Довгий, дешевий, made in Vinnitsia. Десятий VinWay вийшов на маршрут

Довгий, дешевий, made in Vinnitsia. Десятий VinWay вийшов на маршрут
Транспортники кажуть, що ціна такого «ВінВея» — близько 12,5 мільйонів гривень. 16-метровий вагон вінницького виробництва коштує 7,3 мільйона. А новий трамвай, який роблять на заводі «Електрон» у Львові коштує 43 мільйони гривень
  • У депо транспортної компанії зробили ще один 32-метровий трамвай «ВінВей»
  • Вагон зроблений на базі чеської «Татри КТ-4», від якої залишається тільки рама та ходова.
  • На 80% це новий вагон, а його вартість втричі менша, ніж львівського «Електрону» — кажуть в мерії. Хоча майбутнє трамваю буде за черговою партією вагонів зі Швейцарії.

У депо «Вінницької транспортної компанії» виготовили вже десятий VinWay. Його презентували у четвер, 25 жовтня.

Вагон №221 модернізований на базі чеського трамвая КТ-4. Він складається із трьох секцій, має 60 місць для сидіння, два — для людей з інвалідністю. Загалом тут можуть вміститися до 300 пасажирів одночасно. Хоча візуально, він не відрізняється від попередніх.

Відео дня

— Відмінностей від інших «ВінВеїв» особливо не бачу. У кабіні такі ж прилади, як і в попередніх версіях. Так, тут немає керма-«баранки» як у швейцарських вагонах. Замість нього тут є джойстик. Довгий вагон не такий маневрений, трохи важкий у керуванні в порівнянні з короткими, але до цього звикнути просто, — казала водій трамваю з 33-річним стажем Раїса Полядник.

У парі з нею працює кондуктор, яку звати також Раїса. Запитали в неї чи зручно працювати в трамваї, де є сходи?

— Працювати важко, але мені моя робота подобається. Молодці, що модернізують та можна робити ще більше таких, — розказала кондуктор Раїса Подолян, яка тут працює останні чотири роки. — А через впровадження електронного квитка в транспорті не переживаю, у компанії кажуть, що без роботи ми не залишимося.

Втричі дешевший за «Електрон»

Цей вагон виготовили до 105-річчя вінницького трамваю. І на початку презентації міський голова і керівництво «Вінницької транспортної компанії» обмінялися грамотами:

колектив компанії подякував меру Вінниці Сергію Моргунову за підтримку в справі розвитку транспорту, а Моргунов — подякував всім працівникам за якісну роботу та відзначив, що розвиток електротранспорту є заслугою роботи всієї команди міськради.

Гендиректор транспортників Михайло Луценко розповів, в чому ж відмінність нового «ВінВея».

— Десятий модернізований вагон зроблений на базі чеського трамвая КТ-4, які їздили у Вінниці з 70-х років. Цей «ВінВей» відрізняється від попередніх більшою кількістю місць — їх не 50,а 60. Є зміни, які не видно пасажирам, а саме покращення кабельної мережі, приладів тощо. Майже всі запчастини до нього зроблені в Україні,  — казав Луценко. — Вартість виготовлення 32-метрового вагону — близько 12,5 мільйонів гривень. Це багато? Якщо порівнювати з львівським вагоном «Електрон» схожої комплектації, то він коштує 43 мільйонів гривень. Як бачите, економія суттєва.

Питаємо, чи врахували технічні помилки? Бо раніше були випадки, коли «Вінвей» міг загорітися.

— Самі вагони не горять, це перегріваються гальма. У такому вагоні вісім двигунів, на кожен з них є гальмівна система, і при перегріві колодок відбувається задимленість. Такі випадки у нас траплялися дуже рідко, і ми оперативно усунули цю проблему не тільки в цьому, а в інших ВінВеях.

«Нові» вагони з Цюріха

Майбутнє електротранспорту пов’язують з покращенням стану колій і над оновленням вагонів. Зокрема, нині тривають перемовини, щодо передачі чергової партії вживаних вагонів зі Швейцарії.

— «Tram 2000», які можуть передати Вінниці, це наступне покоління швейцарських трамваїв. Вони мають просторий салон, комфортні сидіння, менш шумні, ніж нині діючі у нашому місті «Міражі» та «Карпфени». Зараз ведемо перемовини про передачу 70 вживаних вагонів, але є можливість отримати до 170 «2000-ників». Але, маю думку, що нам не потрібно аж настільки багато трамваїв, достатньо буде до 100. Скільки конкретно буде вагонів та коли ми їх отримаємо — буде видно у найближчому майбутньому, — розказав міський голова Сергій Моргунов.

Раніше казали, що «Tram 2000» з’являться в нас з 2021 року.

— Наше завдання до прибуття нових вагонів покращити стан колій, розширити напрямки руху трамваю — для прикладу, прокласти колію на Коцюбинського. Старі вагони, які вже вичерпали свій термін експлуатації, будемо списувати, — додав директор транспортної компанії Михайло Луценко.

Крім того, Моргунов говорив, що міська влада зараз обмірковує купити електробуси або ні. Китайський автобус «Skywell», де замість дизелю використовують електричні батареї, їздив по маршруту №19 «Вишенька-Вінницькі хутори». У транспортній компанії казали, що в плані витрат «пального» — він кращий, ніж автобуси та тролейбуси. Але його вартість, яка нам невідома, велика.

Нагадаємо, платити за проїзд банківськими картками можна буде з 2019 року.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Юрій

    Не розумію як людина такого рівня  може таке говорити. Як можна порівнювати Вінвей і Електрон, це абсолютно різні трамваї. Вінвей це перероблена стара Татра де лише одна з трьох секцій є низькопідлогова зі старою рамою та ходовою, а Електрон повністю новий з нуля зроблений повністю низькопідлоговий сучасний  тихий, комфортний трамвай.
  • Петров Пётр

    Какая разница какие эти трамваи , когда они заполнены людьми так , что там нет чем дышать ?!  О каком комфорте вообще может идти речь , когда проехавшись там , можно выйти с клаустрофобией ?!
  • З.А.Глядач

    "має 60 місць для сидіння, два — для людей з інвалідністю"

    Що,справді аж цілих ДВА місця для інвалідів? Які вони "щедрі"! А це не задо)(уя буде?
  • Alex Sen

    Почему за эти деньги не увеличить трамвайную сеть, швейцарцев достаточно с головой на эти 5 маршрутов?

     А новые трамваи без климат системы , летом удушье  . Колесные тележки как в грузовом вагоне.

    З.А.Глядач reply Alex Sen

    До ср.ки всі "клімат-системи". На перших "швейцарцях" були кондиціонери. І працювали. Але-ж завжди знайходилась якась худоба,якій "жарковічинітьвікно". От і результат...

    Максим reply З.А.Глядач

    на швейцарських вагонах ніколи не було кондиціонерів!!!!! А на вінвеях на кожному є

    З.А.Глядач reply Максим

    Не бачу сенсу щось тобі доводити...

    Максим reply З.А.Глядач

    на швейцарських вагонах ніколи не було кондиціонерів!!!!! А на вінвеях на кожному є
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up