Ремонти або війна? На що більше витрачають грошей з бюджету Вінниці

Ремонти або війна? На що більше витрачають грошей з бюджету Вінниці
  • «Краще б за ці гроші закупили техніку та броніки хлопцям на передову», — такі коментарі вінничани пишуть ледь не під кожною новиною про ремонти у Вінниці.
  • А скільки вінницька влада витратила грошей на підтримку ЗСУ? А скільки на ремонти? Порівнюємо ці воєнні витрати з затратами на міський благоустрій.

Щоб дізнатися цю інформацію надіслали до міської ради інформаційний запит. У відповіді нам розповіли, що міська рада підтримує ЗСУ через закупівлю військових облігацій та дотаціями до державного бюджету. Скільки це в грошах? 

Облігації на 550 мільйонів 

Міська рада витрачає сотні мільйонів гривень на закупівлю військових облігацій, кошти з яких використовуються для безперебійного забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану – соціальних та оборонних.

З відповіді на інформаційний запит дізналися, що у 2022 році на закупівлю цих облігацій витратили 400 мільйонів гривень.

Відео дня

У 2023 році міська рада хоче витратити ще 150 мільйонів гривень на закупівлю військових облігацій. Рішення про це прийняли на сесії міськради 27 січня. Зараз шукають банк-дилер цінних паперів.

Державні облігації у 2022 році, як зазначили у відповіді на наш запит, розміщували у двох банківських установах — в «Укрексімбанк» та «Райффайзен Банк». Їх обирали на спеціальних конкурсах і ці фінустанови запропонували найвигідніші умови: 0 % за розміщення, придбання, супровід, комісія.

400 млн грн, які були витрачені на облігації торік, повернуть до місцевого бюджету восени 2023 року. Крім того, держава сплатить ще 29 мільйонів гривень до бюджету Вінниці як відсоток.

Адже, сутність військових облігацій у тому, що держава запозичує гроші у громадян, а у визначений договором строк повертає цей борг та ще зверху дає певний відсоток прибутку, за користування цими грошима.

А ще 71 мільйон на підтримку військових

З облігаціями розібралися, а от скільки витрачає Вінниця на безпосередню підтримку військових?

«У 2022 році з бюджету Вінницької міської територіальної громади на підтримку військових частин, правоохоронних органів, добровольчих формувань територіальної оборони та інших військових формувань виділено кошти в сумі 29,6 мільйона гривень, — йдеться у відповіді на наш інформаційний запит. — Станом на 1 лютого 2023 року в бюджеті Вінницької міської громади передбачені кошти на вищезазначені цілі в сумі 12,9 мільйона гривень».

Крім того, як зазначили у відповіді на запит, на черговій сесії міськради хочуть виділити ще 28,6 мільйона гривень на підтримку військових частин, правоохоронних органів, добровольчих формувань територіальної оборони та інших військових формувань.

«Таким чином, станом на 1 березня 2023 року загальна сума коштів передбачених в бюджеті складе понад 41,5 млн грн».

То влада Вінниці все ж купує транспорт, дрони, бронежилети, зброю тощо для наших оборонців? І так, і ні.

Цілі, на які можна витрачати гроші з місцевих бюджетів, визначені у статті 91 Бюджетного кодексу України. І там, у пункті 17, вказали, що оборонними видатками є лише «заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки місцевого значення». Решту бере на себе Державний бюджет.

«Вінницька міська рада підтримує військових через виділення коштів Держбюджету, які потім витрачають на придбання транспортних засобів, спецприладів подвійного призначення», — йдеться у відповіді на запит.

Порівняння витрат

Також ми запросили інформацію про те, скільки було витрачено коштів на благоустрій, капітальній та поточні ремонти, які проводилися на території нашої громади у 2022 і в січні-лютому 2023 роках.

Відповідь на це питання поки не отримали, бо «є потреба в опрацюванні великого обсягу інформації», тож на останнє запитання відповідь отримаємо пізніше.

Але інформацію про, принаймні, частину суми витрачену на ремонти, ми й так знаємо.

У 2022 році на реконструкції та будівництва у Вінниці планували витратити 316 мільйонів гривень. Через обмеження воєнного стану, цей план суттєво скоротили — з міської скарбниці витратили тільки 45,1 млн грн на вищезазначені заходи.

У 2023 році на будівництва та реконструкції мерія планує витратити 368 мільйонів гривень.

А в підсумку виходить, що місто витрачає більше на армію, аніж на благоустрій громади.

Проте, наголошуємо, що ці дані не повні, бо ми не знаємо, скільки було витрачено коштів на поточні та капітальні ремонти. Які, на відміну від видатків на реконструкції, не були заборонені Кабміном на час воєнного стану.

Опитування

Як ви гадаєте, чи достатньо місто витрачає на армію?

 

Читайте також:

Як онука вінницького сатирика Ярина Чорногуз керує безпілотниками

«Не сплатив ні копійки аліментів, а як син загинув, отримає сім мільйонів» - Мати просить змінити закон

Що потрібно знати про ракетні обстріли: підготуйтеся до можливої небезпеки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ivan Sobzyk

    Головне відмити гроші на памятник4ах ,парках ,скверах,Де по рахувати важко-да і нікому рахувати.

keyboard_arrow_up