Вінницькі лікарні за два місяці отримали більше 200 мільйонів гривень (ІНФОГРАФІКА)

Вінницькі лікарні за два місяці отримали більше 200 мільйонів гривень (ІНФОГРАФІКА)
  • Другий етап медичної реформи стартував у квітні.
  • І поки ведуться окремі дебати — бути реформі чи ні, Національна служба здоров’я вже другий місяць звітує про надходження коштів у кожну лікарню.
  • Зокрема наша область отримала вже близько 400 мільйонів гривень, а місто більше 200 мільйонів на спеціалізовану та екстрену медичну допомогу

Лікарні почали отримувати кошти новим шляхом через Національну службу здоров’я України (НСЗУ). Кошти згідно з договорами, які були підписані з комунальними та приватними клініками. Усього є 27 пакетів — від первинної допомоги до реабілітації. Кожна лікарня могла подати свої пропозиції на будь-який пакет, вимогам якого вона відповідала. І тут вже рішення було за керівником та власником лікарні — відповідаємо чи ні.

Згідно з даними НЗСУ у Вінницькій області є 63 спеціалізованих медичних заклади та один медзаклад, який надає екстрену медичну допомогу. Відповідно у Вінниці мова йде про 22 медзаклади.

На сьогодні ці лікарні отримали від НЗСУ кошти за програмою медичних гарантій — це перелік спеціалізованих медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Щоб скористатися цією програмою, пацієнту необхідне направлення від лікаря первинки (спочатку потрібно укласти декларацію) або лікуючого лікаря. Направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, стоматолога та нарколога. Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації.

Відео дня

Проаналізували дані Нацслужби здоров’я про грошові надходження і ось що маємо.

  • Область за два місяці від старту другого етапу реформи отримала від НСЗУ — 371 940 975 грн, (за квітень 194 950 397 грн, за травень 176 990 578 грн).
  • Вінниця в свою чергу отримала 211 716 294 грн (за квітень 110 651 394 грн, за травень 101 075 008 грн).
  • Зокрема на спеціалізовану допомогу місцеві лікарні отримали 170 986 718 грн, на екстрену 40 729 576 грн.

Не все так райдужно

За словами медичного директора лікарні швидкої допомоги Богдана Трохименка, програма медичних гарантій, це краще, ніж нічого, хоча тарифи за медичні послуги не відповідають сьогоденню.

— Вартість послуг не залежала, ані від наших потреб, ані від бажання НСЗУ, — говорить медичний директор. – Згідно з законом був прийнятий бюджет на підставі 2018 року (від 2019 року він відрізнявся буквально на одну мінімальну зарплату), тобто була обмежена сума, яку розподілили на пакети медичних послуг. І їх просто не могли порахувати якось інакше (потрібно міняти бюджет). 

Богдан Трохименко каже, це все одно, що взяти 100 гривень і розподілити їх між десятьма людьми по 50 грн. Це  неможливо. 

— Зараз на лікарню виділили певні кошти (хоча стовідсотково лише на лікування інсультів), на скільки їх вистачить, невідомо. І, звісно, що все необхідне забезпечити не вийде, — каже лікар. — А враховуючи, що згодом за субвенцією ми будемо отримувати певний відсоток, а решту лише за послугу, надану пацієнту – то взагалі прогнозувати важко. Простий приклад, є національний перелік ліків, там є необхідні препарати, але  не враховані шприци, бинти, марлі, рентгенівська плівка і тому подібні медичні вироби, які скоріш за все доведеться купувати пацієнтам за власний рахунок. 
 


Читайте також:

«Не збідніє рука, що дає...»: як наш журналіст вирішив стати донором і пішов здавати кров

«Шкірвендиспансер закрили, а в мене знову загострення». Де лікуватись унікальним хворим?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • AK

    Ще б написали 20 мільярдів копійок для більшого хайпу. Цифри на лосів розраховані, які реальними кошторисами не володіють, щоб кричали голосніше.
  • Андрей Ящук

    Так 200 чи 400 , 🤣🤣🤣🤣🤣
  • Next

    Ці кошти дуже швидко будуть використані на зарплати і премії керівникам-пенсіонерам цих медичних закладів. В державі покращення і карантин.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up