Підземні ходи біля гімназії №17 виявилися залишками підвалів

Підземні ходи біля гімназії №17 виявилися залишками підвалів
  • Львівські археологи досліджують підземелля, що «вилізли» під час будівництва поряд з гімназією №17.
  • Фахівці розкопали землю навколо знахідки та не знайшли там підземних ходів, про які говорили місцеві жителі. 
  • Що буде зі знахідкою далі?

Знахідка на будмайданчику по Монастирській, 24 сколихнула вінничан на початку серпня. Будівельники зносили стару будівлю, а під нею провалилася земля і у порожнині віднайшли арки з цегли. Вінницькі дослідники вважали їх ймовірними проходами до підземної Вінниці: мережі ходів під середмістям, яким понад 270 років.

З вівторка, 3 серпня, на будівництві працюють львів’яни з Рятівної археологічної служби. Фахівець з міської археології Остап Лазурко розказав, що саме вони знайшли:

Відео дня

— Ми тут працюємо з вівторка (3 вересня - авт.). Дослідили ділянку, прокопали до підошви, на якій стоїть фундамент. Прорили один з ходів. Встановили, що це підвальні приміщення, що були збудовані десь на зламі 18-19 сторіччя. Частина до цих приміщень — прибудована, бо як бачите, на стінах є цемент, який активно використовували в радянські часи.

Чи знаходили щось цінне у цих приміщеннях?

— Ні, тільки сміття. Папір, скло, пластикові пакети тощо.

Бачимо, що один з проходів заблокований цеглою. Що це?

— З’єднання з підвалом сусіднього дому.

Тобто, ці підвали не несуть ніякої історичної цінності та його можна просто знести?

— Якщо б це був єдиний підвал такий у місті, то його б можна було зберігати. Але ж ви мешканці Вінниці, і у кожному старому будинку є такий же підвал. Тобто, з цього не треба якоїсь сенсації. Тож зберігати чи ні — це на розсуд власника ділянки.

Співвласник ділянки, де було знайдені підвали, депутат міськради Андрій Очеретний висловився «за» збереження і відновлення цього місця.

— Отримаємо звіт (від археологів - авт.), покажу його архітектору й будемо міркувати, що можна з цим зробити. Хочу зберегти і надати йому цікаве призначення.

Археологи закінчать своє дослідження у п'ятницю, 6 вересня. І далі протягом двох тижнів писатимуть науковий звіт про те, що вони виявили на Монастирській, 24.

Читайте також: Як рятуватимуть історичні підземелля Вінниці?

Раніше «20хвилин» вже розповідали історію вінницьких підземель. Її можна прочитати у матеріалах:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up