Міністр Степанов у Вінниці: «Вакцини безпечні, але в Україні є «колаборанти ковіду»

Міністр Степанов у Вінниці: «Вакцини безпечні, але в Україні є «колаборанти ковіду»
«Безпечність вакцин перевіряється на першій-другій стадії клінічних випробувань. Вони завершені й безпечність доведена», — запевнив міністр охорони здоров'я Максим Степанов / Фото з фейсбук-сторінки МОЗ України
  • У четвер 4 березня до Вінниці з робочим візитом приїхав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.
  • Посадовець ознайомився з потужностями медзакладів та поспілкувався з медиками. Протягом огляду він неодноразово запевнював, що вакцина з Індії це та ж AstraZeneca, її безпечність доведена.
  • А ще чиновник обмінявся з контактами з вінницькою медсестрою, якій пообіцяв завтра подзвонити. Для чого?

Чиновник ознайомився з роботою міської клінічної лікарні №1, де оглянув пункт щеплення, оцінив потужності обласного клінічного «Центру інфекційних хвороб» та інших закладів обласного центру, про що повідомляють в прес-службі ОДА.

«Covishield це та ж AstraZeneca»

Степанов поспілкувався з головною інфекціоністкою області Ларисою Мороз, яка вкотре заявила, що виступає за вакцинацію, але прищеплюватися не буде, бо має достатній титр антитіл.

До цього вінницькі ЗМІ публікували її цитату, що вона не буде вакцинуватися від «ковіду», бо ефективність вакцини не доведена. Пізніше Лариса Мороз заявила, що її слова були вирвані з контексту.

Відео дня

— Я виступаю за вакцинацію. Але моя особиста думка, та людина, що перехворіла, може і потерпіти. У нас всього 17,5 тисяч доз вакцини на Вінницьку область. А в мене ще достатній титр антитіл, — каже інфекціоністка.

— Так яким препаратом ви будете вакцинуватися?

— Яка буде вакцина, такою і буду вакцинуватись. Мені ще мій вік дозволяє щеплюватися будь-якою вакциною, — відповіла Лариса Мороз.

Натомість Максим Степанов додав, що всі вакцини, які будуть зареєстровані в Україні, є безпечними та ефективними.

— Безпечність вакцин перевіряється на першій-другій стадії клінічних випробувань. На третій стадії — вивчаються питання, пов’язані з ефективністю вакцини. Тому тут не може бути навіть мови про небезпечність вакцини.Та вакцина, яка зараз використовується в Україні, а саме Covishield, це та ж вакцина AstraZeneca, — зазначив Максим Степанов.

«Безпечність доведена»

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов, який нещодавно отримав першу дозу індійської вакцини, каже, що побічних ефектів після уколу не відчув. Під час відвідин міської лікарні №1 чиновник намагався запевнити у безпечності препарату вінницьку медсестру Олену Бондар.

— Трохи не довіряю вакцині. Я мама трьох дітей і для мене здоров’я важливе. Вважаю, що вона не перевірена. От пройде рік… взагалі я за вакцину, я за всі вакцини, але не зараз, — ділиться сумнівами медсестра.

— Ви взагалі не будете вакцинуватися будь-якою вакциною чи тільки AstraZeneca? — питає Степанов.

— Взагалі, — відповіла Олена Бондар.

— І це пов’язано з тим, що був короткий термін клінічних випробувань будь-якої вакцини від ковіду?

— Так, — знову ствердно відповідає медсестра.

Степанов пояснює медсестрі, що на 1-2 фазі клінічних досліджень, на невеликій кількості добровольцях, тестувалася токсикогенність, побічні ефекти вакцин тощо. Повністю третя фаза клінічних випробувань має завершитися наприкінці 2021 року. Нині всі вакцини мають проміжні результати третьої фази.

— Що нам точно відомо? Вакцина безпечна. Бо це доведено на першій та другій фазі, які закінчені, — говорить Степанов. — Не завершено дослідження ефективності. Ми, як медичні працівники, розуміємо, що таке ефективність: це який відсоток людей не захворіє і який відсоток людей захворіє, але перенесе ковід у легкій формі. Без вакцинації — захворювання на ковід це наче гра в лотерею: може бути безсимтомний перебіг, середній, важкий та навіть реанімація.

