Мовчазний протест влаштував у ЦВК вінничанин

Голова окружної виборчої комісії №16 на позачергових виборах до парламенту Валерій Осадчий влаштував мовчазний протест на засіданні ЦВК у Києві. У такий спосіб висловив своє негативне ставлення до дій членів ЦВК стосовно визнання переможцем на окрузі самовисуванця Юрія Македона

Пізно увечері 10 листопада ЦВК нарешті поставила крапку у визначенні переможця на позачергових виборах до парламенту на 16 виборчому окрузі. До складу округу входить п’ять південних районів області - Могилів-Подільський, Ямпільський, Крижопільський, Піщанський і Чечельницький. Центром округу визначено Ямпільський район, саме там працювала окружна виборча комісія (ОВК).

За вихід з «Батьківщини» платили  $5000.000

На цьому окрузі ЦВК поміняла переможця  серед мажоритарників.  Спочатку на сайті ЦВК зазначалося, що перемогу здобув 34-річний Роман Стаднійчук, адвокат з Києва. А 10 листопада з’явилося інше прізвище – Юрія Македона, ровесника Стаднійчука, також юриста за фахом.

Відео дня

Пан Стаднійчук вже був у парламенті. Народним депутатом попереднього скликання став за списками «Батьківщини».  Прийшов у парламент у березні  2013 після того, як Вищий адмінсуд достроков позбавив повноважень депутата  Сергія Власенка.   Вже через місяць пан Стаднійчук вийшов з фракції, за що був прозваний «тушкою». Після цього поповнив ряди тодішньої  більшості, яку очолювали  «регіонали».

- Вийдіть на трибуну, підтвердіть, що дійсно вийшли з «Батьківщини», бо дехто не вірить, – говорив на одному із засідань ВР тодішній голова пан Рибак. Роман Стаднійчук підійшов до трибуни і підтвердив це особисто. Разом з ним це зробили ще декілька однопартійців. Арсеній Яценюк, коментуючи факт їхнього виходу з «Батьківщини»,  зазначив, що за це дають великі гроші. Назвав цифру п’ять мільйонів доларів.

Кандидатом у депутати на нинішніх позачергових виборах Стаднійчук зареєструвався 7 жовтня , як кажуть, «під завісу»,  передостаннім. Родом він із сусіднього Шаргородського району. Працює у Києві, керуючий партнер одного з адвокатських об’єднань. Йшов на вибори як самовисуванець. Але на всіх рекламних матеріалах використовував логотип блоку Петра Порошенка.

 Стаднійчук переміг свого найближчим опонента – Юрія Македона, він теж юрист, родом з Могилева-Подільського, з  перевагою у 305 голосів. Юрій Македон опинився на другому місці, як і у 2012 році. Тоді він також балотувався на 16 окрузі.  Пан Македон оскаржив результати виборів у суді і, як уже згадувалося вище, 10 листопада ЦВК змінила переможця на 16 окрузі. Замість прізвища Стаднійчук з’явилося прізвище Македон.

Журналіст РІА спілкувався з обома учасниками виборчих перегонів – Македоном і Стаднійчуком.

Комісія, з речами на вихід!

-Маніпуляціїї на нашому окрузі почалися з того, що напередодні дня виборів несподівано був змінений склад окружної виборчої комісії, - каже Юрій Македон. – Як пізніше з’ясувалося, так само було зроблено на цілому ряду інших дільниць у різних областях держави. Членам комісії говорили:  «З речами – на вихід» і на їх місце ставили інших. Ставили тих, хто мав рахувати так, як їм скажуть фальсифікатори, а не як проголосували люди.  Якщо правоохоронці не встановлять і не покарають таких «диригентів» виборчої кампанії, то вони й надалі почуватимуться вільно, як риба у воді. Дивуюся, чому на це закривають очі ті, хто мав би припиняти будь-які протиправні прояви у ході виборчої кампанії. Але чому дивуватися? За інформацією деяких Інтернет-ресурсів за паном Стаднійчуком  стоїть добре відомий пан Жванія. Якщо це так, то без його участі тут не обійшлося.

За словами співрозмовника,  факт заміни членів комісії в авральному порядку  став сигналом про те, що плануються фальсифікації.

