Реклама «вирви-око» зникне з Соборної до Дня міста

Реклама «вирви-око» зникне з Соборної до Дня міста
У 2019 році міська влада хоче зайнятися рекламою на головних вулицях Вінниці. Одними з таких об'єктів можуть стати Київська, проспект Коцюбинського
  • Усі вивіски в центрі Вінниці будуть приведені до єдиного стандарту, будуть на одній висоті та не спотворюватимуть дизайн фасадів.
  • Біля 150 підприємців, які є більшістю власників магазинів на Соборній, погодилися на заміну вивісок. У мерії очікують, що вже до Дня міста, 8 вересня, центральна вулиця буде виглядати краще.

Центр міста в єдиному кольорі з гарними фасадами будинків, зі типовим дизайном та малопомітною рекламою — поки що це не про Вінницю. Але до цього хоче прийти міська влада, про що озвучували чиновники на зустрічі в «Соціохабі», 8 червня.

За словами заступника головного архітектора міста Євгена Совінського, підприємці мають привести у порядок вивіски магазинів, чого потребують 74 з 80 будинків на головній вулиці міста.

— Якщо не замінять самі — отримають припис від муніципальної поліції. Далі отримають попередження про демонтаж, виклик на конфліктну комісію. Якщо й надалі не буде ніякої реакції, то вивіску демонтуємо самі. А власник її зможе отримати у департаменті архітектури. Якщо не заберуть, то вивіски продадуть з аукціону, — пояснив Совінський.

Відео дня

Більше без вивіски «Атланти»

Якраз такий випадок відбувся у вівторок, 24 липня. Власник не реагував на попередження від міської влади. Тому на будинку Соборна, 81 забрали стару вивіску магазину комп’ютерної техніки «Атланта». Висіла на торці будинку, на другому поверсі.

Її знімали працівники комунального підприємства «Міськсвітло». Вилізли на другий поверх по драбині. Оглянули кріплення конструкції. Один з працівників спробував її на «міцність»: трохи поштурхав в різні боки та впевнився, що без болгарки справи не буде.

Потім підігнали автокран, а перед цим взялися пристібати один одному пояси безпеки. Казали, що так в них заведено, і це не є «показухою на камеру». До цього вони вже були в касках.

Один з чоловіків заліз в люльку крану. Та почав гукати до своїх колег: «Майно! Віро!», так керуючи процесом підйому до потрібної висоти. Взяв з собою кусачки, лом та інші інструменти, адже вивіска під’єднана до мережі.

Через шум генератора було складно розібрати, що між собою казали комунальники. Але справа мало-помалу просувалася: чоловік «озброївся» болгаркою, послабив кріплення вивіски та знімав по одній літери. Так, одразу «Атланта» стала «Атлант». А через півгодини залишилася тільки одна «А» від старої вивіски.

Підчепивши самою люлькою крану, працівники зняли сіру, пошарпану основу. Від вивіски залишився тільки пляма на самому домі.

Примусу немає, бізнес погодився

А поки тривав демонтаж вивіски про стандарти для реклами в центрі міста розповідав заступник головного архітектора Євген Совінський.

Чоловік розказав, що сьогодні комунальники демонтують вивіски на будинках під номерами 38, 81, 85. За його словами, власники цих магазинів не реагували на попередження від міськради. Тому було прийнято рішення демонтувати їх конструкції.

— Переважна більшість обласних центрів намагаються боротися з хаотично встановленими вивісками, особливо на пам'ятках архітектури. А в нас по Соборній переважно 2/3 будинків є пам'ятками архітектури. Це потрібно, аби не спотворювалось візуальне сприйняття цих будинків, адже деякі вивіски перекривають декоративні елементи, — казав заступник головного архітектора міста Євген Совінський.

Проти неохайної реклами борються не тільки болгаркою та штрафами, а й словом. У травні-червні було кілька спільних засідань Ради підприємців з міськими чиновниками, на яких вони погодили стандарти вивісок.

Нові конструкції мають складатися з окремих літер, бути на одному рівні та не закривати декор будівлі. Щодо єдиного кольору всіх вивісок на Соборній — умов не було.