Проте медсестра каже, що в неї все ж певні сумніви залишилися і як тільки вони зникнуть — вона вакцинується. Але і Степанов не здається, просить медсестру подумати. Каже, що хоче, щоб вона, мати трьох дітей, була здорова і захищена.

— Давайте з вами домовимось. Ви подумайте (про вакцинацію - авт.). Давайте обміняємося номерами телефонів і я завтра вас наберу, — каже міністр охорони здоров’я. — Сподіваюся, що ви також приєднаєтеся до тих людей, які стоять на самому початку формування колективного імунітету всієї держави.

Максим Степанов резюмував, що йому доводиться спростовувати міфи та фейки щодо вакцин, бо зараз в Україні «антивакцинальна вакханалія».

— Зараз в нас є «колаборанти ковіду», які роблять все, щоб люди не вакцинувалися і ковід з нами був і надалі, — говорить міністр. — Ці люди кажуть, що вакцина неефективна, небезпечна, це не AstraZeneca. Які вам ще докази потрібні? Covishield така ж сама, як всі решта вакцин AstraZeneca. Вона виготовляється на семи виробничих майданчиках в світі, рекомендована до використання ВООЗ, зареєстрована в Канаді, зареєстрована і закуповується Великобританією.

Вакцинація в Україні, нагадаємо, добровільна. У МОЗ затвердили, що буде п’ять етапів кампанії з вакцинації від «ковіду», в рамках яких затвердили пріоритетні групи. У першій групі — медики та військові. Тим не менш, вже зараз можна записатися всім охочим у лист очікування на щеплення від коронавірусу.

 

Читайте також:

COVID-19 та госпіталізація: що брати з собою, якщо вас кладуть в лікарню?

В Україні почалася третя хвиля коронавірусу, можливий жорсткий локдаун — Шмигаль

«Прийшли, аби вберегти близьких»: як вінницькі медики вакцинуються від коронавірусу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Evgen Dmitriev

    Мразі
  • Galina Panasiuk

    Для початку нехай наркоман і цей недоумок оприлюднять документи офіційно на ту вакцину і договір, адже закупівлю здійснили за бюджетні кошти. При закупівлі вакцини у 2020 такої таємничості не було! Патамушта) схеми Зєлі і Стєпашки такі ж тупі,як цих два біби!

    Andrij Kotok reply Galina Panasiuk

    Max Nikolyuk скоріше пороха😁

    Max Nikolyuk reply Galina Panasiuk

    Galina Panasiuk Медведчук? Так це не Зеленського друг

    Galina Panasiuk reply Galina Panasiuk

    Max Nikolyuk почитайте новини)))

    Max Nikolyuk reply Galina Panasiuk

    Galina Panasiuk Цікаво яких зєледрузів олігархів?

    Galina Panasiuk reply Galina Panasiuk

    Max Nikolyuk навчив Зєлю патріотизму,забиваючи гвіздки у труни зєледрузів олігархів!)))

    Max Nikolyuk reply Galina Panasiuk

    Galina Panasiuk А що Байден зробив для України за місяць?

    Galina Panasiuk reply Galina Panasiuk

    Max Nikolyuk я чекаю може Байде змилується над нами і гумконвоєм нам Пфайзер привезе! А знаєш чому я так думаю!? Бо він більше зробив для України за місяць,ніж сцикло зелене за два роки!

    Max Nikolyuk reply Galina Panasiuk

    Galina Panasiuk Ви завжди можете зачекати поки фонд Порошенка закупить Пфайзер і особисто Петя буде ящики розгружати на камеру. Заодно і документи вам предявить.
  • Олег Каськов

    ЧОМУ БЕЗ МАСКИ???
  • Janeez Filiniya

    Безпека та ефективність вакцини не гарантується державою у випадках інвалідності та смерті у наслідок вакцинації. Які ще аргументи потрібні?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up