Кострубаті вивіски приберуть з Замостянської. А якими будуть нові?

Кострубаті вивіски приберуть з Замостянської. А якими будуть нові?
Увесь фасад «Ювілейного» обліплений вивісками. У мерії пропонують прибрати хаос з рекламних табличок та перевісити на один рівень
  • Від Будинку офіцерів і до палацу «Зоря» наведуть лад з вивісками.
  • Архітектори порахували, що більше 80% всіх рекламних табличок не відповідають стандартам, які влада прийняла ще в 2015 році.
  • Підприємці погоджуються на заміну, але й готуються змінити правила

У середині березня виконком міської ради затвердив комплексну схему розміщення вивісок на Замостянській. Мають замінити вивіски на всіх будівлях, які є на цій вулиці. А це 30 будинків та 268 табличок магазинів, офісів, бюджетних установ тощо.

Сучасний стан вивісок заступник директора департаменту архітектури та містобудування Євген Совінський назвав «хаосом».

— Магазини на Замостянській з'явилися протягом останніх 10-15 років. І їхні вивіски встановлювалися аналогічно. Усе це створило певний хаос, який не відповідає композиції фасадів, — сказав Совінський. — Орієнтовно треба замінити 80% від усіх вивісок. Потрібно, аби вони були на одній висоті, мали однаковий розмір шрифту, колір фризу (підкладки під вивіску - авт.). Колір літер на вивісці визначає сам підприємець, відповідно до свого бренду.

Відео дня

Роздають попередження

Безлад виправили, поки що, на папері. До кожного з 30 будинків намалювали прийнятну чиновниками комплексну схему розміщення вивісок.

Зокрема, на прибудові між РАЦСом та будинком побуту «Ювілейний» підприємцям пропонують зробити вивіски з об’ємними літерами в один рівень і на сірій підкладці. А банкам на Замостянській радять прибрати або зменшити яскраві основи під вивісками.

Підприємцям представляли цю схему на двох заходах, збирали їх зауваження.

— Ми запрошували всіх: їх близько сотні повинно було бути, на зустрічі були 30-40 підприємців. Деякі люди пропонували взагалі нічого не змінювати з вивісками. Але отримували і відгуки, що впорядкування вивісок все ж таки потрібне, — розказав Євген Совінський.

За його словами, ця робота вже почалася. Представники міської влади стали роздавати попередження про приведення вивіски до стандартів з 18 березня. Точної дати, коли наведуть лад з вивісками на вулиці, немає.

— Якщо підприємець зняв стару вивіску та затвердив у нас нову, згідно зі стандартами, то він укладає угоду з виробником. Залежно від потужностей, виробництво нової вивіски може тривати як один тиждень, так і один місяць.

Змінять стандарти вивісок

Голова спілки підприємців «Стіна» Олександр Печалін сказав нам, що скарг від бізнесу ще не отримував. Хоча і додав, що підприємці жалілися на ідею з вивісками у 2018 році, коли приводили до ладу таблички на Соборній.

— Підприємці казали, що розуміють, що строкаті вивіски «б'ють» по очах перехожих. Невдоволення викликало те, що підприємцям разом з заміною вивіски потрібно було робити реконструкцію фасаду будівлі. При тому, часто бізнес не є власником будівлі. І за великим рахунком, не мав робити ремонт фасаду, — сказав Печалін. — Люди пропонували, аби не тільки за кошти бізнесу ремонтували фасади будинків, а частково за бюджетні кошти. На мою думку, влада має піти на розумні поступки.

Олександр Печалін також розказав, що цього року спілка «Стіна» разом з міською владою перегляне положення про вивіски у Вінниці, яке було прийнято у 2015-му і змінене у 2017 році.

— Напрацюємо концепт документа, який задовольнить як інтереси підприємців, так і міської влади. Зокрема, прозору і зрозумілу процедуру погодження вивісок, — розказав Печалін.

За рішенням міської ради, цей регуляторний акт запланували переглянути в другому кварталі 2019 року. Тобто, вже цієї весни. А у департаменті архітектури казали, що наступною вулицею після Замостянської, де наведуть лад з вивісками, може стати вулиця Пирогова.

Ознайомитися з рішенням виконкому по вивіскам на Замостянській можна за цим посиланням: goo.gl/bnwPNh

А за цим посиланням можна знайти стандарти і бланки для погодження нового типу вивіски: goo.gl/ziWSQc

Центр не став «вітриною» правильних вивісок

Торік взялися за впорядкування вивісок на Соборній. У мерії казали, що підприємцям треба замінити більше 400 вивісок на 74 з 80 будинків. Давали час на це до 1 вересня 2018 року. Але процес досі не завершений.

«Станом на 22 лютого 2019 року було демонтовано 352 зовнішніх вивіски. Підлягають демонтажу:

  • Вивіски, розміщені на огорожі та на вхідній брамі між будинками №52, №56.

  • Вивіски на будинку №92.

  • Впорядкування вивіски на фасадах будинку №95 планується здійснити після проведення реставрації фасадів цього дому», — відповіли нам у інформаційному запиті.

Причиною затягування процесу впорядкування табличок стала, як пояснили у відповіді, постійна зміна суб’єктів господарювання, самовільне і хаотичне розміщення вивісок та рекламних носіїв підприємцями.

Чіткої дати, коли повністю наведуть лад з вивісками на Соборній, нам не вдалося отримати.

Нагадаємо, у мерії запланували відремонтувати фасад будинку на Замостянській, 27. Про це читайте в матеріалі: Будинок залізничників стоїть на місці розбомбленого храму

Вас можуть зацікавити матеріали:

Фото в матеріалі: скріншоти з рішення виконкому, «20хвилин».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Галина Лаптева

    Хаос не только с рекламой...но и с нынешним проектом по улице Замостянской.Плитка бракована,покрыта какой то солью,а ведь только осенью положили...
  • Юрий Бондарук

    "Дом быта" и так страшнючий, а без этих вывесок и подавно...
  • Евгений Смол

    давно пора.
  • Евгений Богданов

    Да да да, Соборную уже привели в порядок, демонстративно на камеру сняли аж одну вывеску, которая еще при царе горохе висела

    Валерий Чудновский reply Евгений Богданов

    Зрізали 352 вивіски з Соборної.
    У матеріалі є й про центральну вулицю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up