Бізнесу варто знати. Розробили стандарт для вивісок у Вінниці та Десні

Бізнесу варто знати. Розробили стандарт для вивісок у Вінниці та Десні
  • На останній сесії міськради 2019 року ухвалили рішення, яким запровадили стандарти для вивісок та табличок на території Вінниці й селища Десна.
  • Воно вже чинне, але поки що не передбачає каральних санкцій для підприємців, які ще не зняли «неправильні» вивіски.
  • З’ясували, якими є правила, куди звертатися і чим грозить це положення вінницьким підприємцям.

У міськраді, 27 грудня, ухвалили рішення, за яким хочуть впорядкувати всі вивіски на території Вінниці та Десни. Розповідаємо коротко про нові стандарти та даємо пояснення — чи потрібно підприємцям терміново змінювати старі вивіски за новими правилами.

  • Правила вже діють та поширюються на всі об’єкти, споруди на території Вінниці й Десни незалежно від форми власності. 
  • На сайті мерії створять електронний сервіс, де публікуватимуть звернення та скарги; правила і комплексні схеми, за якими потрібно робити вивіски; результати перевірок стану вивісок.

Правила розміщення

Відео дня

Порядок дій

  • звернення, форма якого є (Додаток 2) в рішенні міської ради №2120 від 27 грудня 2019 року;
  • кольоровий фотознімок (розміром не менш як 10 х 15 см) місця планованого розташування вивіски (таблички), що охоплює частину фасаду будівлі (будинку, споруди) з усіма вже розміщеними вивісками (табличками), у разі їх наявності;
  • комп’ютерний макет із зображенням вивіски (таблички) на місці її планованого розташування, який виконується з кольорового фотознімка (розміром не менш як 10 х 15 см) усього фасаду будівлі (будинку, споруди) із зображенням усіх вивісок (табличок), у разі їх наявності;
  • ескіз вивіски, що визначає основні характеристики вивіски: вид (тип) виготовлення, її габаритні розміри, відстані від місць кріплення на фасаді до зовнішньої поверхні вивіски;
  • копія документа про право власності (користування) особою будівлею (будинком, спорудою), приміщенням, де вона провадить діяльність і має намір розмістити вивіску (табличку), без зазначення інформації, що може становити комерційну таємницю.

Монтаж і демонтаж вивісок:

Власник вивіски (уповноважена ним особа): 

Буде демонтаж вивісок якщо:

  • є невідповідність правилам розміщення та виготовлення вивісок;
  • у неправильної вивіски немає власника чи була припинена діяльність організації (незалежно від форми власності);
  • на вивісці є об’єкти інтелектуальної власності (знаки для товарів і послуг), які не належать власнику вивіски.


Рішення про демонтаж має погоджувати Комісія з питань демонтажу встановлених із порушеннями вивісок.

Які штрафи

Про розмір штрафів у рішенні міської ради немає нічого. Але, зазвичай, такі дії караються за статтею 152 Адмінкодексу, що передбачає штраф від 340 до 1700 гривень.

Якщо власник вивіски не реагує на санкції та не здійснює демонтаж, то відбувається примусовий демонтаж вивіски, стягнення за виконання таких робіт. У крайньому разі, справа передається до суду.

Які терміни на заміну вивісок

Усю вінницьку громаду поділили на п’ять зон:

  • 1-3 зони — центр, частково Замостя і Старе місто, магістральні вулиці Вінниці 
  • 4-5 зони — всі інші вулиці, провулки, проїзди, бульвари Вінниці та Десни. Як правило, це околиці.

До кожної з них встановили терміни на усунення неправильних вивісок:

  • 1-3 зони — упродовж 3 місяців.
  • 4 зона — упродовж 1 року
  • 5 зону — упродовж 2 років.

Рахуватимуть цей час з моменту розробки окремої схеми комплексного розміщення вивісок для кожного з будинків.

ПОВНИЙ ТЕКСТ РІШЕННЯ З УСІМА СТАНДАРТАМИ

Чи треба вже міняти вивіску

Запитали у міських чиновників, що змінює нове положення про вивіски та чи треба підприємцям вже зараз їх міняти?

— У рішенні прописані всі нормативи до вивісок: можна не чекати поки дійде черга до вашого будинку, а взяти проектну організацію, яка розробить вивіску відповідно до положень цього рішення, — каже в.о. директора департаменту архітектури і містобудування Яків Маховський. — Або є інший варіант: чекати, поки ми зробимо схеми комплексного розміщення вивісок на кожній будівлі та вже зробити вивіску за затвердженими параметрами. А якщо є затверджена схема на будинок і через три місяці людина не виконає заміну вивіски, то буде припис від Муніципальної варти. Але ми таким принципом не йдемо, і будемо розмовляти з власниками будівель та розповідати їм, що є такі положення про вивіски, слухати їхні пропозиції та ставити певні терміни на демонтаж і монтаж вивісок.

Виконувач обов’язків головного архітектора Вінниці Євген Совінський розказав, що вже впорядкували вивіски на вулицях Соборна, Замостянська і частині вулиці Пирогова. Він також пояснив, що правила вивісок для різних мікрорайонів відрізняються:

— Цим рішенням виписані правила для всіх підприємців Вінниці. Для центру — більш жорсткі та суворі, то для околиць — слабкі. І дають більше творчості для підприємців щодо зовнішньої реклами, — каже Совінський. — На 2020 рік у нас є план розробити комплексні схеми на 11 вулиць, які відходять від Соборної та закінчити впорядкування вулиці Пирогова. Після затвердження цих схем підприємець, протягом трьох місяців, має замінити вивіски.

Раніше голова спілки підприємців «Стіна» Олександр Печалін казав, що бізнес невдоволений тим, що разом з новими вивісками міська влада вимагає і ремонт фасадів будинків за кошти підприємців. А також висловив критику на те, що процедура погодження нових конструкцій є непрозорою та незрозумілою для бізнесу.

Про інші проблеми, з якими стикаються вінницькі підприємці, описували в матеріалі:

Монополія обленерго, РРО і держнагляд. Про проблеми бізнесу говорили з нардепом Іриною Борзовою

Опитування

Чи справді треба боротися з вивісками?

Читайте також:

Фото: архів «20хв», vmr.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Поpошок

    Хоч трохи лад наведуть з цими вирвиочними вивісками і заклеєнеми рекламою вікнами.
  • Игорь

    И кто с этого будет иметь?
  • Igor Antonov

    Так тепер хоч якусь окрасу ті вивіски будуть мати)а то кожен вивішує як хоче
  • Борис Загородній

    А бабло рубати треба от і маємо
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up