Армія УНР 101 рік тому визволила Вінницю від більшовиків. Історія та прикмети 10 серпня

Армія УНР 101 рік тому визволила Вінницю від більшовиків. Історія та прикмети 10 серпня
Реконструкція бою 1919 року
  • Цього дня у різні роки сталося чимало подій. Про головне 10 серпня у матеріалі.

Свято

10 серпня Православна Церква згадує пам’ять Смоленської ікони Божої Матері, апостолів від 70-ти Прохора, Никанора, Тимона і Пармена та святителя Питирима, єпископа Тамбовського.

День в історії

  • 1519 — Фернан Магеллан розпочав своє перше навколосвітнє плавання.
  • 1793 — Лувр відкрився для публіки.
  • 1876 — в Онтаріо (Канада) зроблений перший у світі міжміський телефонний дзвінок.
  • 1919 Запорозька група Армії УНР визволила від більшовиків Вінницю.

10 серпня 1919 року Запорозька група Армії УНР визволила від росіян Вінницю. Бій за місто тривав цілий день.

Відео дня

— Не маючи змоги в прямому протистоянні зупинити наступ українських військ на Київ, комуно-московське командування наказало Миколі Щорсу завдати удару по їхнім тилам з району Полонного-Шепетівки. У бій було кинуто всі наявні резерви і 10-го ж серпня почався наступ Таращанської бригади Василя Боженка на фронті від Старокостянтинова до Ямполя, який посідав зі сходу 2-й корпус УГА, а з заходу група Січових стрільців Армії УНР. Наступ червоних виявився несподіваним і українські війська дещо подалися назад. Проте перемогти їх комуні не вдалося, — розповідають історики, пише Ukrainian Military Honor.

  • 1966 — у США зупинили випуск банкноти 2 долари.
  • 1995 — українка Інесса Кравець встановила в Гетеборзі досі чинний світовий рекорд у потрійному стрибку — 15 м 50 см.
  • 2012 — набув чинності Закон про мови Колесніченка-Ківалова, що значною частиною українського суспільства розцінюється як антиукраїнський.

Прикмети

  • Вранці туман по воді стелиться – на гарну погоду. Якщо ж вгору підіймається, то буде дощ.
  • Дощ без вітру – до затяжної негоди.
  • Багато роси вранці – день буде сонячним.
  • Хмари високо пливуть – до сухої і ясної погоди.
  • У цей день потрібно обов'язково з'їсти грушу. Це сприяє заспокоєнню нервової системи і додасть гарний настрій. Крім того, якщо ви не можете в чомусь визначитися, то з'їжте грушу на заході, це допоможе зробити правильний вибір. Вірне рішення може прийти до вас уві сні.

Що не радять робити?

  • Не варто торгувати сьогодні будь-чим.
  • Заборонено йти в ліс по гриби.
  • Не можна починати прибирати поля.

  •  

 

Читайте також:

Вибухи, три панцерники і перемога УНР: У парку показали, якими були бої під Вінницею 100 років тому

Сьогодні День Повітряних Сил України. Історія та прикмети 2 серпня

Петлюра і тимчасова столиця: чому такий бренд Вінниці не продається?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up