Пільговики проти е-квитка. З мерією судяться вже понад 100 вінничан

Пільговики проти е-квитка. З мерією судяться вже понад 100 вінничан
  • Вже 102 пільговики вимагають скасувати електронний квиток.
  • Люди стверджують, що ця система обмежує їхні права, на що представники влади кажуть — ніяких обмежень проїзду пільговиків немає.
  • Серед позивачів чимало вірян, які по «сарафанному радіо» готові покликати на наступне засідання ще 400 позивачів.

У Окружному адмінсуді вчора, 13 лютого, продовжили розгляд справи «Пільговики проти Е-квитка». Шестеро вінничан, які представляють інтереси дітей з інвалідністю, подали до суду позов, щоб скасувати рішення вінницької міськради. А саме те, яким запроваджується автоматизована система оплати та обліку проїзду у міському транспорті.

Позивачі запевняють, що ця система обмежує їхнє право на безлімітний і безкоштовний проїзд. З кожним засіданням група підтримки у позивачів стає все більшою: нині на їхньому боці є вже 96 людей. Серед них чимало вірян, які на камери кажуть, що в електронному квитку є релігійна образа — «Число Звіра», спроба вручити людині ідентифікатор замість ім’я.

Хоча у звичайній розмові пенсіонери кажуть, що просто хочуть залишити все як є — їх цілком влаштовує чинна система проїзду за посвідченнями.

Відео дня

Залучили ще позивачів

Ще до початку суду 13 лютого пристав і секретар збирали документи у всіх учасників процесу, викликали їх для встановлення особи. Процес довготривалий, що обурювало жінок-учасниць засідання.

— Ви знущаєтесь з нас чи що? Показали документи в канцелярії, тепер тут показуємо. Годину вже чекаємо! Може вже й не буде суду, — сварилися жінки.

Відповідачі (зліва) представляють мерію і позивачі, які вимагають скасувати е-квиток

Тим часом до засідання готувалися позивачі: жінки перебирали теки з документами та робили нотатки. Навпроти них з дещо розгубленим поглядом сиділи юристи міськради, «Вінницької транспортної компанії» і «Вінницякартсервіс». Воно й не дивно, бо на минулому засіданні усіх їх не допустили до судового процесу: суддів не задовольнила довіреність юристів.

З затримкою у півтори години почалося чергове підготовче засідання. Головуюча суддя Ірина Поліщук провела «перекличку», щоб дізнатися, хто є, а хто відсутній. А потім допустила до процесу юристів, які представлятимуть мерію на умовах самопредставництва.

Суддя Ірина Поліщук не задовольнила заборону на онлайн-трансляцію

Надалі позивачі посперечалися з журналістами, щоб «ті їх не знімали», намагалися заперечити онлайн-трансляцію засідання (суд не задовольнив) та врешті-решт навіть помінялися місцями з відповідачами за столом.

Тим часом судді відправилися до нарадчої кімнати, щоб вирішити, чи долучати ще 13 людей, які побажали стати третіми особами на боці позивача, без власних позивних вимог.

Обмеження є! Обмежень немає!

Поки тривала перерва журналісту вдалося поговорити з кількома учасниками процесу. «Лідером» серед пенсіонерів є Олена Кучерук. Її уважно слухають, кивають та за потреби — підсилюють її промову своїм обуренням. 

Олена Кучерук, представник дітей з інвалідністю. Фото з архіву «20хв»

Худорлява жінка в окулярах одразу на декілька камер повторює, що прийшла сюди захищати права своїх дітей на пільговий проїзд.

— Вінницька міська рада із впровадженням е-квитка взагалі не звернула уваги на наші вимоги. Ми неодноразово до них зверталися, наше листування триває ще з минулого літа. На жаль, жодним чином не враховані наші права як людей, які не надають згоду на обробку своїх персональних даних в їхніх реєстрах, — говорить Кучерук.

Вона каже, що міська влада не залишає їм альтернативи:

— Є тільки примус: або в тебе є електронний квиток і ти їдеш, або в тебе немає е-квитка і ти не їдеш. Кому належить ця система? З якою метою ведеться облік оплати проїзду? Чому мене, як пільговика, що має безоплатний проїзд, гарантований державою, мають обліковувати? Чому я повинна отримувати персональну картку, якщо я цього не хочу? Відповіді на ці питання я так і не отримала, — каже позивачка.

Втім, обмеження у громадському транспорті спростовує директорка «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна.

— Позивачі стверджують, що ми їх обмежуємо — але на сьогодні обмеження на проїзд немає. Ми не дозволяємо платити готівкою в транспорті? Немає такої заборони. Якщо не хочуть залишати свої персональні дані — ми й не вимагаємо, використовуйте інші варіанти оплати проїзду — продовжуйте їздити у транспорті за посвідченнями, — каже очільниця «Вінницякартсервіс».

Катерина Бабіна, директор КП «Вінницякартсервіс». Фото з архіву «20хв»

Вона додає, що рішення міськради, яке позивачі хочуть скасувати, є суто технічним і також у собі не несе обмежень на пільговий проїзд:

— Тому я очікую, коли розпочнеться розгляд справи по суті, щоб ми нарешті зрозуміли проти чого ці люди зібралися, — каже керівниця «Вінницякартсервіс».

Релігійний аспект

Більшість людей, які на боці у позивачів в суді, — це віряни Української православної церкви. Вони цього не приховують та при розмові з журналістом нарікають: ніколи не будуть користуватися цим е-квитком, бо в ньому є «666».

— Щоб отримати карточку вінничанина потрібно прийняти штрих-код, QR-код. А за одкровенням Іоанна Богослова нам, християнам, заборонено це робити. Бо той хто прийме число, той поклониться Звірю і не спасеться, — каже одна з жінок в хустинці, а далі читає на пам’ять фрагменти Євангеліє.

