземних переходів. Тим більше, на «Урожаї» такий колись існував.

Зараз вінничани знову збирають голоси у петиції про ремонт підземного переходу. Для того, щоб підписати петицію, залишилося 8 днів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • wonderful planet

    В магазині фотоімідж. Дали бумажку , а там написано Торговий центр ПЕРЕХІД )))))))))))
  • Глобазоид Афромарк

    Таке враження, що місто готують для життя інвалідів та велосипедистів.
  • Задунайский Торонтуй

    Безрадостная жопа..........
  • Yuriy Nikitin

    Ви там белени об'їлись, чи фікуси курите у кабінетах?  За 100 метрів є наземний перехід через Скалецького, Келецьку та Пирогова з пандусами, кому треба, переберуться. Трафік малорухливих людей у кількості 5 осіб на добу не повинен паралізовувати ключову транспортну розв'язку міста, обійдуть та об'їдуть, якщо на пічці дома не сидиться — часу вдосталь. Запах туалету та шаурми ліквідовується витяжками. Коробкіна "ввічливо" попросити перечитати умови договору і вирішити проблему з ремонтом, можливо, за співфінансуванням, якщо там аврал. Те, що він ремонти не робив і гранітна плитка під ногами вже 5 років хитається — факт. Одне рішення тут буде правильним — гнати палкою з управлінських крісел таких "реформаторів" та доморощених "дизайнерів" міського середовища, які пропонують щось засипати. Буде південна кільцева із ще одним мостом добудована у Сабарові — може, коли небудь..

    Николай Энэми reply Yuriy Nikitin

    Плюсую, там фикус уже вместо мозга.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up