Підприємцям, які працюють в центрі Вінниці, розробляють правильні вивіски

Підприємцям, які працюють в центрі Вінниці, розробляють правильні вивіски
Євген Совінський розказав підприємцям про стандарти для вивісок. Він зазначив, щоб їхню дію підпадають таблички підприємців, а не зовнішня реклама
  • Головний архітектор міста обговорив з підприємцями подальше впорядкування вивісок в центрі міста. Цього разу це стосується 45 будинків, які знаходяться на вулицях, що перетинають Соборну.
  • Бізнес цікавили питання як поставити свою вивіску так, щоб не було штрафів, скільки триватиме процес впорядкування та де можна отримати консультацію.

У хабі «Місто змістів», 26 лютого, обговорили впорядкування вивісок на фасадах окремих будинків в центрі міста. За словами головного архітектора Вінниці Євгена Совінського, у цей перелік увійшли 45 будинків на вулицях Грушевського, Магістратська, Оводова та на інших, що відходять від Соборної.

Совінський розказав, що поки що немає комплексних схем з планом розміщення вивісок на фасадах цих будинків. А підприємців зібрали, щоб дізнатися про їхні пропозиції та відповісти на питання про «правильні таблички». Даємо переказ того, про що говорили на зустрічі, з відповідями головного архітектора Вінниці.

— Я не проти змінити вивіску. Але як зрозуміти, що наші сусіди також замінять свої вивіски? Якщо цього не станеться, то ми будемо втрачати клієнтів.

Відео дня

— Після розробки комплексної схеми для ваших будинків ми даємо два місяці часу на заміну вивіски. Надалі будемо надсилати попередження. Якщо підприємець ігнорує попередження, то йому вручають припис на усунення порушення. Якщо підприємець не реагує, то надалі буде комісія при виконкомі та після неї — «Архітектурно-будівельний сервіс» приїжджає, зрізає вивіску та забирає на арештмайданчик. Щоб її забрати потрібно сплатити вартість робіт, і, як правило, в таких випадках підприємці забирають свої вивіски.

Стандарти для вивісок, які діють на Соборній

— А скільки цей процес впорядкування має тривати?

— Зазвичай, п'ять місяців. Саме стільки витратили часу на впорядкування вивісок по Замостянській — у березні починали консультації з підприємцями, у вересні — вже відбувалися демонтажі табличок.

Наша вивіска зроблена у формі нашої торгової марки та має фірмовий колір. Я так розумію, за новими правилами нам доведеться повністю її переробляти. Як нам бути?

— Закон захищає підприємця в індивідуальній кольоровій гамі вивіски. Те, на що вона закріплена до фасаду — фризова конструкція — приймається відповідно до типу, кольору і стану фасаду. Але те, що закріплено на фризовій конструкції — тобто ваша вивіска — ми можемо лише рекомендувати «приглушити» занадто яскраві кольори. На форму, колір, шрифт ми не впливаємо. Ми впливаємо лише на розмір вивіски й місце її розміщення.

На зустріч з архітектором прийшли зо два десятки вінничан

— Наш магазин працює на Хлібній. У нас зараз вивіска на «розтяжці» і її видно з Соборної. Чи можна буде зробити її «прапорцем», щоб і надалі було видно?

— Ні на опорах, ні на елементах благоустрою, ні на деревах розміщення вивісок не допускається. Можна зробити кронштейн на стіни за дотриманням вимог — він не може «вилітати» на 2-3 метри. За погодженням власника будівлі можна зробити інформаційну табличку-вказівник на торці будівлі.

Наше комерційне приміщення розміщується на третьому поверсі. Чи можна зробити нам там вивіску?

— Якщо комерційне приміщення на третьому поверсі, то це розглядається в індивідуальному порядку. За три роки роботи над упорядкуванням вивісок я можу перерахувати таких випадків на пальцях однієї руки. Якщо у вас підприємство на третьому поверсі, то ідентифікація вашого закладу може бути на першому поверсі у вигляді таблички, поряд з вашими сусідами. Або табличка біля входу над сходовою клітиною. Як можна вийти з цієї ситуації? Не заборонено розміщувати неонову рекламу, постери, електронні табло у вікнах з середини приміщення.

Після завершення зустрічі люди підходили до Совінського за індивідуальними консультаціями

Ми зараз відкриваємо кафе і поки буде розроблятися комплексна схема на наш будинок, то ми залишаємося без вивіски. Чи можна поставити «розкладушку» з назвою нашого закладу?

— За ці «спотикачі» одразу штрафує «Муніципальна варта». Ваш будинок (Театральна, 7) є пам'яткою архітектури. На ньому буде суворе обмеження типів конструкції — вам простіше сфотографувати частину фасаду, де буде вивіска і проконсультуватися з нашими спеціалістами, що робити — або встановити якусь тимчасову конструкцію, щоб перечекати чотири місяці, або одразу розробляти вивіску за правилами, яку ми врахуємо під час розробки комплексної схеми.

Де можна проконсультуватися?

— 23 робоче місце у Прозорому офісі на Соборній, 59. Фахівець прийматиме щовівторка, у другій половині дня. Приходьте з фотографією свого фасаду, де плануєте розмістити вивіску. Було б добре, якби ви принесли ще й попередні креслення своєї вивіски, щоб ми змогли зрозуміти ваше бачення і перенести його на комплексну схему.

Впорядковувати вивіски, нагадаємо, почали ще у 2018 році. Тоді чиновники зробили стандарт для всіх вивісок на Соборній. Потім взялися за Замостянську, і після — впорядкували таблички магазинів на частині вулиці Пирогова.

Раніше голова спілки підприємців «Стіна» Олександр Печалін казав, що бізнес не задоволений тим, що разом з новими вивісками міська влада вимагає і ремонт фасадів будинків за кошти підприємців. А також висловив критику на те, що процедура погодження нових конструкцій є непрозорою та незрозумілою для підприємців.

Під кінець 2019 року мерія ухвалила рішення, яким запроваджують стандарт для вивісок. Детально про «правильні вивіски»з коментарями службовців та посиланням на стандарти — у цьому матеріалі: Бізнесу варто знати. Розробили стандарт для вивісок у Вінниці та Десні

Опитування

Як ставитесь до вимоги влади міняти вивіски, бо вони неправильні?

Читайте також:

Кредит 5-7-9%. На що дають гроші та які відгуки вінницького бізнесу

Монополія обленерго, РРО і держнагляд. Про проблеми бізнесу говорили з нардепом Іриною Борзовою

Афери з банківськими картками: яка схема — фейк, а що справді працює

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Next

    Всі вивіски у нашому місті мають бути державною мовою, а за іноземні - мають накладатись штрафи, з демонтажем. В Ізраєлі, НЕМАЄ українських вивісок.
  • Ols Kat

    фрезерованим
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up