«Дайте нам спокійно поговорити», — президент Володимир Зеленський у Вінниці

«Дайте нам спокійно поговорити», — президент Володимир Зеленський у Вінниці
  • Вперше за час своєї каденції у Вінницю приїхав Володимир Зеленський. Розповідаємо та показуємо, як проходила його робоча поїздка та які запитання журналістам вдалось йому поставити.

Розпочав Володимир Зеленський свою поїздку з того, що оглянув, як відбувається капітальний ремонт шляхопроводу через залізницю на автомобільній дорозі державного значення М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка, через Вінницю. 

Далі глава держави поїхав подивитись на спортивний комплекс «Здоров’я», що відкрили в межах програми «Велике будівництво». Ми вели прямий репортаж візиту вдень, проте зараз розповідаємо детальніше. 

Розпочалося з того, що біля входу у спортцентр «Здоров’я» на президента з плакатами чекали прихильники «Партії Шарія». 

Відео дня

Всередині спорткомплексу на президента чекали десятки журналістів. Але перед тим, як ми потрапили у цей комплекс, у всіх при вході поміряли температуру, перевірили відсутність небезпечних предметів у кишенях та сумках, оглянули камери, паспорти та журналістські посвідчення.

Далі, вже у великій залі спорткомплексу «Здоров’я», ми чекали на президента близько 40-ка хвилин. Всім відеооператорам та журналістам заборонили виходити за певну позначку на підлозі, а місця посередині для зручної зйомки попросили залишити київським телеканалам, наприклад, для «1+1». 

Зеленський у залу зайшов в супроводі двох охоронців та разом з вінницькими чиновниками. Губернатор Вінниччини Сергій Борзов, Наталія Заболотна та інші чиновники розповідали президенту, демонструючи на стендах, про новий спорткомплекс. Проте журналістів до них не допускали, тож детальніше, про що вони говорили, — невідомо. 

Далі президент оглянув ліфт, який використовуватимуть спортсмени з обмеженими можливостями, але, знову таки, журналістів до нього не допускали. 

Після ще кількох хвилин розмови з вінницькими чиновниками, Зеленський дав короткий брифінг журналістам. Перед початком цього брифінгу президент запитав, чому журналісти так далеко стоять. А почувши відповідь, що нас попередили, щоб ми ближче не підходили, сказав: «Так? Ну то підійдіть ближче, бо я просто не буду нічого чути». 

Нас одразу попередили, що можливість задали питання буде лише у кількох людей. Прес-секретарка Юлія Мендель хотіла запропонувати, щоб Зеленський спочатку розповів про те, як проходить його візит, але журналісти хотіли діалогу. 

На що Володимир Зеленський сказав: «Якщо люди хочуть спілкуватися в формі діалогу, то будь ласка». Далі — розповідаємо, про що вдалось дізнатись у президента. 

Авіатрагедія у Чугуєві

Спочатку Володимира Зеленського запитали про те, коли планується церемонія прощання із загиблими у авіакатастрофі, і коли родини зможуть отримати виплату.  Двоє загиблих хлопців у трагедії, нагадаємо, з Вінницької області. 

— Поки що має працювати експертна група, вони встановлюють тіла загиблих. Є така процедура. Мені сказали, це може тривати два-три тижні. Я розумію, що такі речі треба терміново вирішувати, бо рідні чекають. Мої співчуття їм, — сказав Володимир Зеленський. — Крім цього, ще деякі роботи ведуться. Виплати будуть. Я розумію, що гроші — це найостанніше, що може цікавити родину, але, на жаль, ми не можемо повернути їх дітей. 

Відновлення історичної спадщини 

Журналістів, які активно намагались задати запитання президенту, додамо, зупиняли охоронці. На що Зеленський теж відреагував: «Ви залиште журналістів у спокої, коли вони хочуть ставити питання, хай ставлять. Давайте просто спокійно поговоримо». 

Наступне запитання, яке вдалось поставити президенту, стосувалось відновлення занедбаних об'єктів культури та історії. Стосовно цього Зеленський розповів, що в Україні у наступному році поряд з «Великим будівництвом» буде запущена масштабна програма великої реставрації, яка передбачатиме відновлення 100 об’єктів культури та туризму. 

— Це дуже важливі об’єкти. Вони вже не інфраструктурні — вони перш за все історичні. І вони як туристичні «магніти» можуть приваблювати як українських туристів, так і іноземних, — сказав глава держави. — Тому, ця програма великої реставрації вже передбачена у бюджеті наступного року. У нас буде список зі ста об'єктів по всій країні, але їх, до речі, набагато більше. 

