Чи можна застрахуватись від наслідків вакцинації? Приватні програми і державні гарантії

Чи можна застрахуватись від наслідків вакцинації? Приватні програми і державні гарантії
Ми обдзвонили чотири відомих страхових компанії, й тільки у одній погодились застрахувати від наслідків вакцинації. Але в договорі пропишуть тільки два страхових ризики, на які передбачені виплати / Ілюстрація з фотостоку
  • Вакцини проти ковіду безпечні. Ми це перевірили на собі, коли в нашій редакції співробітники отримали першу дозу Moderna.
  • Зазвичай, після уколу болить рука і з’являється температура. Проте відомі випадки, коли через щеплення люди потрапляють до лікарні. 
  • Що пропонують страхові компанії і держава, якщо хочете отримати фінансову «подушку» на випадок госпіталізації та інших негативних наслідків від уколу?

У RIA організували добровільну вакцинацію співробітників від коронавірусу. У середу, 28 липня, кололи першу дозу Moderna. І от, станом на зараз, враження від колег.

— У перший день після щеплення — незначний біль у руці, куди робили укол. На другий день було боляче ворухнути рукою, сильно болів великий палець, наче вивих. А на третій день після уколу ці побічні наслідки зникли. Зараз почуваю себе нормально, з нетерпінням чекаю на другу дозу, — каже редакторка газети RIA Наталія Піскунічева.

Наталія Піскунічева разом з 66-річною мамою вакцинувались у один день. Наразі жінки чекають на другу дозу, щоб завершити імунізацію / Фото Діани Колногузової

— Перші наслідки почали з'являтись десь за три години після вакцинації — почала боліти рука. Спочатку ледь відчутно, та до вечора її важко було підняти вгору чи протягнути вбік, — розказує журналістка RIA/20minut.ua Дарина Дідик. — Рука продовжила боліти на другий день, була незначна температура — 37,2 градусів. Але до вечора все минуло. По факту, на третій день після вакцинації неприємних симптомів вже не було.

Відео дня

Летальних випадків не зафіксовано

Температура, біль у руці, сонливість є найпоширенішими побічними ефектами вакцинації. «Державний експертний центр», станом на 8 серпня, засвідчує, що негативні наслідки після вакцинації відчули тільки 0,064% серед вакцинованих. Сумарна кількість щеплень на той момент становила 6,5 млн доз. Інвалідності чи летальні випадки після вакцинації не зафіксовані. 

Вінничан нажахав випадок, коли 2 липня, за чотири години після щеплення Pfizer, помер 47-річний вінничанин. Оперативний штаб при Вінницькій ОДА згодом оприлюднив інформацію, що смерть людини не була пов’язана з вакциною.

— За попередніми результатами причиною смерті стала гостра серцево-судинна недостатність на тлі ішемічної хвороби серця. Ознак анафілаксії, шоку, тромбозу немає. Важливо! Вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин, — пояснювали у ОДА.

Ілюстративне фото, з фотостоку depositphotos.com

Ще відомі випадки, коли після щеплення людей забирали до лікарні. Зокрема, 25 липня, молода жінка втратила свідомість після щеплення вакциною Pfizer. Їй надали першу допомогу і забрали до лікарні. Видання «На Парижі» пише, що за попередніми даними лікарів, це була алергічна реакція на препарат, стан жінки задовільний.

Отож, якщо є ризик, навіть мізерний, потрапити в лікарню або померти після вакцини, то чи можна застрахуватись?

Скільки платять страхові

Наразі є небагато компаній, які б зголосились страхувати від негативних наслідків щеплення. Ми обдзвонили чотири відомих страхових, і тільки у одній підтвердили, що можуть оформити індивідуальні договори на випадок ускладнень після вакцини.

На своєму сайті СК «Княжа» вказала, що серед страхових випадків є й наслідки вакцинація. Телефонуємо за уточненнями, але невдача.

 — Ми страхуємо тільки корпоративних клієнтів. Тобто колективи від 10 людей, членів їхніх родин віком від 6 до 60 років, — пояснює у телефонній розмові операторка call-центру страхової компанії.

Вінницька страхова компанія «Місто» на своєму сайті вказала, що страхує від ковіду. Можливо й від негативних наслідків вакцинації?

— Ні, такої програми у нас немає, — відповіла операторка СК «Місто».

Пошуковик видає ще одну компанію, що страхує від коронавірусу — «ВУСО». На їхньому сайті бачимо, що вони дають виплати від негативних наслідків вакцинації. У договорах вказано тільки два страхових ризики, за які передбачені гроші: інвалідність 1-3 групи та летальний випадок внаслідок щеплення.

— Договір починає діяти на наступний день після оформлення. Виплати призначаються після отримання підтверджуючого висновку від лікаря, — розповіла у телефонній розмові операторка компанії.

