«Залиште все як є» Пільговики хочуть скасувати е-квиток у суді

«Залиште все як є» Пільговики хочуть скасувати е-квиток у суді
  • Понад 80 людей судяться з міськрадою, щоб скасувати електронний квиток.
  • Люди стверджують, що ця система обмежує їхнє право на пільговий проїзд.
  • Натомість в мерії це заперечують. І пояснюють, що в системі немає «числа Диявола», на що нарікають деякі з позивачів.

Днями стало відомо, що на міську владу подали до суду. Позов розглядають у Вінницькому окружному адмінсуді. І на засідання, 23 січня, намагалися зайти понад 80 людей. Переважно, це були люди поважного віку.

У оголошенні до засідання суду вказали, що позивачі хочуть скасувати рішення мерії, яким запроваджується електронний квиток, адже це порушує їхні конституційні права. І також говорили, що е-квиток ображає ще й релігійні почуття позивачів. 

Суддя була однокласницею

На початку засідання, що почалося з затримкою, судді не допустили до процесу майже всіх представників відповідача:

Відео дня

— Кодекс адміністративного судочинства встановлює, що інтереси іншої особи може представляти або адвокат, або прокурор. Довіреність, яку надають представники відповідача, не дає права представляти інтереси відповідача, — говорила головуюча суддя Ірина Поліщук.

Тож юристи Вінницької міськради, комунальних підприємств «Вінницякартсервіс» і «Вінницька транспортна компанія» одразу стали вільними слухачами. Захищати вінницький квиток дозволили тільки керівниці «Вінницякартсервісу» Катерині Бабіній, яка у процесі займає позицію третьої сторони без позовних вимог.

Надалі головуюча суддя Ірина Поліщук повідомила, що навчалася с позивачкою Оленою Кучерук у школі — 10 років у одному класі. Хоча після випуску не підтримувала з нею спілкування. Поліщук питала чи довіряють складу суду позивачі та відповідачі? Або заявляють про відвід? Сторони сказали, що довіряють колегії суддів.

Потім у суді стали розглядати питання про долучення до справи ще 80 позивачів як третю сторону без власних позовних вимог. Цього не заперечили ані позивачі, ані відповідачі. Щоб ухвалити рішення по цьому питанню судді на годину з лишком пішли до нарадчої кімнати.

«Підписують договір на 30 поїздок»

А поки судді радилися ми поспілкувалися з учасниками суду. Олена Кучерук є найбільш активною серед позивачів. Вона демонструє позовну заяву кільком телеканалам, роздає коментарі журналістам і пояснює, власне для чого треба скасувати е-квиток.

— Я представник багатодітної родини дітей з інвалідністю. Через примусове введення автоматизованої плати за проїзд та обмеження проїзду пільговиків ми були змушені подати цей позов до суду, на протиправні дії Вінницької міської ради.

Яку альтернативу можете запропонувати?

— Якщо ми говоримо про беззаконня і протиправні дії, то яка може бути альтернатива? Ми ж наполягаємо на залишенні для нас раніше встановленої форми оплати проїзду. Тобто, у мене є пенсійне посвідчення державного зразка. Держава надала мені право на безкоштовний, пільговий проїзд.

Я не житель міста Вінниці. Через це я не можу отримати карточку безкоштовно. Не зможу їздити у транспорті безкоштовно. І як вирішення цієї ситуації, мені, у «Вінницякартсервіс», пропонують оплачувати свій проїзд, а потім звертатися до сільради й вимагати від них відшкодування коштів. 

Скажіть, будь ласка, це хіба не геноцид найменш захищених верств населення? Чому мене примушують передавати свої персональні дані та надають тільки 30 поїздок на місяць? Вважаю це порушенням законодавства і Конституції України.

Чи є у позові те, що е-квиток ображає релігійні почуття? Зокрема, через те, що у валідаторах, QR-кодах та інших пристроях закодовано «число Диявола 666»

— У моїх руках позовна заява, в якій такого немає. Можливо, це писали інші позивачі у своїх поясненнях. Те, що ми всі тут від церкви та всі прийшли за релігійними переконаннями — це неправда, — каже Кучерук і пропонує разом передивитися позовні вимоги.

Серед них — визнати дії Вінницької міської ради щодо вимоги обов'язкової реєстрації в АСОП (автоматизована система оплати проїзду - авт.); щодо скасування права на пільговий проїзд не жителям Вінниці; щодо обмеження кількості поїздок людям пільгових категорій; щодо пропозиції викупати у «Вінницякартсервіс» персональні смарт-картки головами ОТГ; щодо примусу пільговиків купувати квитки, а потім їх відшкодовувати; щодо введення тільки безготівкового розрахунку; щодо підняття плати за готівковий розрахунок протиправними та заборонити вчиняти такі дії.

— Якби це все було добровільно, то ми б не зверталися до суду. А так, всі люди йдуть, підписують договір з «Вінницякартсервіс» на 30 поїздок, — каже позивачка.

Моляться і хрестяться

Представники відповідача, в переважній більшості, покинули суд. Залишилася тільки директорка «Вінницякартсервісу» Катерина Бабіна, яка говорила, що немає сенсу скасовувати рішення міськради про електронний квиток.