-Наші спостерігачі зафіксували немало порушень, передали їх у ЦВК, ОПОРУ, Комітет виборців, - продовжує Юрій Македон. –Наприклад, одне з них дуже очевидне. Зафіксували  на відео, як у селі Довжок Ямпільського району  жінка, член комісії, пачками запихає до скриньки бюлетені, Саме на цій дільниці, як пізніше було встановлено, мій опонент набрав найбільше голосів. Відео надали в міліцію. За фактом порушено кримінальне провадження. А ось на суді його не взяли до уваги.

Голоси вкрали за простою схемою

Довірена особа кандидата Юрія Македона пані Ольга Грабик стверджує, що голоси у її кандидата на двох дільницях вкрали за дуже простою схемою. Стаднійчук поскаржився в ОВК, що він має факти порушень на двох виборчих дільницях – у Крижополі і селі Велика Кісниця Ямпільського району. ОВК приймає рішення провести перерахунок бюлетенів. Під час такого перерахунку не знаходить 23 бюлетені. На початку голосування видали 2,5 тисячі бюлетенів, а повторний перерахунок свідчить, що 23 не вистачає. На цій підставі ОВК приймає рішення визнати вибори на цій дільниці недійсними.

-Якби врахувати голоси «за» пана Македона  на дільниці у Крижополі, то у загальному підсумку він мав би перевагу, - наголошує Олена Грабик. – ОВК, визнавши вибори недійсними через 23 бюлетені, допустила очевидне порушення чинного законодавства. Ми це довели в судах. Спочатку у Вінницькому окружному адмінсуді, а потім і у Вінницькому апеляційному адмінсуді. Саме на підставі рішення апеляційного суду  ЦВК скасував постанову окружної комісії про визнання виборів на двох дільницях недійсними.

Ще не час ставити крапку

Голова окружної виборчої комісії 16 округу Валерій Осадчий пояснює, що у ЦВК на комісію здійснювався тиск.

-У ЦВК наполягали, щоб комісія внесла зміни до протоколу і включила голоси на дільниці, де вибори визнано недійсними, - каже пан Осадчий. – Особливо на цьому наголошувала член ЦВК пані Швець. Тобто нас змушували закрити очі на очевидні порушення, встановлені ОВК, і зробити так,я к вимагає ЦВК. Навіть прислали іншого програміста, щоб увійшов у базу даних і ввів нові цифри. Про те, що комісія не погоджувалася з таким рішенням Києва, свідчить  факт, що не всі підписали протокол.

На запитання, чому пан Осадчий відмовився оголошувати результати  і зачитати протокол на засіданні ЦВК, він пояснив, що на той час у нього вже була ухвала Київського апеляційного адмінсуду. Співрозмовник наголошує, що це був оригінал, з «мокрою» печаткою. За його словами, суд призупинив дію постанови ЦВК щодо скасування рішення окружної комісії  про визнання недійсними результатів голосування на згаданих вище двох виборчих дільницях.

Пана Осадчого  спонукали зачитати протокол. Але він мовчав у відповідь.  До нього звернулася член ЦВК  пані Швець, потім – Усенко-Чорна. Чоловік  продовжував мовчати. Тоді у справу втрутився голова ЦВК пан Охендовський. Він запитав, чи є в залі ще хтось з ОВК 16 округу. Присутньою була пані Кайтанюк. Її попросили виконати місію ознайомлення з протоколом, як того вимагає процедура. Вона й прочитала протокол. Далі ЦВК довела справу до завершення і на сайті замінили прізвище переможця. Тепер уже пан Македон переміг з перевагою у 34 голоси. Його загальний результат – 21,61 відсотка, 15352 виборці  підтримали кандидатуру пана Македона. Це найнижчий показник серед восьми депутатів у мажоритарних округах на Вінниччині.

Коментувати нічого не буду

Роман Стаднійчук у телефонній розмові з журналістом РІА спершу мовчав у відповідь, мабуть, обдумував, що відповісти на запитання, як  він оцінює постанову ЦВК про зміну переможця виборів. Потім швидко промовив:

- Коментувати нічого не буду.

- Чому?

 Бо тривають судові засідання. Якщо у вас є ще запитання, надішліть їх письмово.

Нагадаємо, ріщення Вінницького адміністративного апеляційного суду, який зобов’язав ОВК визнати вибори на дільниці у Крижополі такими, що відбулися, є остаточним і оскарженню не підлягає. Яке рішення прийме київська Феміда, стане відомо уже найближчим часом.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up