«Коронавірус не зник». Мер Вінниці пропонує робити зауваження людям, які без масок

«Коронавірус не зник». Мер Вінниці пропонує робити зауваження людям, які без масок
Фото ілюстративне, з архіву «20хвилин»
  • Ситуація з коронавірусом у Вінниці не оптимістична. Стабільно маємо з десяток захворілих щодня, і 223 людини наразі лікується від COVID-19. 
  • У мерії розказали, що заразитися може кожен: нові випадки зафіксували в РАГСі, серед комунальників, працівників садочків та навіть в самій міськраді.
  • Тим не менше, Вінниця готується до чергового послаблення карантину — від сьогодні запрацюють кафе, ресторани. І незабаром — дитячі атракціони на вулиці.

У п’ятницю, 5 червня, міський голова Сергій Моргунов провів брифінг щодо протидії коронавірусній хворобі у Вінниці. На ньому мер Вінниці розказав, що робить влада, аби подолати наслідки кризи, як готуються до другої хвилі COVID-19 та кого зачепить чергове послаблення карантину. 

А також відповів на питання, які обурюють вінницьких водіїв: як і коли почнеться реорганізації руху на площі Гагаріна. Повністю запис трансляції у відео, а в тексті — головне з того, що ми почули.

Відео дня

Статистика

На початку брифінгу Моргунов розказав актуальну статистику по захворюваності у Вінниці. 

— Станом на ранок 5 червня у Вінниці зафіксували 642 випадків захворювання коронавірусом. При цьому 410 вінничан вже одужали. На жаль, в нас вже 9 летальних випадків, вчора помер чоловік. Нині на стаціонарному лікуванні 47 вінничан, а 166 людей проходить лікування вдома, під наглядом сімейних лікарів, — говорить Моргунов.

За словами мера Вінниці, у реанімаційному відділенні МКЛ №1 перебуває сім пацієнтів, шість з них мають стан стабільно важкий. Усі вони перебувають на Сіпап. А в реанімації Вінницької райлікарні перебуває два вінничанина, їх стан важкий і один з пацієнтів знаходиться на ШВЛ.

— Ситуація не є досить оптимістичною. Наголошую на тому, щоб ми досить уважно ставилися до свого здоров’я і своїх оточуючих та близьких, — говорить Моргунов.

Коронавірус знайшли у РАГСі, пологовому і міськраді

Надалі мер Вінниці відповідав на питання від ЗМІ. 

У місті поширюється інформація про виявлення хворих на коронавірус у міськраді, пологовому будинку №2, різних державних та комунальних установах (РАГС тощо). Що з цього правда?

— Я говорив про це раніше — коронавірус нікуди не дівся. Локальні випадки на ковід будуть по різних колективах. У РАГСі захворіли двоє працівників, вони на лікарняному. Це було на минулих вихідних. В усіх працівників РАГСу зробили ПЛР-тести, і ще одна людина має підтверджений коронавірус. Міський РАГС припинив прийом громадян, працюють лише з попередньо поданими заявами на реєстрацію шлюбу без урочистостей. Нові заяви приймають в «Прозорих офісах» Вінниці.

Є захворілі у комунальному підприємстві «Міськсвітло» — 7 людей, які зараз на самоізоляції. У міськраді був один випадок захворювання, але на сьогодні ця людина вже одужала, що підтверджено тестами ПЛР та ІФА.

У пологовому будинку №2 — дійсно 26 травня був підтверджений коронавірус у однієї пацієнтки та однієї медсестри. Після чого було проведено тестування всіх пацієнток і персоналу закладу, результати — негативні, коронавірусу не виявлено. Після дезінфекції заклад з 3 червня повноцінно працює.

Коли у Вінниці почне нормально працювати транспорт — вранці на роботу і після 5-ї вечора нікуди неможливо сісти! Бо пускають лише на сидячі місця. Які збитки у транспортної компанії?

— Якщо транспорт буде «забитий», то може виникнути масова захворюваність. Деякі люди в транспорті знімають маски. Думаю, що інші пасажири не повинні соромитися і робити їм зауваження.

Що стосується «Вінницької транспортної компанії» — масових скарг по роботі муніципального транспорту, як кажуть у «ВТК», немає. Поступово вводять на маршрути додатковий транспорт. За 2,5 місяці роботи в умовах карантину 34,5 мільйона гривень збитків. Але на сьогодні ситуація поступово вирівнюється. Наприклад, 3 червня було зафіксовано 90 тисяч оплат, з яких третина — це пільговики.

Чи готова Вінниця до послаблення карантину? Що почне працювати з 5 червня і чи будете збільшувати кількість громадського транспорту, щоб всі змогли доїхати на роботу?

А також  чи можливо, що в місті знов буде суворий карантин, якщо станеться сплеск захворюваності?

— Кожен день виїжджає 117 тролейбусів, 72 трамваї і 56 автобусів. Дав доручення, щоб з вівторка, після свят, було збільшення рухомого складу транспорту на докарантинний рівень: 131 тролейбус, 74 трамваї, 60 автобусів.

Згідно постанови Уряду, від сьогодні буде дозволено приймання відвідувачів у закладах громадського харчування, пом’якшення умов проведення релігійних заходів (1 людина на 5 кв.м в храмі), скасована вимога самоізоляції для людей 60+. І також дозволена робота закладів готельного господарства (крім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку).

