Київ зустрів з поліцією. Чому вінничани поїхали мітингувати під Верховну Раду

Київ зустрів з поліцією. Чому вінничани поїхали мітингувати під Верховну Раду
  • О п’ятій ранку сьогодні, 17 жовтня, вінничани поїхали на акцію протесту до Києва.
  • Виїхали п’ятьма автобусами від Будинку Офіцерів, маршрутками і на власних авто.  
  • «Третій майдан» збирали прибічники Саакашвілі.
  • У Вінниці організували виїзд «Рух нових сил», підключилися Автомайдан та інші активісти. 
  • Які вимоги мають прозвучати під Верховною радою та кому їх адресують?

Сотні мешканців Вінниці виїхали сьогодні вранці до Києва на акцію протесту під Верховною Радою. Як розповіли очевидці, люди заповнили п’ять великих автобусів, які чекали на них під Будинком офіцерів. Тут була найбільша локація для збору, але не єдина.

Також вінничани їхати приватними маршрутками по 10-18 чоловік та власними автіками. Їх кількість підрахувати не можливо.

Близько 10.00, як дізналася редакція від активіста Анатолія Банаха, частина вінницьких протестувальників були вже на місці. Це ті люди, які їхали автівками. Автобуси залишилися у заторі на в’їзді до столиці.

– Спеціально в’їзд закрили автівками, залишили тільки дві смуги руху, – говорить активіст. – Прямим способом не перешкоджають. Легкові машини пропускають, і ми проїхали. Не мали часу залишитися і подивитися, яким чином вони будуть перевіряти автобуси.

Відео дня

А як підготували площу перед Верховною радою – бачимо з фотографій, які зараз постять інші учасники акції 17-го у столиці. На вході поставили рами-металошукачі. Перед Радою вишикували поліцейських та нацгвардійців. І здається, що охорони більше, ніж мітингувальників.

 

Що це за акція 17-го?

Агітував мешканців нашого міста бути сьогодні під Верховною радою, як бачила редакція за постами у Фейсбуку, «Рух народних сил». У них на сторінці багато промо-роликів з Міхеілем Саакашвілі. Ось що вони повідомляли у анонсах акції:

«Буде дуже добре, якщо 17 жовтня президент і Верховна рада приймуть вимоги громадських активістів і людей по антикорупційному суду, новому виборчому закону і депутатській недоторканності, що призведе до очищення української політики. А якщо ні, то у народу може залишитися тільки одна вимога - #відставка_порошенка».

До акції долучилися різні партії та громадські організації. Свободівці, наприклад, не робили централізованого виїзду. Як сказав вінницький депутат Дмитро Уманець, київські партійці підуть під Раду, а з Вінниці, якщо і їхали «свободівці», то своїм ходом.

Писала в соціальних мережах автомайданівка Таїса Гайда, що буде на акції 17-го. Вона зараз не відповідає на дзвінки. По фото з Фейсбуку бачимо, рано вранці активістка вже була у дорозі.

А ось що сказав, на питання, для чого йому участь в «третьому майдані», голова Люстраційного комітету Вінниччини, тренер патрульних поліцейських і волонтер Анатолій Банах:

– Особисто мені навіщо це треба? – перепитав і засміявся він. – Просто за останніх чотири роки фактично ніяких позитивних змін. Єдиний проблиск був – це спроба реформи патрульної поліції, яка, нажаль, захлеснулася. І фактично дискредитовано у нас все, що можна було дискредитувати... Якщо попитати рядових громадян, вони скажуть, що жити стало набагато гірше. Я прихав до Києва, щоб спробувати разом з однодумцями показати нашим законотворцям, що є активна частина громади, і ми хочемо змін в цій країні. Вони виражені в трьох законопроектах, тому, будь-ласка, аналізуйте, приймайте і рятуйте країну мирним способом.

 

– Якщо люди не вийдуть до Верховної ради, то це буле крах надій, – сказав Анатолій Банах, коли ще їхав Хрещатиком.

Але в соціальних меражах бачимо – кворум є. Ми також питали у активіста, що він узяв до Києва із собою, чи готувався до ночівлі?

– Ми набрали із собою, електроніки, зарядні пристрої, а з ночівлею – розберемося. Якщо треба буде, наші київські побратими нам знайдуть, де переночувати, палатки підтягнуть, – відповів він.

Вимоги «третього майдану»

  • Перша – скасування депутатської недоторканості.
  • Друга – прийняття нового виборчого законодавства (скасування мажоритарної системи і перехід до відкритих партійних списків). 
  • Третя – створення антикорупційних судів.

Всі три вимоги вже оформлені в законопроекти і один з організаторів акції нардеп Мустафа Найєм сказав, що парламенту треба від півгодини до двох годин часу, аби їх прийняти і виконати вимоги протестувальників.
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Юрий Бондарук

    а чего боится нынешняя власть? К чему все эти кордоны полЮционеров? Наколько я помню, то эта власть НАРОДНАЯ, в отличие от предыдущей ЗЛОЧЫННОЙ)))) или они уже забыли, что они народные? Чего боятся? Своего народа? А все эти кордоны на дорогах в Киев)))) так это ж уже было при янеке)))) Дэжавю!
  • Пупкин Вася

    Сколько платят ? В связи с инфляцией должны сейчас гривень по 500 платить . Если меньше , то не получится замутить муйдан .
  • Ваня Лета

    Одни конченые требуют от других конченых чтоб все стало еще конченей.

    Пупкин Вася reply Ваня Лета

    “ Хуже не будет , орали 3 года назад ”
  • Vladimir Molotov

    фу какая пылюка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up