«Не потрібно розкопувати все місто» Як рятуватимуть історичні підземелля Вінниці?

«Не потрібно розкопувати все місто» Як рятуватимуть історичні підземелля Вінниці?
— Потрібно дослідити ті точки, про які ми вже знаємо, — каже Сергій Царенко. Екс-головний архітектор області пропонує робити як і масштабне, так і точкове дослідження підземного міста
  • Обговорити долю вінницьких підземних ходів зібралися науковці, чиновники та активісти.
  • Вони зійшлися на тому, що підземелля існують, їх варто досліджувати та зберігати. 
  • Але не варто називати «катакомбами», оскільки їх у Вінниці немає.

У хабі «Місто змістів», 5 вересня, провели обговорення «Вінницькі підземелля: діагноз та рецепти лікування». Його учасниками стали історики, краєзнавці, науковці, представники релігійних громад, щоб спільно розробити дорожню карту щодо того, що робити із вінницькими підземними ходами.

Катакомб у Вінниці не існує

Дослідники пов’язують появу підземних комунікацій у Вінниці з будівництвом комплексів єзуїтського, домініканського та капуцинського монастирів у першій половині 18 сторіччя. Їх застосування було різноманітним, але головними були оборонно-фортифікаційні, господарські та санітарні функції.

Відео дня

— Беззаперечним є той факт, що підземна Вінниця існує. Перша повноцінна згадка про існування підземель є в літописі капуцинського монастиря, і датується 1786 роком. Це якраз спогади про ініціативу старости Часновського про будівництво такого підземного каналу, — каже керівник КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен. — Але підземна Вінниця — це не катакомби. Бо в археологічному аспекті катакомби — це місце поховань, у геологічному — шахти після видобутку вапняку. Такого у Вінниці не було.

Протягом 19-20 сторіччя міські підземні комунікації занепадали, частина з них облаштовувалась для господарських потреб. 

— На ходах будували підвали, щоб зберігати продукти. І до того ж, у ходи зливали нечистоти. Бо каналізація у Вінниці з’явилася через кілька десятиліть після появи водогону, — каже історик Тетяна Кароєва.

Досі ґрунтовного наукового аналізу про підземелля Вінниці не здійснено. Хоча Федоришен зазначав, що були спроби в 60-х роках і 2006-му проводити дослідження, але підземеллю так і не надано охоронного статусу пам’ятки.

Недешеве дослідження

Депутатка Ганна Давиденко казала, що для того, щоб зберегти підземелля потрібно припинити неконтрольовану забудову центру Вінниці.

— Усі знають, що щось існує під землею. А по факту — нічого не відбувається. Поки ми з вами обговорюємо, центр міста забудовують. При проведенні будівельних робіт, на жаль, часто не дотримуються законодавства України та руйнують виявлені підземні пам'ятки. Оскільки дослідження та збереження катакомб — це коштовна справа. Легше знищити. Тому з цим потрібно щось негайно роботи: бо ще 2-3 роки та не буде що зберігати. Пропоную створити об'єкт культурної спадщини в центрі «Вінниця підземна», яка може стати родзинкою нашого міста, — каже Давиденко.

Натомість завідувач відділу охорони культурної спадщини управління культури Вінницької ОДА Михайло Потупчик зазначив, що дослідження перед будівництвом в історичному центрі Вінниці ведуться, оскільки без них не дають дозволу на початок будівництва.

Це підтвердив співвласник ділянки біля гімназії №17, де нещодавно виявили підземелля, депутат міськради Андрій Очеретний:

— У центральній частині міста завжди потрібно проводити дослідження. Робота археологів коштувала мені 231 тисяча гривень. При тому, що площа ділянки — три сотки. А тепер уявіть скільки коштуватиме археологія всього центру Вінниці? При тому що його площа…

— 530 гектарів, — каже в.о. головного архітектора міста Євген Совінський.

Совінський казав, що цього року почнуть працювати над змінами в історико-архітектурному опорному плані. А у старому документі не позначені вінницькі підземелля взагалі. Чиновник зазначив, що фахівці наразі вже працюють над новою «Програмою містобудівної документації». У проект програми, яку буде винесено на сесію міської ради, буде включено заходи щодо дослідження підземної Вінниці.

Розвивати те, що маємо

Говорили на зустрічі й про те, як можна застосувати підземелля. Зокрема, настоятель костелу Діви Марії Ангельської Костянтин Морозов каже, що зберегти і розвивати потрібно те, що вже виявлено: 

— Туристам не потрібно ходити по десяти кілометрів підземеллями, адже їм стає не цікаво. Важливо збереження «точкове», не потрібно розкопувати всю Вінницю і повертати її до 16-17 століття, потрібно насамперед зберегти те, що є, та зробити це доступним, — каже Морозов. 

Підземелля під костелом Діви Марії Ангельської

Зокрема, під їхнім костелом є частина підземної Вінниці, яка відкрита для туристів. Ще однією частиною мережі вінницьких «катакомб» може стати провалля у Краєзнавчому музеї, яке утворилося в 2010 році.

— Ми підсилили приміщення, маємо проект на музеєфікацію під назвою «Золоті сутерени». Після ремонту цього підвального приміщення, яке є посередині нашої експозиційної зали, там буде виставлятися колекція сарматського золота, яка зараз зберігається у наших фондах, — каже директор музею Катерина Висоцька.

Єзуїтські підвали у Краєзнавчому музеї

При тому науковці та чиновники зійшлися на думці, що мати старовинні підземелля може бути вигідно бізнесу, оскільки такі місця з гарною легендою та піар-кампанією можуть стати «магнітом» для відвідувачів.

Які результати обговорення

Протягом 2,5 годин учасники круглого столу дійшли висновку, що розбіжностей у думках щодо долі вінницьких підземель вони не мають.

— Головним результатом цього круглого столу є те, що ця тема виринула назовні, існує питання фахового дослідження, збереження і шляхів для цього. Наприклад, прозвучала чудова ідея про повноцінний план поступових багаторічних археологічних досліджень, розділені на практичну наукову археологію і на рятівну археологію, це було б дуже добре.

Наукова спільнота готова продовжувати роботу з місцевими мешканцями, підтримуючи громадські ініціативи і підготувати найближчим часом проміжне видання, точку відліку інформації що ми наразі знаємо про вінницькі підземелля, які є міфи, якими може користуватися туризм і рухатися далі, — підбив підсумки Олександр Федоришен.

Нагадаємо, підземні ходи біля гімназії №17 виявилися залишками підвалів

Раніше «20хвилин» вже описувало історію вінницьких підземель. Її можна прочитати у матеріалах:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up