Питаємо, чи є ліміти на проїзд для пільговиків?

— Немає. Хоча Кабміном ухвалені постанови 196 та 197, які запроваджують обмеження поїздок, але їх має ухвалити ще Вінницька міська рада. І на сьогодні, немає жодних обмежень кількості поїздок. Також, такого обмеження немає у документів міськради від 2018 року, яким запроваджується е-квиток.

Але вже є «рамковий» документ, в якому перераховуються пільгові категорії, що матимуть право на безкоштовний проїзд.

— Цей перелік дублює ті, що визначені в українському законодавстві та у постановах Кабміну. І також визначені додаткові категорії пільговиків, яких внесла на свій розсуд Вінницька міська рада. Але, в будь-якому разі, до жодних категорій немає обмежень, — каже Бабіна.

Раніше Катерина Бабіна озвучила, що серед позивних вимог є й нарікання на «число Диявола». Нібито, для роботи е-квитків використовуються «666». Про це також говорила одна з 80 позивачів:

— У карточці вінничанина є штрих-код та QR-код. А ці електронні засоби не можуть працювати без 666. Ми бачимо ці номера у рахунках за газ, по світлу, в телефонах тощо. Усі електронні пристрої мають це число.

Тобто, ви не користуйтесь ані банківськими картками, ані іншими електронними пристроями тощо?

— Ні. Тільки цей кнопковий телефон мені дав чоловік покористуватися, — каже жінка і показує старий кнопковий телефон.

Примічаємо, що серед пенсіонерів, які сидять в очікуванні рішення суду, декілька людей читають молитву.

О 14:20 судді повернулися з нарадчої кімнати та оголосили ухвалу. Вони вирішили долучити до справи ще 80 позивачів як третю сторону судового процесу. І щоб вони мали час надати письмові пояснення до позову — оголосили перерву. Наступне засідання по справі призначили на 13 лютого, о 12.00 (Брацлавська, 14). Поки судді оголошували рішення побачили як декілька людей у залі перехрещуються.

Залишити готівку після повного запуску е-квитка

Тим часом, на сайті електронних петицій збирають підписи за те, щоб разом з електронним квитком продовжував існувати й готівковий спосіб оплати проїзду. Автор звернення Іван Супряга перелічує декілька фактів на користь готівки у транспорті:

«Імовірне скасування готівкової форми оплату проїзду можна було б розцінити як порушення прав людини, тим більше, що реєстрація картки вінничанина означає поширення персональних даних громадян стороннім особам. Далеко не всі громадяни згодні ділитися персональними даними зі сторонніми особами, а отже плани повністю відмовитися від готівкової форми оплати проїзду викличуть невдоволення у широких верств громадян.

Також не можна допустити того, щоб після запровадження електронного квитка вартість оплати проїзду готівкою була вищою за електронний квиток. Згідно зі статтею 21 Конституції України, всі громадяни є рівними у правах. А отже, вартість проїзду для громадян повинна бути рівною незалежно від форми оплати проїзду.

На користь того, що готівкову форму оплати проїзду необхідно зберегти також свідчать перебої з функціонуванням електронного квитка. Відомі випадки, коли з банківської картки пасажира термінал стягував 74 гривні за разовий проїзд. 

Сподіваюся на те, що здоровий глузд переможе — електронний квиток слугуватиме знаряддям для вибору пасажирами форми оплати проїзду пасажирами замість того, щоб позбавляти їх права вибору на готівкову форму проїзду. А питання відмови від готівкової форми оплати проїзду в міському транспорті Вінницькою міською радою не розглядатиметься взагалі», — йдеться у його зверненні.

Проголосувати за петицію можна за цим посиланням.

Нагадаємо, за інформацією «Вінницякартсервіс» е-квиток готовий на 80%.

Опитування

Підтримуєте скасування електронного квитка у Вінниці?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Елена

    бабуси еще те варьятки! но я например "центральными" маршрутами типа пятерки почти не езжу, а например на Киевской, Аграрном и Тяжилове уже >половины транспорта без кондуктора. На дачу еду на автобусе и уже знаю, что явка закольцована у кондукторов так, что в некие дни недели их нет. ПОЛЬЗУЮСЬ!
  • Грицько Штахета

    Дурних завжди вистачає, але ви хоч зробіть так щоб той квиток робив, бо це вже сміх. Або заведіть вже справу на тих хто його робив. ))) Ось вам звернення до Моргунова, зверніть увагу хто його написав ))) https://www.vmr.gov.ua/Lists/CitizenAddressResponses/DispForm.aspx?ID=13378

  • Инна Реверчук

    Пенсії і субсидії раніше 10год взагалі невиходити на вулицю...Тоді буде толк...

    Елена reply Инна Реверчук

    з якого села ви вирвались? отримувачі субсидій не мають пільгового проїзду. пенсіонери, інваліди, чорнобильці, діти з багатодітних родин, супроводжуючі - так. але не по субсидії. Навіть посвідчення немає такого як "отримувач субсидії"...
  • Вінничанка

    Це не прості 80 чоловік.Це прихожани УПЦ МП.Схоже що відробляють замовлення.Адже щоб подати до суду позов ще необхідно сплатити чималі гроші.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up