Платіжки на опалення мають зменшитися на 300-400 гривень. Що на це кажуть тепловики?

Платіжки на опалення мають зменшитися на 300-400 гривень. Що на це кажуть тепловики?
  • Ціна на газ у грудні 2019 року на 31% менша, аніж у грудні 2018 року. «Блакитне паливо» є найбільшою складовою тарифу на тепло.
  • Тому Кабмін дав механізм теплопостачальникам, щоб ті змінили свої тарифи у бік зменшення. І грудневі платіжки були на 300-400 гривень меншими.
  • Як на такі зміни реагує «Вінницяміськтеплоенерго»? Ця компанія є найбільшим постачальником опалення і гарячої води в нашому місті

Платіжки за теплову енергію у грудні можуть бути знижені на 300-400 гривень. Про на Раді регіонів, 24 грудня, говорив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«Платіжка за опалення складається на 75% з ціни газу. І сьогодні у тарифі «сидить» ціна на газ 7482 гривні (за 1000 кубометрів, станом на грудень 2018-го - авт.). Хоча зараз ціна на газ на ринку 5132 гривні. Отже, якщо газ здешевшав на 30%, то це має переміститися у тариф (на опалення - авт.). За нашими підрахунками, вже в грудні, якщо правильно здійснити ці нарахування, людина може отримати у своїй платіжці на 300-400 грн менше. Це дуже відчутно», — каже Гончарук.

Важливі нюанси

Згодом на урядовому порталі опублікували постанову, яка забезпечує тепловиків механізмом коригування. І за нею тепловикам пропонують перерахувати не тільки платіжки на грудень, а й взагалі — на всі місяці опалювального періоду, починаючи з грудня 2019 року.

Відео дня

Головна підстава для перерахунку — якщо ціна газу була меншою аніж 7482 гривні за тисячу «кубів» без врахування зміни тарифу на транспортування, розподілу та націнки постачальника газу.

Отож, різниця в діючому тарифі та після перерахунку спрямовується споживачам в оплату майбутніх платежів.

За наявності у споживача заборгованості за спожиті послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води сума перерахунку зараховується в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення.

За результатами перерахунку ціни опалення і гарячої води перерахунок розміру призначених житлових субсидій, пільг на оплату цих послуг не здійснюється.

Крім того, у постанові Кабміну йдеться, що теплопостачальник має вносити нову ціну на опалення і гарячу воду в платіжки, починаючи з грудня 2019 року (платіжки за грудень отримаємо в січні 2020 року - авт.) 

А до цього — повідомити про рішення щодо зміни розміру нарахувань за тепло і гарячу воду на своєму сайті та/або на сайті органу місцевого самоврядування.

Треба «добро» від Нацрегулятора

Що про це кажуть тепловики? Звернулися за коментарем речниці «Вінницяміськтеплоенерго» Сніжани Шпікіної:

— Оскільки КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» є ліцензіатами НКРЕКП, підприємство звернулося до НКРЕКП для отримання консультацій щодо механізмів реалізації цієї постанови Кабміну. Тож станом на сьогодні механізм реалізації даної Постанови підприємством на етапі опрацювання. Про дії стосовно Постанови буде повідомлено додатково, — розказала речниця тепловиків.

Станом на 28 грудня продовжують діяти тарифи, які ухвалили ще 1 січня 2019 року.

Водночас, в деяких містах вже почали зменшувати платіжки на тепло:

«Черкаси, Житомир, Кривий Ріг, Обухів та багато інших міст уже переглядають тарифи. Яскравий приклад Кропивницького — там сума в платіжці вже буде меншою на 28,7%. Закликаю всіх представників влади на місцях активно долучатися до цього процесу!» — написав у своєму телеграмі прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Раніше розбиралися з чого складається тариф на опалення і як його створюють. Начальник фінансово-економічної служби тепловиків Сергій Корчака розказував, що справді на 75% тариф складається з ціни на газ. І щоб зробити новий тариф, який набув чинності з 1 січня 2019 року, вони почали його формування ще в лютому 2018 року!

— Маю надію, що це узгодить регулятор не пізніше грудня 2018 року. Тоді як вартість газу, що є основною складовою тарифу, може змінитися вже найближчим часом, — казав раніше Корчака. — Тобто, ми не можемо оперативно скоригувати тариф на тепло та гарячу воду, оскільки законодавцями прописана довга процедура узгодження, яка триває близько одного року.

Нагадаємо, швейцарці завершили проект модернізації котелень у Вінниці, на який витратили 8 років та 710 мільйонів гривень.

Читайте також:

Головне фото: архів «20хв»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олег Вишневский

    В одасти добавили за транспортиоовку газа єто подарок к Новому году ! То отменяют то добавляют !
  • Анатолий Перушев

    КТО ПИШЕТ ЭТУ ХЕРНЮ    ??? ВИННИЦЕ НИКТО НЕ ОБЕЩАЛ!!!!
  • Владимир Усик

    Дабы избавиться от повышения тарифов ХОЗЯЕВАМИ облэнерго, облгаза и облтеплосети, наше правительство любой ценой должно национализировать эти предприятия ! Надо исправить допущенные ошибки, (если это можно назвать ошибками) предыдущих президентов. Только НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ !!! Проведите, пожалуйста референдум по этому вопросу, и вы увидите, что народ мечтает об этом.

    Поpошок reply Владимир Усик

    Націоналізатор куєв
  • Владимир Усик

    Уменьшить тарифы ПРОСИТ ГЛАВА ГОСУДАРСТВА у, (теперь уже) ХОЗЯИНА теплосети. Люди добрые, вы видите эту ситуацию ? Глава государства должен становиться на колени перед ХОЗЯИНОМ !!! А чем же вы думали, когда продавали облэнерги, облгазы, облтеплосети ??? Я уже не говорю о многих больших предприятиях, которые теперь дают огромные состояния олигархам, а не в бюджет страны. Что же думали тогда наши КЕРМАНЫЧИ, и бездельники В.Р. ??? И столько же неприятностей теперь приносят эти ХОЗЯЕВА !

    Орест Лютий reply Владимир Усик

    Не глава а слуга, нікого він не просить бо він нічого не обіцяв. І ще. ви теж порушуєш закон, а якщо вам на це вкажуть то швидше за все пошлеш на .Уй.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up