Аукціони без... молотка. Продадуть «Кристал», «картографічку», авіаційний і горілчаний заводи

Аукціони без... молотка. Продадуть «Кристал», «картографічку», авіаційний і горілчаний заводи
Десять років тому на картографічній фабриці надрукували унікальне видання - Національний атлас України. Відтоді держава угробила своє підприємство, нині воно не працює. Фото з архіву автора
  • Привабливі об’єкти готують до приватизації у Вінниці. 
  • На продаж виставлять авіаційний і лікеро-горілчаний заводи, картографічну фабрику, а також корпоративні права (100% акцій) на завод «Кристал».
  • За які ще об’єкти можна буде поторгуватися?
  • В чому особливість нинішніх аукціонів?

Мова йде про малу приватизацію. До неї належать будівлі, чи майнові комплекси, вартість яких становить не більше 250 мільйонів гривень. Об’єкти великої приватизації відповідно мають ціну  понад 250 млн.грн. У нашій області нема таких.

Хто має кошти, варто поторгуватися за об’єкти малої приватизації. Тим більше, що невдовзі на продаж виставлять будівлі і майнові комплекси, які називають привабливими. Уже тому, що розташовані у зручних,  людних місцях Вінниці. Це можна сказати і про «Кристал», і про картографічну фабрику, і про лікеро-горілчаний завод. Та й авіазавод  має свою привабливість.

Які особливості нинішньої приватизації?  Хто визначає об’єкти для аукціонів? Як формують стартову ціну? Як долучитися до аукціону?

Відео дня

На ці та інші питання дає роз’яснення керівник Регіонального відділення ФДМУ у Вінницькій і Хмельницькій областях Андрій Маркевич.

Всі торги - електронні

За словами Андрія Маркевича, головна відмінність нинішніх аукціонів від попередніх в тому, що вони відбуваються тільки в електронній формі. Відома донедавна фраза «продано з молотка» залишилася у минулому. Електронний формат торгів запроваджено з березня 2018 року. Зрозуміло, комп’ютер не потребує молотка.

—Процедура торгів відбувається знеособлено, — розповідає пан Маркевич. — Покупці не бачать один одного, не знають, хто торгується. Кожному учаснику присвоюється відповідний номер. Представники Фонду зустрічаються з переможцем уже в нотаріуса. Це відбувається тоді, коли настає час оформлення документів. До того ми не бачимо один одного і не знаємо, хто є хто з учасників аукціону. Адже заявки на участь у торгах також подаються в електронній формі. 

Співрозмовник стверджує, що тепер нема підстав для звинувачення у непрозорості торгів.  Відпали претензії через те, нібито комусь з учасників надаємо перевагу, а від когось приховуємо  інформацію про той чи інший об’єкт. Будь-хто може зайти на сайт і дізнатися, коли відбудуться наступні торги і за що можна поторгуватися. Все відкрито, як для фізичних, так і для юридичних осіб. Участь в аукціоні може взяти кожен  охочий, хто має кошти для придбання визначеного для себе об’єкту малої приватизації.

Друга особливість нинішніх аукціонів, це можливість торгуватися за об’єкт з будь-якої точки країни.чи світу. Обирати майно для купівлі можна у будь-якому регіоні, незалежно від місця проживання учасника аукціону, чи місця знаходження уподобаного ним об’єкта.

Не дивно, що приблизно 60% учасників торгів, які купили об’єкти малої приватизації у нашій області, це представники інших регіонів держави.

«Електронні торги посилили конкуренцію на аукціонах, — розповідає Андрій Маркевич. — Нині, не виходячи з офісу, чи власного помешкання, можна взяти участь в аукціоні на будь-який об’єкт у будь-якій точці країни. Це спростило доступ до торгів. Тому й стало більше учасників».

Хто і як визначає об’єкти для продажу?

Є два способи визначення об’єктів для аукціону. Ініціатором включення майна у перелік приватизації може бути як орган управління, так і фізична чи юридична особа. 

 «Якщо ви бачите у своєму населеному пункті занедбаний об’єкт державної форми власності, можете повідомити про наявність такої будівлі і запропонувати її до приватизації, —  каже Анрій Маркевич. — Ми встановлюємо балансоутримувача, орган управління і пропонуємо розглянути питання про надання дозволу на приватизацію».

Другий спосіб це коли пропонують приватизувати той чи інший об’єкт його власники. 

