Чому швейцарці завершили проект модернізації котелень у Вінниці

Чому швейцарці завершили проект модернізації котелень у Вінниці
  • Вісім років тривала співпраця з енергоефективності між нашим містом і Швейцарією.
  • Серед досягнутого: модернізація тепломереж трьох мікрорайонів, перебудова двох котелень і розвиток велоруху, що оцінили у понад 710 мільйонів гривень!
  • І попри позитивний ефект, проект завершують, що наші чиновники називають «позитивною новиною». У чому річ?

Співпраця Вінниці й Швейцарії почалася з 2007 року. Тоді, протягом чотирьох років, до міста привезли 116 вагонів з Цюріха, що стали «родзинкою Вінниці». Надалі місто і швейцарський уряд стали співпрацювати на зменшення викидів СО2 і ефективне теплопостачання у Вінниці. Для цього підписують вже Другий меморандум, що започатковує «Проект з енергоефективності».

Інвестували у добробут вінничан

Проект з енергоефективності тричі продовжували, за успіхи Вінниця першою на теренах Східної Європи отримала (у 2015-му) і вже підтвердила (у 2019-му) Європейську енергетичну відзнаку, і за вісім років на енергоощадні заходи витратили 20,6 мільйонів швейцарських франків (506 мільйонів гривень по нинішньому курсу) і 207,2 мільйонів гривень (внесок Вінниці). При цьому підтримка Швейцарії в проекті є безповоротною.

— Ми інвестуємо кошти платників податків у інфраструктуру вашого міста. І це робимо для того, щоб отримати результат: хочемо бачити, як це місто, ця інвестиція привносить процвітання й безпеку. Тому що, ваш добробут — це наш добробут, ваша безпека — це наша безпека. Для нас є дуже важливо отримати надійних партнерів, що спроможні перетворити наші інвестиції у процвітання та безпеку, — каже посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Клод Вільд.

Відео дня

У рамках цього проекту, з 2011 по 2019 роки провели реконструкцію тепломереж на Тяжилові (Баженова - Шимка); оновили мережі у мікрорайоні Водоканалу (Зулінського-Київська); завершують монтувати 141 індивідуальний теплопункт на Слов’янці та Вишеньці; запровадили нову систему керування тепломережами (SCADA).

Котельня на Баженова / Фото: saee.gov.ua

Водночас, на Тяжилові та по вулиці Зулінського повністю перебудували котельні, яким замінили газові котли та встановили твердопаливні котли, що працюють на дерев’яній трісці.

До того ж, цей проект вплинув і на розвиток велоінфраструктури: за швейцарські франки встановили велопарковки по місту, обладнали станції велопрокату та зробили велопарковку для чиновників.

Питаємо, у посла Швейцарії Клода Вільда, чи не боялися вони корупції? Адже Україну вважають корумпованою країною. І чому саме обрали Вінницю для інвестицій.

— Жодного випадку корупції у Вінниці! — відповідає Клод Вільд.

— І крапка!, — жартома додає міський голова Сергій Моргунов.

— Взагалі, корупція — це проблема не тільки України, а й у всьому світі. Чесно кажучи, в Україні у нас є партнери, проекти яких ми роздивляємося двічі. Але у Вінниці та Вінницькій області ми не мали жодного такого випадку, — каже посол Клод Вільд.

Фінал проекту — це позитивна новина

Однак, проект з енергоефективності, який тричі продовжували, завершують. Чому?

— Будь-який меморандум має початок і завершення. Увесь план, що був визначений у 2011 році ми виконали. Більш того, ми цю дорожню карту перевиконали: бо старт був з 11 мільйонів швейцарських франків, але побачивши ефективну співпрацю — продовжували меморандум зі Швейцарською Конфедерацією, що перетворилося на три етапи, — каже міський голова Сергій Моргунов. — Далі будемо проводити перемовини зі швейцарською стороною про подальшу співпрацю. У нас є пропозиції як щодо покращення енергоефективності, так і щодо сталої мобільності Вінниці.

А голова ОДА Владислав Скальський сказав, що сприймає завершення проекту зі швейцарцями як позитив:

— У проекту є початок, реалізація та завершення. Якщо ми кажемо про проекти, де використовуються кошти платників податків Швейцарії, то в них принципово важливо закінчити проект. Це принципова позиція будь-якого технічного донора, який хоче оцінити довготривалий вплив від реалізації проекту на різні сфери міста. На жаль, в Україні є багато прикладів, що не було завершення проекту. Тому завершення проекту — це позитивна новина. І це якраз те, що дозволяє нам сподіватись на подальшу співпрацю зі Швейцарською Конфедерацією, — каже Скальський.

Про третю угода зі Швейцарією

До нашого міста можуть знову привезти вживані вагони з Цюриха. Ще восени 2017 року представники вінницької мерії відвідали Цюрих, де швейцарці розказали про свій намір оновити рухомий склад і повідомили про можливість перевезення старих вагонів Tram-2000 до Вінниці з 2021 року. 

У 2018-му міський голова Сергій Моргунов казав у коментарі журналістам, що зараз ведуться перемовини про передачу 70 вагонів, але є можливість отримати до 170 «2000-ників».

Вже зараз очільник Вінниці обережно добирає слова про передачу вагонів з Цюриха:

— Ми почали перші кроки щодо переговорного процесу і розглядаємо можливість з 2020 року отримати швейцарські трамваї. На сьогодні, ми у процесі перемовин щодо нашого стратегічного бачення подальшої реформи транспортної системи Вінниці, розширення транспортної мережі, особливо в частині електротранспорту. Це певна «дорога», що матиме свій початок і завершення.

Раніше запитували в директора «Вінницької транспортної компанії» Михайла Луценка як скоро можуть приїхати до нас швейцарські вагони. Луценко пояснив це на прикладі першої поставки вагонів у 2007 році:

— Перемовини з VBZ — це довготривалий процес. Для прикладу, про намір передати перші трамваї з Цюриха стало відомо у 2005 році. На переговори витратили два роки. Так само і тут, адже нам потрібно довести, навіщо нам потрібні чергові швейцарські трамваї, — каже гендиректор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко. 

Тим часом, через поставку швейцарських вагонів, припинили збирати VinWay. Останній вагон був випущений з трамвайного депо в жовтні 2018 року.

Читайте також:

Головне фото: ілюстративне

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
  • Торон Туй

    Вон оно что....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up