За словами Володимира Зеленського, вони не будуть забувати про дороги, школи, стадіони. Бо каже, інфраструктурні речі мають бути в пріоритеті, оскільки до будь-якого палацу треба доїхати, тому будуються дороги. 

Реконструкція аеропорту «Вінниця»

Брифінг якомога швидше намагалась завершити, аргументуючи відсутністю часу, прес-секретарка президента. Останнє запитання, яке б мали поставити Зеленському, стосувалось реконструкції аеропорту. 

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України 19 серпня внесли зміни в Державну цільову програму розвитку аеропортів до 2023 року. У ній повністю зняли державні кошти з реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту «Вінниця». Раніше програмою передбачалося 1 мільярд 13 мільйонів на нашу «злітку». Але до цього Міністерство інфраструктури хотіло взагалі прибрати вінницький аеропорт з програми розвитку.

Раніше Міністерство інфраструктури України пропонувало Уряду виключити Вінницю з програми державного фінансування реконструкції аеропорту «Вінниця», а натомість додати до програми будівництво аеропорту в Мукачево, що на Закарпатті.

На запитання журналістів, про те, чому так сталося, Володимир Зеленський відповів, що йому невідомо, які кошти відкликав тодішній Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, і чи були вони направлені на будівництво аеропорту в Мукачево. 

— Мені невідома ця інформація, що гроші, наприклад, відкликані, направлені на Мукачево. Тому що в Мукачево не будується аеропорт, бо там інші питання. Ми підписали угоду зі Словацькою республікою: Ужгород тимчасово буде працювати, а потім ми будемо не ремонтувати, а будувати новий центральний міжнародний аеропорт «Закарпаття», — сказав Володимир Зеленський. — Навряд чи він буде в Мукачево, чи в Ужгороді, тому що через географічне положення це в принципі майже неможливо. Я вам просто можу сказати, що ви побачите за мою каденцію будівництво аеропорту «Вінниця». А ось чому, наприклад, люди, які  виросли у вас, які стали великими політиками, які з Вінниці, і чому вони до цього моменту не будували аеропорт «Вінниця», то як мені здається ось в чому некоректність цього питання. Тому треба їм ставити це питання.

За його словами, є програма, яка повинна початися наступного року, а в цьому році там вже є Дніпро і ще деякі аеропорти. Як сказав президент, на все це не було грошей в цьому році, і багато програм закрито через COVID-19. 

— В наступному році визначена програма початку будівництва. Тому запитання було моє і поставлена задача окремо міністру інфраструктури. У нього є план пріоритетних аеропортів, які почнуть будуватися, — говорить Володимир Зеленський. — І ще раз хочу вас запевнити, що за мою каденцію, чи за нашої, як хочете кажіть, ми побудуємо у всіх важливих стратегічних містах аеропорти згідно з нашим планом. Мені здається, це найголовніше.

Прохання до президента

Журналістка одного з вінницьких видань розповіла, що до них у редакцію звернулася мати загиблого у авіакатастрофі в Чугуєві. За її словами, жінка розповіла журналістам, що у неї вимагають гроші за ДНК-тест. Тож журналістка попросила Зеленського взяти це питання на особистий контроль. 

— Я в це не вірю, — сказав Зеленський. — Я одразу вам можу сказати, що ми зараз візьмемо контакти, і подзвонимо. Якщо хтось вимагає гроші, то сьогодні ж звільнимо. 

На цьому буквально 10-хвилинний брифінг з Володимиром Зеленським добіг кінця, хоч запитань у журналістів ще залишилось чимало.
 

Читайте також:

У жовтні на площі Гагаріна увімкнуть світлофори. Їх там буде 23 штуки

Стоянка біля ТРЦ «Мир» стане платною. Вінницька мерія дала дозвіл

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Александр Григоренко

    Ціль поїздки Зеленського по країні перед виборами до місцевих рад зрозуміла - він хоче повторити минулорічний успішний досвід поїздок по країні, щоб "знову їх зробити", перед виборами до ВР Але минув рік і багатьом стало зрозуміло, що все, що він говорив і обіцяв, - то був словесний понос безвідповідальної людини. ЖОДНОГО ГОЛОСУ ЗА ВИСУВАНЦІВ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" НА ВИБОРАХ ВСІХ РІВНІВ.
  • Ірина

  • Римский Александр

    Клоун
  • Діма Бубновський

    Та могли б взагалі журналістів не запрошувати, було б достатньо поставити перед зеленським телевізор і пустити на ньому відео з стадіону де він ставив витання порошенку. Порошенко давно нічим не керує, а питання і далі актуальні. Нехай постоїть і сам відповідає на свої питання.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up