«Як комарик вкусив». Репортаж з офісу RIA/20minut.ua, що на день став кабінетом вакцинації

«Як комарик вкусив». Репортаж з офісу RIA/20minut.ua, що на день став кабінетом вакцинації
  • У середу, 28 липня, у медіакорпорації RiA\20 minut відбулася вакцинація колективу. На щеплення прийшли не тільки працівники, а й їх родичі.
  • Розказуємо, як відбувалася процедура, чому вінничани вирішили «вколотися» та що про це кажуть лікарі.  

На початку літа у Вінниці відкрився перший центр масової вакцинації в Експоцентрі, згодом такі центри з’явилися ще в торговому центрі «Мегамолл», МКП «Зоря» — там всі охочі містяни можуть щепитись і захистити організм від коронавірусу. Лише минулими вихідними імунізувалися понад 1500 людей.

Все частіше практикують проведення масових вакцинації в різних держустановах та приватних фірмах. Не оминула ця процедура і працівників медіакорпорації  RIA\20 хвилин. Щеплювали вінничан сьогодні вакциною Модерна.   

Сімейна лікарка Аліса Клименко розповіла, що перед тим, як відправитися на щеплення, пацієнти мають пройти медичний огляд та заповнити необхідну анкету.

Відео дня

— Ми уточнюємо, чи немає скарг, хронічних захворювань, може, людина в стані ремісії або загострення. Окрім того, ми вимірюємо температуру, міряємо сатурацію, пульс, тиск — це найосновніші показники. Якщо катаральних ознак немає, то потреба робити УЗД відпадає і можна сміливо вакцинуватися.  Із температурою до 38 градусів можна робити ін’єкції, але все одно ми оглядаємо людину, бо можуть бути проблеми з тиском чи сатурацією і ми, як лікарі, не рекомендуємо робити щеплення тут і зараз. Але пацієнт сам в праві вирішувати, чого він хоче, — підкреслила Аліна Клименко.

За два місяці Аліса Клименко оглянула понад півтори тисячі людей, які прийшли вакцинуватися.

— Огляд відбувається протягом п’яти хвилин, сама ін’єкція та реєстрація займає хвилин 10-15, а після цього ще півгодини пацієнт має побути під спостереженням, щоб визначити, що все добре. За весь цей період була одна жінка, в якої на кілька одиничок підійнявся тиск і вона трохи зблідла, але це не було пов’язано з вакциною, це був її емоційний стан, — додала сімейна лікарка Аліса Клименко.

66-річна Анна Ільченко сьогодні прийшла на вакцинацію разом з родиною. Пенсіонерка зізнається, що на цьому наполягла її донька. За відчуттями, ін’єкція Анні нагадала комариний укус.

—Трішки боялася, звісно, бо ж не ясно, як воно там буде. Але зайшла в кабінет, мене вкололи і все. Стосовно того, що можливе погане самопочуття після уколу, то я не переживаю, тиск в мене і так скаче. Вакцинуватися наполягла дочка Наталка, бо їй лікар сказав, що треба це зробити, — каже Анна.

За її словами, відчуття після вакцинації абсолютно нормальні, рука не болить і в голові не паморочиться.

З Сергієм Кармазіним ми поспілкувалися, коли він тільки стояв у черзі на вакцинацію. Чоловік вирішив вакцинуватися через подорожі закордон. Зважав він і на досвід лікарів, які заохочують до цього не лише пацієнтів, а й своїх близьких людей.

 

 — Якщо лікар наголошує на тому, що це необхідно, я не буду заперечувати. Більшість моїх знайомих вже це зробили. Першою мотивацією стало збереження здоров’я, особливо зважаючи на досвід минулого 2020-го року, коли сталося багато смертей. До того ж я зацікавлений у поїздках за кордон. Незважаючи на те, що дія цієї ін’єкції триває від трьох до шести місяців, вважаю, що для профілактики це не зашкодить, — сказав він.

 Сергій Кармазін зізнається, що двічі перехворів на коронавірус, втім у легкій формі.

— Я ознайомився з усіма можливими побічними діями щеплення, знаю, що може підвищитися температура, але все залежить від віку та стану здоров’я. У минулому році я ніби двічі перехворів ковідом, але в легкій формі — була сильна втомлюваність, але я навіть не сильно кашляв.  

Через три години після щеплення Дарина Дідик почала відчувати біль в руці та легке запаморочення. Втім, свій стан дівчина назває задовільним. 

— Сьогодні мені ввели першу дозу вакцини Модерна, в цілому все пройшло досить швидко. Лікарі зробили все безболісно, були уважні до мене. Зараз я відчуваю біль у руці, але пов'язую це з роботою за комп'ютером. Ще трохи болить голова, але температура поки що нормальна, — поділилася відчуттями 25-річна жінка.  

А ось вінничанка Юлія Мельник вакцинувалася вперше 19 червня і за другою дозою прийшла через місяць – 17 липня. Дівчині кололи «Coronavac», про що вона зовсім не жалкує і вже чекає на сертифікат про імунізацію. 

— Я пішла щеплюватися на другий тиждень, як тільки у Вінниці з’явилася така можливість. На першому тижні було мало людей, бо ще не всі знали, що це таке — так мені розповідав знайомий. А коли була я, то довелося сорок хвилин почекати в черзі. Всередині я пробула хвилин 15, за цей час заповнила анкету, пройшла медогляд, мене зареєстрували по декларації і вже після ін’єкції я ще посиділа там півгодини, щоб впевнитися, що немає якоїсь поганої реакції. Після цього мені через якийсь час зателефонували і сказали, куди прийти на другу дозу вакцини. Тоді потік йшов миттєво, працювали два кабінети і я швидко звідти вийшла, — згадує Юлія Мельник.

За її словами, організм прийняв препарат абсолютно нормально і фактично без побічних дій. Готувалася вона до гіршого.

— Після першої вакцини я була весь день на ногах, хоча готувалася до того, що будуть якісь побічні ефекти: відчувала оніміння в пальцях, але це були короткотривалі відчуття, а ще в мене трохи боліла рука і наступного дня я почувалася втомленою. А після другої дози укол був відчутно сильнішим, може, потрапили десь в м’яз чи нерв, на руці залишився невеличкий синець. Спершу я думала, що запалиться горло або підвищиться температура, але ні, все обійшлося спокійно. Так само і вся родина, батьки та сестра вже теж щепилися і почуваються добре, — зізнається дівчина.

Юлія впевнена, що не хворіла ковідом за весь час пандемії, а на вакцинацію погодилася свідомо лише після консультацій з лікарями. Окрім того, важливим фактором для Юлії став паспорт вакцинації, завдяки якому можна буде поїхати закордон на відпочинок.

— Я говорила з багатьма лікарями, всі лише позитивно відгукувалися про це. Ще навіть задовго до того, як у Вінниці почали безкоштовно проводити щеплення, я думала, що придбаю собі дозу. Була готова заплатити в межах 2-3 тисяч гривень за це, приблизно такі суми тоді обговорювалися в медіа та мережі, — каже вона.

 

Читайте також:

«Діма, але ж це непристойно». Історії вінничан про невдалі знайомства в інтернеті

Зникла ціла сім'я: шукають пару з дитиною, які поїхали на BMW в сторону Житомира

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up