Не можна розслаблятися, коронавірус нікуди не зник. Щоб у Вінницю не повернувся суворий карантин ми маємо бути відповідальними і дотримуватися всіх протиепідемічних правил: соціальна дистанція, власна гігієна рук, масковий режим.

Дитячі садки і розваги

Починають працювати садочки. Яка наразі їх наповнюваність?

— 15 ДНЗ вже працюють, поступово відкриваємо інші. Маємо близько 1000 заяв від батьків, але фактично 250 дітей зараз відвідують дитячі садки. А це 25% заповнюваності дитсадків у Вінниці.

Продовжуємо проводити ІФА-тестування (виявляють антитіла до COVID-19) працівників дитсадків, які отримують їх безкоштовно. І завдяки цьому нам вдалося виявити коронавірус в однієї працівниці дитсадка.

Коли відновить повноцінну роботу Центральний парк, дитячі атракціони та дитячі центри, можливо з певними обмеженнями?

— Парк відкритий для відвідувачів. Щодо атракціонів — сьогодні буде прийнято рішення на міській комісії з питань безпеки про відновлення їх роботи на відкритому повітрі за умови дотримання всіх правил. У закритих приміщеннях, зокрема в ТРЦ, вважаємо, не потрібно відкривати дитячі гральні зони. Тим паче, на це не було дозволу Уряду.

Які є ще розваги для дітей читайте в матеріалі: Карантинні канікули. Якщо табори під питанням, то чим зайнятись маленьким вінничанам влітку?

Про плани

У програмі антикризової підтримки громади вирішили зняти податки з ФОПів на 2 місяці і податкова мала їх перераховувати. Що відомо про процес, чи немає скарг від підприємців?

— Процес підрахунку триває, цю пільгу отримують підприємці першої і другої групи. Податкова зробить перерахунок автоматично, зробить перерахунок єдиного податку у квітні та травні на наступні місяці. Переплату нарахують на наступні місяці.

Детальніше про програму підтримки бізнесу читайте в матеріалі: «Навіть 2000 гривень економії — це добре». Чи діють пільги для підприємців у Вінниці?

Коли планують розпочати роботи на площі Гагаріна? Рух транспорту на цій ділянці під час робіт перекриють цілком? Яка попередня вартість робіт?

— Спочатку цей проект має пройти державну експертизу. За умови успішного проходження експертизи, роботи можуть розпочатися в другій половині літа. Постійного перекриття не планується, можливо буде часткове обмеження для нанесення розмітки. Проект ще не пройшов державну експертизу, тож вартість проекту може коригуватися. 

Цій темі на «20хвилин» вже присвячений цикл матеріалів, які можна прочитати за цим тегом: площа Гагаріна

Анонсували створення міського лабораторного центру для ПЛР-тестування. На якій стадії робота і де плануєте купувати ПЛР-аналізатор?

— Лабораторія буде створена на базі нашого Діагностичного центру (Київська, 68). Визначено приміщення — 186 квадратних метрів. Розпочалися чернові роботи силами центру по підготовці приміщення до роботи. 

Фахівці допрацьовують проектно-кошторисну документацію, потім буде оголошено тендер на ремонт приміщення і закуплено ПЛР-аналізатор. Поставив завдання, щоб наша лабораторія запрацювала ще до початку другої хвилі пандемії (очікується восени 2020 року - авт.)

Вінницькі лікарні, нагадаємо, за два місяці отримали більше 200 мільйонів гривень.

 

Читайте також:

«Не збідніє рука, що дає...»: як наш журналіст вирішив стати донором і пішов здавати кров

«Кому ви такі, крім одне одного, потрібні». Життя закоханої пари, що пересувається на візках

Продавали біодобавки, які «захищають від коронавірісу». Спецслужба «накрила» кол-центри

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Ilko

    Сам почему в помещении и без маски?
  • Олександр Зелений

    Як би там не було...але в мене від маски сигарета за вухом вже не тримається)))
  • Oksana Repinska

    Приємно бачити, що 99% коментаторів мислять адекватно!
  • Oksana Repinska

    1) 80-85% інфікованих вірусов абсолютно нормально проходять хворобу і одержують імунітет, то ж усе нормально. Не пам'ятаю, щоб у 2015 р, коли по місту (та й по Україні) ходив вірус sars-cov-1 хтось влаштовував такий дурдом і перетворив населення у тупих рабів 2) усі учені світу кажуть про послаблення сили вірусу, що є абсолютно природнім для поведінки будь- якого вірусу, то ж усі, хто має перехворіти, перехворіють. Досить вже вводити населення у стан паніки та терору! Усі мають інтернет і можуть проінформуватися не лище тим, що нам впарюють ВООЗ та українські наперсточники! І це я не від себе кажу, а на підставі того, що кажуть дослідники, які на підставі результатів розтинів вже мають інформацію.4) розтини пояснили, зокрема, і смертність людей з вірусом: він викликає запалення, запалення викликає тромбоз судин, який НІХТО НЕ ЛІКУВАВ. То ж сьогодні вони прийшли до висновків: протизапальне потрібне, потрібний антикоагулянт. І КАТЕГОРИЧНО заборонені паніка, страх та терор. Досить! Вірус вбивається повітрям, сонцем, позитивом!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up