— А як стільки вірян зібралися на цей суд? — питає журналіст.

— Ну, ви не слідчий, щоб я вам відповідала, — каже пенсіонерка та радить ознайомитись з Біблією, де «Бог дав всі відповіді».

Прямо відповісти, яким чином та за чиєю ініціативою православні зібралися для судового засідання, ніхто не хоче. 

— Ми ходимо до церкви, а там пройшла чутка, що нас обмежують в безоплатному проїзді, от ми згуртувалися і прийшли сюди, — ухильно відповідає одна з вірян.

— То виходить, що це у вас таке «сарафанне радіо»?  — питає журналіст.

— Так. І я чула, що ще 400 людей готові подати заяви проти цієї картки вінничанина.

Група пенсіонерок говорила, що е-квиток порушує ще і їхні конституційні права. А на кінець розмови одна з них підсумовує:

— Нас влаштовує те, що є зараз. Краще залишити поїздки за посвідченнями.

Розмова наша обривається — судді вийшли з нарадчої кімнати та попрямували до зали суду. Слідом за ними крокували позивачі.

— Амінь, — сказала вірянка, яка вирішила залишитися перед входом до зали.

Головуюча суддя Ірина Поліщук зачитує ухвалу суду: до процесу долучають ще 13 людей, які побажали бути на боці позивача у якості третіх осіб без власних позивних вимог. Їм дали п’ять днів, щоб прислати письмові пояснення до позову.

Додаткові пояснення можуть надати й інші учасники процесу: шість відповідачів, які на боці міськради та 89 позивачів, що до цього були долучені до процесу минулою ухвалою суду. Суддя Поліщук сказала, що наступне засідання по справі відбудеться 5 березня, о 12.00.

Електронний квиток у Вінниці, нагадаємо, почали впроваджувати ще з 2015 року. Тоді комунальне підприємство «Вінницякартсервіс», яке курує цей проект, отримало позику від Європейського банку реконструкції та розвитку на 8 мільйонів євро. У 2018-му після проведення міжнародного тендеру ціна знизилася до 5 мільйонів 531 тисяча 866 євро. Підряд отримала чеська компанія «Мікроелектроніка».

Нині система готова на 80%, запевняють чиновники. Близько 27 тисяч вінничан отримали пільгові картки. І понад дві тисячі пільговиків користуються ними щодня, без обмежень у поїздках.

Опитування

Підтримуєте скасування електронного квитка у Вінниці?


 

Читайте також:

«Залиште все як є» Пільговики хочуть скасувати е-квиток у суді

Привіт, 1970-ті! На проспект Коцюбинського повертають трамвай

«Досить ділити наші гроші!» Чому під мерією протестують молодики в масках

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • fank franko

    Я ось прочитав коментарі з даного питання і вони у мене викликали подив і розчарування.Складається враження,що дописувачі,з'явилися на світ вже у працездатному віці,що їх народили і виховували не батьки,а незрозуміло хто!Хай ходять пішки,хай платять,халява скінчилася,тупі вівці,їм нема чого робити і інші коментарі.Шановні,подумайте хто Вас народив,вивчив,дав дорогу у життя?Хто будував все те що ви маєте і бачите навколо себе?Хто і тепер ,зі своїх мізерних пенсій допомагає вам?А  вам бачте некомфортно їхати зі старими людьми,поступитися їм місцем,виказати хоч мізерну повагу і пошану!Ви зрозумійте,людський вік короткий і ви незчуєтесь як самі станете пенсіонерами.І от тоді ви повною мірою відчуєте на собі ставлення ваших дітей та суспільства таке яке ви зараз виховуєте.Що до Е квитка,то на мою думку це повна дурня,чергова схема виведення коштів з міського бюджету.

    efvekv reply fank franko

    Если вам не нравиться проходим мимо. Мне удобно оплачивать проезд с помощью банковской карты и я это делаю. Единственное место где до недавнего времени я этого не мог делать это как раз общественный транспорт. С собой всегда минимум налички и карта. Никто же не запрещает им пользоваться их правом проезда как и раньше.
  • Anatoliy Lastovetskiy

    Е...ть же им делать явно нечего. Нет что бы с детьми и внуками время проводить, эти старые кашёлки по судам ползают.

    Aleksandr Sedov reply Anatoliy Lastovetskiy

    не говори так.потому-что прийдет время(если доживешь)и ты станешь порванным мешком.
  • AK

    Не знаю, як там пенсіонери, але за час користування, ця "система", "позаблоковувала" мені всі карти на телефоні. Причому пише "Карта заблокована банком", хоча це 100% брехня, шавка насмілилась на банк гнати. Техпідтримка не дієва, по суті вони нічого не можуть поміняти, не раз звертався, жодної конкретної відповіді, як у воду. Порекомендували PayPass не користуватися, а купити їхню карту. А нащо мені ця гівнокарта, коли є сучасніші способи? На свої очі бачив також, як мужик по черзі декілька банківських карт прикладав, а воно теж, як дичина верещало на весь салон, що карта заблокована. Короче, мегавідкати і гівносистема. Поверніть компостери і не компостуйте людям цим непорозумінням мізки.

    efvekv reply AK

    Всегда использую NFC, всё работает без нареканий. "Карта заблокована банком" пишет когда не был произведён платёж по предыдущему вашему проезду. Обратитесь в поддержку https://t.me/Vinnytsiakartservis
    И попробуйте удалить карту с GPay. Apple Pay и добавить её снова.

  • Максим Максим

    Тупые овцЫ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня 20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up