Професор Родінкова: «Вакцинація не гарантує, що не захворієш, але передбачає, що не помреш»

Професор Родінкова: «Вакцинація не гарантує, що не захворієш, але передбачає, що не помреш»
«Місто й область повинні підготувати програму підтримки людей з імунодефіцитом, без такої підтримки вони приречені«», — каже професор Вікторія Родінкова
  • Нас чекає ще декілька років пандемії. Це прогноз фахівців Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).
  • Як бути в такій ситуації? Чи варто імунізуватися тим, хто не хорів? Яку вакцину обрати? Чи можна «змістити» у часі другу вакцинацію? Дітей і молодь потрібно вакцинувати, чи ні?

На ці та інші питання 20minut.ua відповідає доктор біологічних наук професор медичного університету імені Пирогова Вікторія Родінкова, яка тривалий час працює у царині алергології.

Вікторія Родінкова входить до складу комісії з охорони здоров’я обласної ради, тому безпосередньо переймається питаннями вакцинації вінничан і мешканців області. Поки що тільки 10% людей віком 60+ імунізовані проти Covid-19. Таку цифру співрозмовниця повідомила журналісту. Каже, надали її в обласному департаменті охорони здоров’я. Уточнює, що це дані на початок останньої декади липня місяця.

На переконання професора, вакцинувати необхідно не тільки людей старшого покоління. Про це вона сказала з трибуни сесії обласної ради минулої п’ятниці 30 липня. Оприлюднила звернення до уряду, а також обласної влади з пропозицією розпочати вакцинацію дітей, віком від 12 років, і молоді. Чим аргументувала таку пропозицію?

Відео дня

Яку вакцину обрати?

— Вакцинуватися необхідно! — каже на початку розмови Вікторія Родінкова. — Жодних сумнівів з цього приводу не повинно виникати. Тим більше, що нас попереду чекає ще декілька років пандемії. Такі прогнози дають фахівці ВООЗ. Вакцина не гарантує на сто відсотків, що людина не захворіє. Про це говоримо відверто. Але це гарантія того, що вакцинований точно не помре. Які ще потрібні аргументи?

— Уже зрозуміло, що чергової хвилі коронавірусу в Україні не уникнути, — говорить професор Родінкова. — Зараз йде мова про штам «Дельта», а які вони ще будуть, чи можливо, вже є? Адже їх виявляємо вже після того, як вони дають про себе знати. Тому, повторюю, єдиний засіб, що може пом’якшити наслідки хвороби, є вакцинація.

— Найчастіше виникають питання, яку вакцину обрати? Що можете сказати з цього приводу, — запитую у співрозмовниці.

— Це справа фахівців визначити, якою вакциною людині імунізуватися, — каже співрозмовниця. — Є дані досліджень, що люди старшого віку краще переносять CoronaVac.

Тому лікарі радять  хочете перестрахуватися, обирайте препарат CoronaVac».  Адже це вакцина старого покоління, більше вивчена, відома її дія.

— Неодноразово доводиться чути запитання від людей, чи варто вакцинуватися тим, хто не хворів на «ковід»? Яка ваша думка?

— Варто вакцинуватися. Це думка головної інфекціоністки нашої країни Ольги Голубовської. Її авторитет визнаний за межами держави. Не довіряти таким людям нема підстав. Імунна система людини має бути готова до появи збудника і сформувати швидку реакцію на його появу, — каже Родінкова.

— А тим, хто перехворів?

— У середовищі лікарів нема одностайної думки з цього приводу. Ще донедавна вважалося, що для таких вакцинація теж обов’язкова. Спершу радили робити її через шість місяців після хвороби, тепер кажуть про девять місяців і більше.

— Бувають випадки, коли з певних причин вакцинований пропускає термін повторної імунізації. Яка думка фахівців з цього приводу?

— На це питання відповім словами згаданої уже Ольги Голубовської. Вона, головний інфекціоніст країни, не вбачає в цьому чогось незвичайного, якщо термін повторної вакцинації переноситься на день, чи тиждень. При цьому вона нагадує історію з препаратом CoviShield від AstraZeneca. На початковій стадії вакцинували повторно через три тижні, пізніше, з’ясувалося, що чим довший проміжок між першою і другою дозою, тим сильніший імунітет.

Після вакцинації треба поберегти себе. Особливо упродовж першого тижня. Пам’ятайте, що процес імунізації не завершується із введенням вакцини. Він триває в організмі. Вважається, що імунізована людина набуває імунітет за два тижні після другої дози, або за шість після першої.

Хто найбільше розповсюджує інфекцію?

— Пані Вікторіє, на сесії облради ви оприлюднили звернення про необхідність розпочати вакцинувати ще й дітей і молодь. Чим викликана така заява?

