Салат Олів'є — популярний в країнах колишнього СРСР, який вважається святковим і традиційним новорічним. Назву дістав на честь свого творця, шеф-кухаря Люсьєна Олів'є, який тримав у Москві на початку 60-х років XIX століття ресторан паризької кухні «Ермітаж».
Найдавніша публікація рецепту салату Олів'є, відома на сьогодні, наведена в журналі «Наша їжа» № 6 за 31 березня 1894 року.
У радянський час рецепти салату «Олів'є» неодноразово змінювалися, одні інгредієнти замінялися іншими, дешевшими та доступнішими.
Стандартний радянський салат «Олів'є» складався з 5 інгредієнтів:
Все нарізають кубиками, перемішують і заправляють майонезом.
До другого рецепту ми включили вегетаріанське олів'є, або пісне. Сюди входить:
Сметану можна замінити на пісний майонез.
Більшу частину приготування займає процес варіння овочів і яєць, а сам салат нарізається досить швидко. У третьому рецепті замість курки або вареної ковбаси йде слабосолений лосось. Риба надасть страві екзотичного і вишуканого смаку.
Інгредієнти:
Яйця та картоплю слід зварити. Потім усі інгредієнти однаково накришити та заправити майонезом.
Олів'є оригінальний: рецепт Люсьєна Олів'є XIX століття. Цей рецепт по кишені не кожному, проте саме таким повинен бути справжній «Олів'є».
Творець рецепта Люсьєн Олів'є приховував його аж до самої смерті в 1883 році. Оригінальний рецепт «Олів'є» вперше був опублікований в 1894 році в журналі «Наша їжа».
Інгредієнти:
Приготування: замаринувати м'ясо рябчиків в оливковій олії з додаванням солі, чебрецю, розмарину і чорного перцю. Загорнути м'ясо у пергамент і запікати 4 години при температурі 140. Варені яйця, огірки (мариновані та свіжі), відварний язик нарізати дрібними кубиками.
Для соусу змішати гірчицю, оцет, 3 жовтки, сіль і перець, поступово вливаючи оливкову олію. Додати каперси. Готове м'ясо рябчиків остудити та нарізати кубиками.
Всі інгредієнти змішати й заправити соусом. Наверх викласти відварені ракові шийки та червону ікру.
Тема здорового способу життя і правильного харчування стала дуже популярною в наших краях. Наступний рецепт Олів'є, який не зашкодить вашій фігурі.
Інгредієнти:
— Без салату олів'є, мабуть, не обходиться жоден Новий рік. І у кожного кулінара є якийсь невеличкий секрет приготування олів’є. Я вже ділився різними рецептами цього салату, а зараз вирішив приготувати його із запеченими грибами. Вони надають салату дуже оригінального смаку, і якщо ви трохи втомилися від традиційних варіантів олів’є, це те, що вам потрібно — каже кухар Євгеній Клопотенко.
Дивіться його рецепт у відео:
Зазначимо, що варіацій салату Олів'є безліч. У кожної родини є свої особливості та родзинки. Діліться в коментарях своїми секретами. Гарний свят!
Читайте також:
Тест від 20minut.ua: наскільки добре ви знаєте новорічну Вінницю?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер