«Не сплатив ні копійки аліментів, а як син загинув, отримає сім мільйонів». Мати просить змінити закон

«Не сплатив ні копійки аліментів, а як син загинув, отримає сім мільйонів». Мати просить змінити закон
Андрій зі Жмеринки загинув на Херсонщині, його виховувала мама, батько залишив їх давно, тепер чоловік отримає гроші за загибель дитини.
  • Несправедливим вважає розподіл коштів за загибель на війні згорьована жінка.
  • Жителька Жмеринки самотужки виховувала сина, колишній чоловік не платив аліментів.
  • Після того, як син загинув на війні, біологічний батько з’явився отримати компенсацію.
  • Адвокати кажуть, що він має на це право.

У Валентини Михайлівни зі Жмеринки велике горе - на фронті загинув син Андрій, він був єдиною дитиною.. Батько залишив їх, коли хлопчик був малий.

Жінка стверджує, що після розлучення він не сплатив дитині жодної копійки аліментів. Зрозуміло, що не виховував дитину. Всі клопоти лягли на плечі мами.

Коли почалася війна, Андрій пішов боронити державу від рашистів. Мама  щодня молилася за сина. 2 грудня 2022 року для неї став чорним днем. З військкомату повідомили, що її Андрій загинув у бою.

Відео дня

Не так швидко платять гроші

Наприкінці листопада Андрій повідомив мамі, що з 6 грудня йому пообіцяли відпустку. Казав, мамо, дуже хочу обійняти тебе. Уже не довго залишилося чекати на нашу зустріч.

6 грудня пані Валентина поховала сина. Він був у неї єдиною дитиною.

Пояснила, що 10 тисяч гривень на поховання їй надала Жмеринська міськрада.

Оформила також документи на отримання виплат від обласної влади. Їй сказали, що мають заплатити 60 тисяч гривень. Невдовзі буде три місяці після похорону, але коштів з області вона ще не отримала. Матері важко брати гроші за загибель сина. Ніяке золото світу не замінить рідну дитину.

Є ще виплати від держави.

Пані Валентина не поспішала з оформленням документів. Коли нарешті пішла у військкомат запитати за якою процедурою виплачує держава гроші, дізналася про несправедливість у їх розподілі.

У військкоматі їй пояснили, що спершу мають надійти документи з військової частини, а їх поки що не отримували. У неї запитали про чоловіка. Пояснила, що давно з ним розлучена. Розповіла, що той навіть аліментів не платив,  не кажучи про виховання сина.

— Він біологічний батько, тому одноразова допомога ділиться також на нього, — почула у відповідь.

— Це ж несправедливо! — ділиться думками з журналістом RIA/ 20minut.ua пані Валентина. — Він обманював державу, коли не платив аліменти. Його тоді розшукували через виконавчу службу. Але грошей він все одно не давав. Замість нього аліменти платила держава. Тепер йому заплатить держава. За що? За те, що обманював її, ховався з аліментами? За те, що залишив дитину?

Жінка каже, якщо такий закон, то його треба змінювати. Вона телефонувала в обласну військову адміністрацію. Там відповіли, що це не в їхній компетенції. Дзвонила на «гарячу лінію», там теж не відповіли нічого конкретного.

Пані Валентина просить винести питання на загал. Можливо, тоді на це звернуть увагу депутати, урядовці.

— Я розумію, що є закон і його треба дотримуватися, мені це можна не  пояснювати, — каже жінка. — Але ж закон, як і будь-який інший документ, пишуть і приймають люди. Якщо несправедливість очевидна, чому її не змінити?

Такі випадки непоодинокі

Під час розмови з журналістом жінка розповіла, що знає ще один аналогічний випадок по їхньому місту.

— Недавно у нас загинув військовий, звати його Павло, як і мій Андрій, він теж зі Жмеринки, — говорить пані Валентина. — Коли дитині було два рочки, його покинула мама. Хлопчика доглядав тато. Згодом привів мачуху і вони удвох виростили дитину. Тепер, як дійшло до отримання допомоги за загибель Пашки, об’явилася мамка…

Співрозмовниця уточнила, що батько Павла дуже боляче пережив втрату сина. Нині він у лікарні. Кажуть, у чоловіка передінсультний стан. Не про гроші думає зараз.

Тим часом біологічна мама Павла уже цікавиться, коли і як зможе їх отримати. Натомість мачуха загиблого хлопця, яка виховала його, не може претендувати на жодну гривню такої допомоги. Бо це не передбачено державним документом.

«Так хотіла внученятко потримати на руках»

Розмова із згорьованою жінкою знову повернулася до згадки про сина.

Пані Валентина вже вкотре не струмувала сліз. Розповіла, що її Андрійко був людяним і щирим. Понад усе цінував справедливість. Можливо, тому, що з дитинства відчув, що таке несправедливість, коли його залишив батько і не платив грошей.

— Щоб поставити дитину на ноги, я постійно підробляла ще на одній роботі, крім основної, — каже жінка. — Так раділа, коли він після школи навчився на електромонтажника. Потім служив в армії. Гордився тим, що його взяли у прикордонні війська.

Після служби знов став працювати. За словами жінки, її син не ховався, коли почалася велика війна. Сам пішов у військкомат. Щоправда, його взяли не в прикордонну службу. Це засмутило хлопця, бо хотів у свій загін. Але він виконував бойові завдання там, де йому було наказано.

Його життя обірвалося у бою на Херсонщині. Андрію назавжди залишиться 25 років.

— Просила його одружитися, бо дуже хотіла взяти на руки онука, чи внучку, — говорить крізь сльози пані Валентина. — Знаєте, що він мені сказав з цього приводу? Казав, мамо, я ще не заслужив на таке. Треба спочатку чогось добитися в житі. Зараз найважливіше вигнати москалів з нашої землі, а вже тоді думати про сім’ю.

Держава платить 15 мільйонів гривень 

Журналіст RIA/20minut.ua звернувся до адвоката Віталія Шиманського з проханням роз’яснити ситуацію, про яку розповіла мати загиблого військовослужбовця.

— За загибель військового під час бойових дій держава виплачує одноразову матеріальну допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень, — пояснює Віталій Шиманський. — Порядок таких виплат передбачено у постанові Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року. Там же визначено перелік осіб, які мають право на отримання зазначеної суми.  

Якщо чоловік є біологічним батьком дитини, значить, має право на допомогу разом з мамою загиблого сина. Допомога розподіляється рівними частками на тих, хто має право на її отримання.

Адвокат погоджується з тим, що з моральної точки зору це може сприйматися як певна несправедливість. Йдеться про випадок з пані Валентиною. Однак ми керуємося не емоціями, а нормами закону.

—У документі також передбачено, що той чи інший претендент на одноразову допомогу, має право відмовитися від її отримання, — додає адвокат. — У такому випадку гроші розподіляються серед інших осіб, які мають право на допомогу. 
 

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”

Читайте також:

«Червона калина» — Калинівський полк змінив назву: у гвардійців нові завдання і вища платня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (200)
  • Наташа Станкевич

    От сука на смерті сина ще хоче заробити куди дивляться провітельство його замість сина відправити
  • Читач60

    Лишить его через суд родительских прав,так как он не выполнял обязанностей родительских,пока будет идти суд,денег ему не перечислят,даже если и перечислят,подать заявление о возврате долгов с пеней,штрафами и тд ,ищите адвоката и обращайтесь в Приемную Президента письменно,все мамы с такой историей обращайтесь,а закон,как всегда- недолеланный

    Читач66 reply Читач60

    Як і наші депутати "недоделані". Хто приймав такий закон про такі випадки не могли подумати? Чи не має чим думати?
  • Алина Сулима

    Мамі обов'язково звернутися до суду. Хоча б. І все- таки шукати більшу кількість журналістів.
  • Алина Сулима

    Закон потрібно змінювати. " Морально-етичні норми..." Легко казати. Ти краще б допоміг жінці звернутись куди треба, допоміг привернути увагу більшої кількості видань. Створити скандал інформаційний. Знайти більшість таких же батьків, які виховували дітей самі.

keyboard_arrow_up