Перший дзвоник пролунав в створених «по-європейському» школах №5 та №31

Перший дзвоник пролунав в створених «по-європейському» школах №5 та №31
  • Дві школи у Вінниці за літо обмінялися учнями: усі малі пішли у школу №5, а старшокласники - в школу №31
  • Батьки домоглися того, що школи відремонтували, але рішення про об’єднання не відмінили.
  • Як проходило свято першого дзвоника в цих школах?

Після реорганізації, бурхливих обговорень та погроз від батьків «Майданом» перший дзвоник все-таки пролунав в п’ятій та тридцять першій школах, що на вулиці Богдана Ступки (колишня Павлика Морозова).

З новенькими портфеликами, зошитами і книжками першачки сіли за парти у п’ятій школі. Тоді як старшокласники, починаючи з п’ятого класу, з двох шкіл, тепер сидять у кабінетах 31 школи.

Як святкували в п’ятій школі без старшокласників?

Відео дня

Перший дзвоник для школяриків пролунав о дев’ятій годині. Усіх зібрали у внутрішньому подвір’ї школи, де вже було досить багато батьків.
Нa урoчисту лінійку хлoпчики і дівчaткa прийшли в святкoвій фoрмі і вишивaнкaх. В рукaх – букети і кoльoрoві кульки. В oчaх стрaх і цікaвість, a в декoгo – нaвіть сльoзи.

Для дітей влаштувати невеличкий концерт, де співали самі учні. А першокласників посипали пшеницею їх батьки, таким чином благословляючи їх на гарне навчання.

Директор школи №5 Віцентина Мотрич розповіла журналісту, що за літо встигли «відремонтувати багато, але ще немало залишилося».

— Міськрада цього року дала нам грошенят, бо зазвичай ремонти в школі проводяться за гроші батьків, — каже директор школи. — Ми поміняли усі вікна, уявляєте? А ще нам зробили п’ять нових класів на місці майстерень, ще один гімнастичний зал, комп’ютерний клас, дали багато шкільного приладдя. І це ще не все: міська влада пообіцяла доробити ремонт у школі — нам треба утеплитися та відремонтувати дах.

Директор школи Віцентина Мотрич жартує, що працює в школі стільки, скільки «не живуть». Вона віддала 44 роки школі — з них 21 рік на посаді директора

Про «новеньких»  вчителів з школи №31 Віцентина Вікторівна каже, що вони вже як «свої».

— За це літо ми згуртувалися, об’єдналися навколо однієї справи — підготувати школу до початку нового учбового року, — каже директор школи Мотрич. — Тим більше, діти — це найголовніше, і всі старалися для них. Зараз в школі будуть займатися 28 класів і всі в одну зміну.

А що кажуть батьки першокласників?

На перше вересня у школу №5 прийшло багато першокласників. Їх батьки розуміють, що дітям в цій школі вчитися тільки чотири роки. А далі — вони переходять в 31 школу або ту, яку оберуть самі.

Previous Next

— Ми ж їдемо в Європу, я вважаю, що це буде краще для моєї дитини, — каже батько першокласника, який представився Вадимом. — Це нормальний європейський досвід. А чому може навчити старшокласник мою дитину? Як матюкатися, ось чому він навчить.

Деякі батьки залишилися незадоволеними, втім переводити своїх дітей в інші школи — поки що не збираються.

— У мене двоє дітей пішли до першого класу, — каже мати першокласника, що представилася Вікторією. — Ще є в мене менший син, звати Давід. Хочу незабаром перевести своїх дітей у школу при храмі на Вишенці.

У школі №31 «друге народження»

Оскільки в реорганізації приймала участь ще й школа №31, що знаходиться поряд з школою №5 на вулиці Богдана Ступки, журналіст завітав й до цієї школи на святкову лінійку.

Багато школярів тут теж були у вишиванках, з кульками і квітами. Не менше було й батьків. Втім, єдина відмінність цієї лінійки від тієї, що проходила у сусідній школі — немає молодших класів. Та діти не дуже переймаються тим, що не буде початківців.

— Так, без малих буде трохи сумно, — каже учень восьмого класу. — Але тепер ми будемо вчитися в одну зміну, так казали нам батьки і вчителі. І це дуже гарно.

Previous Next

Директор школи №31 Ольга Іванець розповіла, що з ремонтами встигли та ще залишилися деякі дрібниці.

— Зараз школа святкує своє друге народження, бо тепер функціонуємо в новому статусі: школа ІІ — ІІІ ступенів. Головне, що ми встигли підготувати школу до першого вересня. Є деякі дрібниці, які ми доробимо протягом осені. Обурення від батьків чи вчителів, що прийшли до нас з п’ятої школи не відчула. Ми вже одна сім’я, — каже директор школи №31 Ольга Іванець.

Нагадаємо, у середині травня 2016 року новина про об’єднання (реорганізацію) двох шкіл— №5 та №31 — на Замості призвело до скандалу, що тривав усе літо. Батьки з обох шкіл були не задоволені задумом міського Департаменту освіти зробити з однієї школи тільки початкову (такою стала школа №5 — авт.), а з іншої — тільки для старшокласників (школа №31 — авт.). Обурені батьки погрожували владі «Майданом» втім, рішення про оптимізацію все—таки прийняли. Влітку батьки жалілися, що є проблеми з ремонтами і обіцяли провести Перший дзвінок в міській раді. Втім, усе встигли та провели його в стінах двох шкіл.

Читайте також серію матеріалів «20хвилин» про те, які наслідки має перша у Вінниці оптимізація шкіл за європейським зразком:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ирина Мураховская

    сделать то сделали что-то, но книжек не хватило деткам а это плохо
  • Анонім

    "Директор школи Віцентина Мотрич жартує, що працює в школі стільки, скільки «не живуть» - 44 роки".

    Це хіба що алкаші й наркомани не живуть 44 роки. Мабуть, на них рівняється ця баба?

    Борис Максимчук reply Анонім

    Не пиши дурниці, це ж жарт!

    Анонім reply Борис Максимчук

    надзвичайно розумний жарт

    Борис Максимчук reply Анонім

    А що поганого? Жарти вони часто на грані дурниць!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up