Через п’яне водіння зам прокурора Смуригін залишився без авто на рік. Чи лишиться на посаді?

Через п’яне водіння зам прокурора Смуригін залишився без авто на рік. Чи лишиться на посаді?
  • З п’ятої спроби апеляція врешті визначилася по справі Олександра Смуригіна.
  • І залишила без змін рішення суду першої інстанції.
  • Заступник прокурора все ж таки керував авто в стані сп’яніння.

Ця історія розпочалася в неділю 30 жовтня, близько восьмої години ранку. На блокпості по вулиці Київській поліцейські зупинили білий Volvo з номерним знаком LEX. У водія, ним виявився заступник прокурора Олександр Смуригін, помітили ознаки алкогольного сп’яніння і запропонували пройти перевірку на алкотестері. Драгер показав 1.19 проміле. На водія склали протокол за 130 статтею адміністративного кодексу.

Вже 2 грудня суддя міського суду Ярослав Іванченко визнав винним заступника
обласного прокурора Олександра Смуригіна в керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Суд призначив покарання у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами на один рік і штраф у 17 тисяч гривень.

Майже одразу заступник прокурора подав на апеляцію з переліком причин: безпідставна зупинка авто, некоректна робота драгера, неналежні і недопустимі докази, а тому відсутність складу та події правопорушення. Захист вказував на численні помилки поліції при освідуванні, складанні протоколу, оформленні документів…

Відео дня

Важкий шлях апеляції

Суддя апеляційного суду Олександр Панасюк почав розгляд справи 2 січня. Але діло затягнулося, а суддя поспішав на інше засідання, тож слухання перенесли на 9 січня. Та 9 січня, до зали апеляційного суду прийшли журналісти, активісти, вільні слухачі. Натомість не прийшли Олександр Смуригін, його адвокат і суддя апеляційного суду.

Наступне засідання апеляції мало відбутися 3 лютого. Та замість нього, в єдиному державному реєстрі судових рішень з’явилася ухвала Касаційного суду. Просто Вінницький апеляційний суд попросив Верховний суд визначити підсудність справи за іншим судом. Тому що справа резонансна, а ще частина судів взяла самовідвід і через це неможливо сформувати склад суду для розгляду справи, а ще у суспільства може виникнути підозра про упередженість суддів…

Тому краще розглядати цю справу там, де посада Олександра Смуригіна не має значення.

Вибір пав на Хмельницький

Що таке 120 км для активістів, які три місяці чекали на кульмінацію, так названої «П’яної справи»?

Тож зранку 22 лютого вони були під Апеляційним судом міста Хмельницький і шість годин слухали пояснення захисника і самого Олександра Смуригіна, дивилися відео за його участю, і чекали. Суд пішов в нарадчу кімнату...

Рішення по справі оголосили наступного дня, 23 лютого: залишити рішення Вінницького міського суду без змін. Тому Олександр Смуригін позбавляється права керувати авто на рік, і має сплатити 17 тисяч грн штрафу.

Отримав рішення суду за п’янку — позбувся посади?

Що має відбуватись після суду. Тепер заступника прокурора Олександра Смуригіна мають притягнути до дисциплінарної відповідальності і накласти дисциплінарне стягнення. Діапазон — від зауваження до звільнення з посади.

Якою буде відповідальність, вирішить кваліфікаційно дисциплінарна комісія прокурорів. В прес-службі обласної прокуратури, стосовно цього поки що мовчать. Журналістка звернулася за коментарем, але його не надали.

Мовчить і захисник Олександра Смуригіна, в якого ми запитали про оцінку справи і рішення апеляції. Він також не відповів на повідомлення. 

 

Читайте також:

Кадровий військовий чотири місяці переховувався та ухилявся від служби

Ремонти або війна? На що більше витрачають грошей з бюджету Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Next

    Як може підтримувати державне звинувачення НЕ тверезий зам прокурора області? - тобто реальний порушник Закону? -потрібно гнати геть від прокуратури, щоб не компроментував інших.
  • Ivan Sobzyk

    Яка посада такій безвідповідальній особі-що і куди приведе завтра його хвора уява-є хто гарантує ?

keyboard_arrow_up