Фото дня. Що знаходиться за парканом на Європейській площі?

Фото дня. Що знаходиться за парканом на Європейській площі?
  • У середині березня Меморіал Слави, що на Європейській площі, перекрили зеленим парканом. Подивилися, що там відбувається. 
  • Роботи, які там зараз тривають, мають на меті гідне перепоховання вінничан на Меморіалі Визволення, що на Київській.

Учора 24 березня поглянули, що відбувається за парканом, що стоїть на Європейській площі. Ним відгородили ділянку, де нині лишилися могили з Меморіалу Слави. 

Зараз на території пам’ятки нашого минулого працюють трактори, які викопують бруківку і ґрунт, могили людей поки залишаються на місці. Також помітили кілька робітників, які, зокрема, працювали в тому місці, де був Вічний вогонь.

Відео дня

Вінниця, нагадаємо, планує закінчити процес деколонізації Європейської площі цього року. У травні 2022 року з площі прибрали скульптурну композицію з будьонівцем, червоногвардійцем та червоноармійцем, а пізніше були демонтовані бетонні стели з викарбуваними іменами полеглих у Другій світовій війні. 

За інформацією Вінницької міської ради, цьогоріч планують гідно вшанувати пам'ять полеглих, які поховані на площі. Для цього мають провести пошукові дослідження на території площі, де, за архівними даними, наявні місця поховань 1920-1975 років. 

«В усій Україні триває процес деколонізації та усунення елементів радянської та комуністичної символіки. Ми маємо намір розмежувати пам’ять про Другу світову війну, що буде збережена на Меморіалі по вулиці Київській, та штучно привнесений радянсько-комуністичний контекст «еліт» 20-х, 30-х років, з яких почала формуватись ця поховальна зона, що до цього була міським садом у центрі міста», — сказав головний архітектор міста Євген Совінський.

Як говорив директор Музею Вінниці Олександр Федоришен, Меморіал Слави у середмісті Вінниці насамперед формувався як місце пам’яті про так звану «громадянську війну» та її «героїчну» радянську інтерпретацію. Детальніше про це можете прочитати у нашій публікації:

А також можете переглянути відео від Музею Вінниці про те, хто і чому там похований та що означало це місце для різних поколінь вінничан.

 

Читайте також:

Ремонт Меморіалу Визволення за 10 мільйонів гривень. Що вже зробили?

«Ми їх знищуємо, а вони три дні йдуть тою самою посадкою». Як наш земляк захищає Бахмут?

Вінничанин знайшов вхід до 100-річного підземелля у підвалі — хоче зробити з нього ресторан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач68

    на  те  що  треба  грошей нема.например на  МРТ апарат  в 2-й  амбулатории стоит  уебище 50 л.давности робить фото костей що навить  ти  жмури що там процюють не можуть  роздивитись. а так  ми сама иропейська краина  из  краин  африк.азии и  египтии
  • Oleksandr Prymas

    Цікаво чи ще всіх знайдуть тих хто там має бути похований. В Харкові ще в 2016 році  скільки не копали, а могила комуняки таки фейкова була ))

keyboard_arrow_up