Як стверджує співрозмовник, власники не поспішають з цим. Регіональне відділення фонду отримало відмов на включення до приватизації на 90%  обєктів, запропонованих. потенційними покупцями.

—Будівля приходить в занепад, штукатурка обсипається, дах провалюється, а власник все одно не віддає її на приватизацію, — говорить Андрій Маркевич. — На наші звернення відповідають, що це не на часі, або не вважають за потрібне, чи мають інші плани на майно.

За словами співрозмовника, необхідно внести зміни до закону, які б  передбачали механізм відповідальності за розпорядження державним майном.

Скільки грошей треба на вінницькі об’єкти?

Нині Регіональне відділення ФДМУ готує на аукціон на території області 41 об’єкт малої приватизації.

За яку вартість планують продати вінницькі об’єкти? Корпоративні права заводу «Кристал» , якими на 100% володіє держава, оцінено у 89,9 млн.грн.

На єдиний майновий комплекс "Вінницький авіазавод» ціна поки що не значиться,  комплекс включає в себе 30 одиниць основних засобів, розташованих на площі 26634,7 квадратних метри.

Балансова вартість активів картографічної фабрики на початок нинішнього року становила 28 млн.грн. Лікеро-горілчаний завод буде продано єдиним майновим комплексом у складі 132 основних засобів на площі 626,2 кв.м. Стартова ціна поки що не зазначена..

Так  само на етапі підготовки низка спиртових заводів — Барський, Бджільнянський, Гайсинський, Мартинівський, Тростянецький, Уладівський.

Буде продано будинок відпочинку «Гірський» у Могилеві-Подільському, комплекс «Ластівка» неподалік від Вінниці.

З усіма об’єктами можна ознайомитися на сайті регіонального відділення ФДМУ. Там же зазначена покрокова інструкція участі в аукціоні та придбанні майна. Всього сім кроків і…

За спиртзавод заплатили 55 мільйонів

Під час розмови з Андрієм Маркевичем дізналися про декілька прикладів, як торгувалися покупці, і яку ціну сплатили переможці. Такі аукціони співрозмовник назвав найбільш успішними.

Початкова ціна на аукціоні за Немирівський спиртзавод була 49,6 млн.грн. Купили підприємство за 55,1 млн.грн.

Найбільше зросла вартість іншого підприємства аналогічного профілю — спиртзаводу в селі Овечаче: стартували з 19,8 млн.грн., дійшли до 53 млн.грн.

У п’ять разів дорожче від стартової ціни купив будівлю у місті Бар підприємець з Хмельницького. Йдеться про приміщення, в якому знаходилося районне управління статистики. При стартовій ціні 845 тис.грн. продали за п’ять мільйонів.

Купують все більше і більше

За інформацією Регіонального відділення ФДМУ, з кожним роком в області зростає кількість приватизованих будівель.

Для порівняння: у 2017 продано19 об’єктів (до бюджету надійшло 4,2 млн.грн.): у 2018 — 32 обєкти (5,4 млн. грн.); у 2019 — 41обєкт (3,7 млн. грн..); за перший квартал 2021 року продано вісім об’єктів на загальну суму понад 27 млн.грн.).

До речі, за кількістю проданих об’єктів Регіональне відділення  ФДМУ на другому місці в державі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Hitriy Lys

    Вопрос: если производственные комплексы действительно конкурентоспособные, умерли бы они даже во время экономической нестабильности? Ответ - скорее всего часть бы закрылась. Но нет смысла вбрасывать государственные деньги, если завод десятки лет не выходит на самоокупаемость. Остаётся только надеяться, что на их месте не построят очередные ТЦ, а хотя бы офисные помещения, например, для тех же аутсорс компаний
  • Читач00

    АвиаЗавод розворовали и рознесли до 2000 года,
  • Татьяна Бадерко

    Мені дуже сумно   читати таку  інформацію, тому що я пропрацювала майже 30 років на картогафічній фабриці, років 15 тому іі виставляли на пріватизацію, але їм це не вдавалося, а зараз  все простіше, коли з унікального підприємства залишилася купка людей і пара друкарских машин, а люди які залишилися дійсно патріоти свого підприємства, хвала їм!! І ганьба державі, якій не потрібні такі підприємства.
  • валентина грушко

    Це не тільки ганьба, грабугок серед білого дня.Спитрзаводи, лікеро-горілчані це зверхприбуткова галуль, а ми приватизуємо. Всі підприємства можуть бути прибутковими і працювати, але нащо морочити собі голову, щоб гроші потрапили до казни, краще у власні кишені.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up