«Прошу суд їх не карати» Могилівчанин вибачив злодіям крадіжку свого автомобіля

«Прошу суд їх не карати» Могилівчанин вибачив злодіям крадіжку свого автомобіля
Найчастіше в області викрадають автомобілі "ВАЗ" і скутери. Угонів транспортних засобів нині більше, ніж торік
  • Могилів-Подільський суд розглянув справу про крадіжку легкового автомобіля
  • Особливість ситуації в тому, що постраждалий просив не карати злодіїв
  • Суд призначив організатору крадіжки чотири роки позбавлення волі, але звільнив від відбування покарання з 2-річним іспитовим терміном
  • Чому власник авто вибачив злочинцеві?

-Благаю вас, врятуйте мого сина від тюрми! Руки буду цілувати, на коліна стану, тільки  пробачте йому!

Такі слова звучали у телефонній слухавці чоловіка, в якого вкрали автомобіль. Поліція розшукала легковик «ВАЗ-21043», встановила крадія. Під час досудового розслідування мати злодія вирішила просити власника автомобіля, як вона висловилася, врятувати сина від тюрми.

Студентка коледжу стояла на «шухері»

Постраждалий написав заяву, що не має претензій до злодія. Але не тому, що піддався емоціям. Хоча, не приховує, сльози матері таки вплинули на нього. У чоловіка також є діти - син, донька, вже внуків має.

Відео дня

-Знайомі, друзі, які дізналися про мою історію, в один голос говорили, щоб вимагав на суді найсуворішого покарання, - розповідає чоловік, просить не називати його ім’я. – Тепер кажуть, не розуміють мого поступку. Мовляв, стільки натерпівся, пережив, а злодія відпустив, щоб далі крав.

Він справді неабияк перехвилювався. Це не додало здоров я  чоловікові.

-Але я не став калічити життя 20-річному хлопцеві, - говорить постраждалий. – Можна тільки здогадуватися,я ким би він вийшов з тюрми.

До речі, разом з викрадачем у ту ніч були ще троє неповнолітніх. Одна з них – дівчина, учениця коледжу. Організатор крадіжки також закінчив місцевий коледж.  

Пізніше чоловік дізнався від одного з них, хто відкочував машину з-під вікна. Почув, що дівчина стояла на «шухері».

Злодійська компанія  приїхала до міста з одного з сіл сусіднього району. У судовому засіданні стало відомо, що їх організатор уже притягався до кримінальної відповідальності.  Але судимості не має. Нині ніде не працює. Щоб не втягувати у кримінал неповнолітніх, давав свідчення таким чином, що вони, нібито, не знали про крадіжку.

Говорив їм, що це машина його знайомого. Той дав ключі, сказав, що може користуватися нею. А як же про "шухер"?...

Чоловік припускає, що таку версію, очевидно, допоміг вигадати адвокат.  

-Нехай вигадують, моя совість чиста, - повторює власник автівки. – Що вони там говорили, то вже їхня справа. Так само, як і те, чи утримається цей 20-літній хлопець надалі від спокуси ще щось красти.

Поліцейські дружно дістали… папки

Автомобіль у могилівчанина викрали вночі 10 квітня. Чоловік проживає у центрі міста. Його будинок на відстані не далі як триста метрів від мерії. Поруч інші багатоповерхівки.

-У темну пору у нашому дворі жоден ліхтар не світиться,- розповідає співрозмовник. – Навпомацки вечорами додому добираємося. Для злодіїв це найкращі умови.

Свою "четвірку" він залишає здебільшого під вікном. Його квартира на першому поверсі. Машина стоїть під встіною однієї з кімнат. Каже, о шостій ранку прокинувся, виглянув на вулицю. Не побачив свого "жигулика".. Подумав, що припаркував в іншому місці. Однак ні в його дворі, ні у сусідніх не знайшов машини..

Зателефонував у поліцію. Поліцейські приїхали через півгодини. Час зафіксовано на мобільному телефоні.

-Як по команді, всі вони першим ділом дістали папки і ручки, - говорить чоловік. – А тоді давай запитувати і записувати, коли родився, женився, де документи на машину, скільки бензину було у бакові і т.д. Я їм кажу, хлопці, може, ви повідомите, щоб оголосили перехоплення викраденої машини.

Зять постраждалого служить у поліції в обласному центрі. Зателефонував йому. На думку співрозмовника, якби він не допоміг, хтозна, як закінчився б розшук.

Документи викинули у Дністер? Збрехали...

Співрозмовник каже, що ніколи не залишає документи в салоні. Того разу, ніби спеціально зробив це. Насправді, забув забрати.

-Залишилися не тільки технічний паспорт і права, - каже він. -У пакеті був мій паспорт, банківська картка, ключі від батьківської хати у селі.

Злодії говорили слідчому, що викинули документи у Дністер.