— Адже ми розуміємо, що у підприємців є брендові кольори, які не можна порушувати; певні затверджені торгові марки. Ми можемо лише пом'якшувати ці кольори. Для прикладу нова вивіска банку «Південний» — це окремі зелені літери, які розміщені на зеленому фоні, — пояснив Совінський.

«Пряники» теж були

А щоб заохотити підприємців замінити рекламу магазинів самостійно, в департаменті архітектури пропонували їм «бонуси».

— Минулого місяця підприємцям пропонували такий варіант: звертайтесь до департаменту архітектури та зможете отримати безкоштовно отримати паспортну документацію на нову вивіску, — сказав Совінський. — Тоді звернулися біля 150 окремих підприємців, які володіють переважною більшістю магазинів на Соборній.

Ще один магазин в Соборній, 81 самостійно зняв частину своєї реклами

За його словами, нині більшість підприємців усувають неправильні вивіски самостійно. Так, майже повністю очищені фасади домів під номерами 28, 52, 53 на Соборній. Там облаштують охайну рекламу, яка не буде «різати» очі. Та повинні це зробити до 15 серпня. Тоді як комунальники продовжать знімати «неправильні» вивіски протягом липня-серпня.

Повністю очистити Соборну від негарних конструкцій планують до осені. Орієнтовно, до Дня міста, який відбудеться 8 вересня. А наступного року архітектори хочуть покращити вигляд реклами на проспектах та головних транспортних артеріях Вінниці, такі як Київська, Коцюбинського тощо.

Про нові стандарти

У міськраді ще влітку 2015 року прийняли Положення про встановлення вивісок у місті Вінниця, за яким виробили стандарти для розміщення назв магазинів.

За ним вивіски мають гармонійно вписуватися в фасад будівлі, не заважати пішоходам та не відволікати водіїв авто. Також вказані умови, за яких розміщувати банери з назвами магазинів заборонено: «не вище першого поверху, не допускається перекриття огорож балконів (окрім тих випадків, коли у приватній власності підприємця вся будівля)».

Скріншот з рішення на сайті vmr.gov.ua

У травні 2018 року мерія прийняла зміни до цього положення, в яких вдосконалили існуючі стандарти. Та розробили схему розташування рекламних вивісок на кожному з будинків, які стоять на головній вулиці Вінниці.

А чому з вивісками вирішили боротися саме в цьому році?

— Це не так. Боролися протягом 2013-2015 років, але на жаль підприємці не зважали на попередження, роз'яснення. Але використовуємо адміністративні засоби — приписи від муніципальної поліції. І якщо підприємець не йде на контакт — примусовий демонтаж. Хоча не йде тільки про мову сили. У кожному окремому випадку шукаємо компромісні варіанти, — відповів Совінський.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Знание - сила

    Уважаемые, вы путаете вывески с рекламой.
  • Anonymous

    КОГДА??? горисполком уже начнёт демонтировать рагульные балконы, незаконное утепление, пристройки, верёвки  с трусами в многоэтажных домах???

    Стакан поноса reply Anonymous

    никогда, потому что зачем принимать толковые постановления и законы, лучше бабло косить и землю деребанить.

    Вася reply Стакан поноса

    Чтобы принимать толковые законы для начала самому нужно быть толковым.

    Читал я решение о вывесках. И терзает меня один вопрос - в каком пункте говорится об ответственности за безопасность...Кто отвечает за то, что вывеска надёжно закреплена и выдержит порывы ветра, что проверил это?

    И как часто положено проверять укрепление?

    Ols Kat reply Anonymous

    а что плохого в трусах?
  • Ols Kat

    То есть на первом фото самое плохое - высота рекламы, а не тот факт, что стена ободранная?

    Валерий Чудновский reply Ols Kat

    Фасади - то є біль. Але, наскільки мені відомо, над цим теж працюють.

    Ось для прикладу ремонтують фасад Соборної, 101 — https://goo.gl/sqWxG5

    І нещодавно взялися за ремонт фасаду на Соборній, 66

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up