Лайт-договір, на 6 місяців / Скріншот з сайту СК "ВУСО"

Сума, яку можна отримати за ризики вакцинації, сягає від 50 до 200 тисяч гривень. Натомість клієнт вносить платіж від 795 до 7600 грн. На вартість договору і суму виплат впливає вид договору (лайт, стандарт, преміум), його строк дії (6 або 12 місяців). При тому пенсіонерів компанія не страхує: вік застрахованого має бути до 59 років включно.

Преміум договір, на 12 місяців / Скріншот з сайту СК "ВУСО"

Компанії, такі як «MetLife» також не страхують від негативних наслідків щеплення. Проте фірма може запропонувати страхування від 32 критичних хвороб, які можуть виникнути внаслідок ковіду чи щеплення. Про це дізналися від фінансового консультанта страхового брокера «СтарЛайф» Сергія Жалюка.

— Від негативних наслідків щеплення, як правило, страхують компанії, що надають ризикове страхування. Їхня головна відмінність від лайфових — строк дії договору, — каже Жалюк. — Якщо, наприклад, уклали договір на ризикове страхування, то він у вас завершиться через короткий термін. Наприклад, через півроку або рік. Договір на лайфове страхування є багаторічним. І у нас ширша вікова «рамка» — можна оформити договір до 65 років.

Розмір виплат від страхової, перелік страхових випадків та сума плати від клієнта визначаються індивідуально.

Державна «страховка» не працює

Ще у березні уряд ухвалив постанову № 371, яка передбачає компенсації за ускладнення після вакцинації проти ковіду. Для розрахунку виплат беруть прожитковий мінімум для працездатних осіб, станом на 1 січня календарного року.

Отож, якщо через щеплення від ковіду, людина отримала інвалідність, то їй призначають разову виплату в таких розмірах:

  • 908 тисяч гривень для людей з інвалідністю 1 групи (400-кратний розмір прожиткового мінімуму);
  • 794 тисяч 500 гривень для людей з інвалідністю 2 групи (350-кратний розмір мінімуму);
  • 681 тисяча гривень для людей з інвалідністю 3 групи (300-кратний розмір мінімуму).

Якщо ж була смерть через вакцинацію, то членам сім’ї, батькам, опікунам виплатять 1 мільйон 702 тисячі гривень (750-кратний розмір прожиткового мінімуму на 1 січня 2021 року).

У постанові вказано, що спецкомісія встановлює причинний зв’язок між вакциною і негативним наслідком. Звіт оформлює у протокол. Виплати призначає і виплачує МОЗ.

Однак на місцях про цей порядок не знають й на Вінниччині не було жодного випадку, коли держава виплачувала компенсації за негативні наслідки щеплення. Заступниця директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко припускає, що компенсації можна отримати за рішенням суду.

— У нас є порядок, як діяти щодо встановлення причинного зв’язку між вакцинацією і погіршення стану людини, — пояснює Бондаренко. — Якщо імунізація призвела до госпіталізації, важкого чи навіть летального випадку, ці справи розглядаються на оперативному штабі. І звіти ми подаємо на державний експертний центр, де вже встановлюють чи були негативні наслідки пов’язані з вакцинацією. Щодо урядового рішення про компенсації, то я про нього вперше чую. Алгоритму дій по цій постанові наразі немає.

«Вакцинація передбачає, що не помреш»

Вікторія Родінкова, доктор біологічних наук, професор Медичного університету

— Вакцинуватися необхідно! Жодних сумнівів з цього приводу не повинно виникати. Тим більше, що нас попереду чекає ще декілька років пандемії. Такі прогнози дають фахівці ВООЗ. Вакцина не гарантує на сто відсотків, що людина не захворіє. Про це говоримо відверто. Але це гарантія того, що вакцинований точно не помре. Які ще потрібні аргументи?

Уже зрозуміло, що чергової хвилі коронавірусу в Україні не уникнути. Зараз йде мова про штам «Дельта», а які вони ще будуть, чи можливо, вже є? Адже їх виявляємо вже після того, як вони дають про себе знати. Тому, повторюю, єдиний засіб, що може пом’якшити наслідки хвороби, є вакцинація.

Інтерв’ю з професором Вікторією Родінковою можна прочитати ось ТУТ. Раніше, нагадаємо, ми з’ясували скільки коштує застрахуватись від COVID-19 та які виплати передбачені.

 

Читайте також:

Безкоштовно та щодня. Де у Вінниці діють Центри вакцинації від COVID-19

Карантин і школа. Як працюватимуть навчальні заклади з 1 вересня

Ключові питання про вакцинацію проти коронавірусу та відповіді на них

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Роман Жупанов

    Фортуна - лоторея.
  • Мирослав Ковтун

    В якості пропаганди вакцинації, пропонуйте хоч сертифікати зі знижкою 10% на ритуальні послуги, це буде актуально!

keyboard_arrow_up