-Я декілька разів ходив на місце, де знайшли машину, - розповідає чоловік. – Під кожен камінець заглянув, кожну травинку відгортав. Документів там не було. Але знайшов  іконку, яку тримав у паспорті. Зрозумів, що саме тут вони потрошили паспорт. Звідти до Дністра далеко. Розповів про це слідчому. Просив, щоб ще раз допитав про документи. Зізналися. Всі документи були у організатора крадіжки.

Одним ключем відкрив четверо «Жигулів»

Після викрадення «четвірки» компанія влаштувала нічну прогулянку по місту. Дивно, що у такий пізній час їх не зупинив поліцейський патруль. За кермом був найстарший. Поруч з ним на передньому сидінні знаходилася учениця коледжу. Як пізніше з’ясувалося, вона його дівчина. З нею був рідний брат. Четвертий пасажир - один з їхніх знайомих односельців.

Згодом вони стали шукати «укромне» місце, аби заховати в ньому автомобіль. Перебрали декілька  з них, аж поки не зупинилися в одному з тупиків.

-Коли я приїхав на упізнання машини, так цю процедуру називають поліцейські, був здивований тим, що з салона, багажника викинули все-все, що там було, навіть старий одяг, інструмент. Дотепер не можу зрозуміти для чого вони так зробили? У машині не було акумулятора, а також запасного колеса.

Пізніше на суді викрадач пояснював, що вони сховали машину, бо злякалися поліції. Мовляв, так він пояснив тим, хто був з ним у машині. Далі його свідчення звучало так: «Коли всі розійшлися по домах, він повернувся, щоб зняти акумулятор і забрати запаску». Виходить, що все це робив самостійно, без їхньої допомоги.

Наступної ночі «герой» знову вийшов на «полювання». З тією само компанією. Відкрили ще три «жигулики» і познімали з них акумулятори.

На суді 20-річний знов пояснив так, що все це він роби самостійно.

Куди дівав крадене? Продавав. Наприклад, за АКБ і «запаску» виручив 700 гривень.

На запитання, чому саме грабував автомобілі марки «ВАЗ», пояснив, що їх легко відкривати. Одним ключем відкрив дверцята  автомобілів 21013, 2107, 21053.

Не бійся підійти, ніхто тебе не буде бити

-Попросив маму злодія, щоб приїхала на зустріч  разом зі своїм синочком, - розповідає власник викраденого авто. – Вона спершу не погоджувалася. Казала, що він боїться. Але я наполіг на цьому.

За словами співрозмовника, треба було бачити ситуацію. Мати підійшла до чоловіка, а син залишився в стороні. Стояв з опущеною головою, час від часу виглядав з-під лоба.

-Підійти ближче, не бійся, ніхто тебе бити не буде, - звернувся до нього чоловік.

Далі розмова відбувалася в кафе. Постраждалий замовив каву. Попросив злодія розповісти все, як було тієї ночі. Наскільки відверто говорив хлопець, це не мало особливого значення.

-Просто хотів побачити, яка він людина, - пояснює власник авто. – Хотів застерегти від подальших можливостей красти. Агітував зайнятися спортом. Він був здивований, що я у своєму віці уже за 60 продовжую ходити у спортзал, виступаю на змаганнях серед ветеранів. Від почутого у нього очі засвітилися. Сказав, щоб приходив у спортзал.

Постраждалому відшкодували завдані збитки. Він у свою чергу написав заяву на ім’я суду, що не має претензій, що йому повернули втрачене.

На цьому історія з крадіжкою червоної «четвірки» завершилася. Лиш вчинок постраждалого час від часу згадується. Людяний вчинок, що й казати. Чи допоможе це 20-річному хлопцеві у його подальшому житті, залежить від нього самого.

Статистика: найчастіше крадуть «ВАЗ»

84 одиниць різних видів транспортних засобів (ТЗ)  викрали в області за шість місяців нинішнього року, з них – 49 автомобілів.

99 крадіжок транспорту було за весь минулий 2018-й, з них – 52 автомобілі.

25 викрадених ТЗ  знайдено і повернуто власникам у нинішньому році

33 – у минулому.

Найчастіше викрадають автомобілі «ВАЗ» та скутери.

(Інформація відділу комунікації обласної поліції).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Юрий

    Малолетнему ублюдку уже ничего не поможет, он все равно попадет в тюрьму, но перед этим покалечит жизнь другим людям. Сочувствие всяким преступникам и мразям - это и есть тот самый рабский менталитет украинцев. Стокгольмский синдром. Пока мы от этого не избавимся, не будет Украина жить хорошо.
  • я

    Как говорил Жеглов "вор должен сидеть в тюрьме" Надо думать и отвечать за свои поступки
  • Джексон

    Мужик красава!
    Дал второй шанс пацану., и спас Мать от сидых волос.

    Юрий reply Джексон

    Мужик - ничтожество и терпила, из-за таких мы всегда будем жить в говне.

    Anonymous reply Джексон

    Ага,"фторой  шанс". Щось вкрасти так,щоб не попастися.
  • Anonymous

    "Не хотів калічити життя?" Та він вже сам його скалічив-"організатор уже притягався до кримінальної відповідальності".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up