— Найбільше розповсюджують інфекцію підлітки і молодь, — каже професор Родінкова. — Такими є результати досліджень, проведених в Америці. Вони досліджували категорію людей 12 до 28 років. Це ті, хто не носить маски, хто весь час тусується у компаніях, тому передають інфекцію один одному, а хворобу переносять практично безсимптомно.   

Саме тому звернулася з пропозицією вакцинувати не тільки людей старшого чи середнього віку, а й підлітків, молодь. І це не лише моя думка, це думка багатьох фахівців української алерго-імунологічної спільноти.

— У нинішніх умовах дуже відчувається відсутність закладів санітарно-епідеміологічної служби, — продовжує професор Родінкова. — Абсолютно не відслідковується епідеміологічний ланцюг. Один з моментів це відстеження хворих та контактних осіб, щоб вони  перебували на самоізоляції і не розповсюджували хворобу. Все це могла б робити  СЕС, це її функції. Плюс визначення антитіл, їх наявність в людини, тобто, чи є в неї імунітет проти корона вірусу, відтак не знаємо, на якому етапі перебуває формування колективного імунітету українців. Не відстежується статистика побічних ефектів після вакцинації. Принаймні така статистика закрита. Вона потрібна не для того, щоб лякати людей. Треба вивчати питання для мінімізації ризиків для вакцинації інших людей.

Медицина без імунологів це повернення у 19 століття

Вікторія Родінкова неодноразово порушувала питання створення імунологічної служби у Вінниці й області. Робила це офіційно на засіданні комісії з охорони здоров’я, на сесії обради. На її сторінці у Фейсбуці є декілька дописів з цього приводу.

«Нам потрібна повноцінна імунологічна служба, — йдеться в одному з них. — Сподіваюся, на її створення знайдуться кошти. Не тільки супроводжувати вакцинацію від Covid-19. Необхідно надавати медичну допомогу людям з розладами імунної системи — уродженими та набутими. Особисто знаю таких. Прошу, щоб на рівні міста, області сформувати програму їх підтримки. Такі люди, без перебільшення, нікому не потрібні, крім своїх батьків. Якщо їм не допомогти, вони помруть, під час пандемії такі люди особливо беззахисні. Вірю в те,що настане день, коли у нас вистачить імунологів і їх фінансування, щоб вони надавали медичні  послуги на належному рівні. Без такої служби, та ще й у нинішній період пандемії, це повернення медицини у 19 століття. Принаймні так твердять провідні імунологи України.

Розпочинаємо вакцинацію дітей

Про те, що в області не вистачає фахівців-імунологів, доводилося чути також від директора департаменту охорони здоров’я Ольги Задорожної. Тим часом розширено категорії тих, кого мають вакцинувати проти Covid-19. Про це журналісту  повідомила заступник директора обласного департаменту охорони здоров’я Тетяна Бондаренко.

За її словами, МОЗ затвердило рекомендації щодо можливості вакцинації дітей віком від 12 років. Їх імунізуватимуть вакциною препаратом Comirnaty від Pfizer-BioNTech.  Дітям віком 12+ вводитимуть дві дози по 0,3 мл вакцини з інтервалом у 21-28 днів. Для отримання щеплення батьки дітей 12-15 років або самі діти віком 16-17 років звертаються до педіатра або сімейного лікаря дитини.

Інформація про це оприлюднена також на сайті облдержадміністрації. Детальніше про вакцинацію дітей посадови ця радить дізнаватися на сайті vaccination.covid19.gov.ua або за номером телефону 0 800 60 20 19.

Від редакції

Ми залишаємо цей матеріал у вільному доступі, щоб якомога більше людей дізналися цю інформацію. Підтримайте редакцію підпискою — і ми зробимо для вас більше актуальних та корисних публікацій.

 

Читайте також:

«Саша, це ти хуліганиш?» Історія льотчика, що пролетів на Су-25 над головою дружини генерала

Загинули на побаченні. Моторошні деталі смерті контрактника та його дівчини

«Міс Вінниця 2013» Влада Щеглова народила доньку футболісту Зінченку. Історія зіркової пари

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Павел Прис

    А як помремо,  то -- що?

    Ols Kat reply Павел Прис

    а им пофиг
  • Наталья Горошко

    А если умрешь, то легко. Верим, верим. Это будет просто "нэспрыятлыва подия". Детей тока жалко.
  • Alena Hisham

    Новини Вінниці  на 20хвилин, чому інтерв’ю не має в вільному доступі😏???, значит Вінниця 20хвилин проти вакцинації, а повинно бути навпаки, д.. Ли
  • Ols Kat

    Перша смерть. У Вінницькій області помер вакцинований Pfizer чоловік
    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Zdorovya/persha-smert-u-vinnitskiy-oblasti-pomer-vaktsinovaniy-pfizer-cholovik-11318862.html

keyboard_arrow_up