Заборонені килими, рушники та іграшки. Дитсадки Вінниці запрацюють у червні

Заборонені килими, рушники та іграшки. Дитсадки Вінниці запрацюють у червні
  • В умовах пом'якшення карантину МОЗ дозволив з 25 травня працювати дитячим садкам. Уряд хотів «прив’язати» їх до відновлення роботи громадського транспорту.
  • Дитсадки Вінниці з карантинними обмеженнями запрацюють не раніше червня. Чому — читайте у нашій публікації.

Вінничанка Юлія Вітюк чула про те, що уряд планує відкрити дитячі садки з 25 травня. Та чи поведе свою 3-річну доньку Єву, поки не впевнена.

— Ми не знаємо, чи взагалі дитину цьогоріч поведемо у садок. Ситуація з коронавірусом непевна. Щодня пишуть, що у Вінниці нові летальні випадки, — ділиться вінничанка. — Єва і до епідемії хворобливою була, віруси з садка і нам в родину приносила. Самі боїмося після карантину на роботу йти, не кажучи що дітей кудись поведемо. В них імунітет зовсім слабкий. Крім того, як це та малеча буде протягом дня в масках бігати, гратися, майже літо надворі? Щось я не впевнена, що прямо з понеділка садки запрацюють.

Ми подзвонили до керівників дошкільних закладів Вінниці з питанням, чи готові садочки приймати дітей вже з 25 травня, нам сказали, що чітких вказівок згори їм ще не давали.

Відео дня

Садки відкриються у червні

Оксана Яценко, директор департаменту освіти Вінницької міської ради повідомила, що і їм письмового розпорядження з уряду не надходило. А через карантинні заходи, які мають бути проведені у дитсадках, у Вінниці раніше, ніж у червні, вони не відкриються.

— Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко у своїй заяві повідомив, що з 25 травня буде дозволено роботу дошкільних навчальних закладів, але документу, що саме у цей день слід садки відкривати підписано не було. Та й відновити роботу закладів  за кілька днів, які не працювали два місяці — фізично неможливо,— говорить керівник департаменту освіти. — По-перше, ми законсервували систему очищення води в вінницьких дитсадках, потрібно відновити її роботу. Далі — провести лабораторні дослідження питної води на вміст домішок та бактерій. Крім того, потрібно закупити продукти харчування, щоб годувати дітей. Усім працівникам садків потрібно пройти медогляд.Згідно з вказівками МОЗу, потрібно закупити безконтактні термометри, засоби дезінфекції, паперові рушники, прибрати килими і м'які іграшки, щоб належно прийняти малечу в умовах карантину. Ще має відбутися засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки. Раніше червня дитсадки у Вінниці точно не запрацюють.

Рекомендації та заборони 

Спочатку, нагадаємо, в умовах пом'якшення карантину уряд вирішив відкрити дитсадки в п'ятницю 22 травня. Потім все перенесли на понеділок, 25 травня.

«Ми прив’язали відкриття дитячих садочків та запуск громадського транспорту, щоб можна було працювати та було де залишати дітей», — заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

МОЗ також оприлюднив пропозиції, як організувати роботу закладів дошкільної освіти під час карантину.

Згідно з документом, під час приймання дитини вранці вихователь групи повинен перебувати поза будівлею садочка, а батьки чи інші супровідники — бути у масці або респіраторі. На вході до закладу має бути організоване місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками.

Всім працівникам дошкільних установ вимірюватимуть температуру перед початком роботи, а дітям — на вході до дитсадку, а потім через кожні чотири години. 

Якщо температура буде вищою за 37,2 градуса або присутні ознаки респіраторного захворювання, ані працівники, ані діти до дитсадочка не допускатимуться. Діти, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2 градуса під час скринінгу, — ізолюються, про що буде повідомлено медикам і батькам.

Окрім того у період карантину в дитсадках заборонятиметься: 

  • використання багаторазових рушників, м'яких іграшок, килимів з довгим ворсом;
  •  перебування у вуличному взутті в преміщеннях; 
  • проведення масових заходів за участю дітей з більш ніж однієї групи та за присутності відвідувачів.

Окрім цього у МОЗ пропонують часте провітрювання кімнат та дезінфекцію поверхонь кожні дві години і одразу після закінчення занять.

Працівники дитсадків повинні регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше, ніж раз на дві години, та після відвідування  громадських місць, відвідування туалету, прибирання, обслуговування тощо.

Серед пропозицій є також пункт про тимчасове відсторонення від роботи в дошкільних закладах осіб з групи ризику — тих, хто досяг 60-річного віку та хто має хронічні захворювання, які пригнічують імунітет.


Читайте також:

Чи пустите ви своїх дітей до садочків з 25 травня? ОПИТУВАННЯ 

Ще на місяць. В Україні з 22 травня до 22 червня ввели «адаптивний карантин» 

Карантин і його наслідки: у Вінниці зареєструвалося 3,5 тисячі безробітних 

Єгипет і Туреччина чекає українців у червні. Вінничани підпільно почали туристичний сезон 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Людмила Кобець

    А що робити працюючим батькам? І до чого тут маски? Це взагалі брєд!!! Вже доведено науково, а ми все одно маски і маски...
  • Любовь Любимова

    І маска має бути підписана.
  • Томашевская Наталья

    "Зима подкралась незаметно")) Ещё неделю назад начали формировать списки детей, которых планируют водить. А оказывается, возобновление работы садиков - новость недели! А у родителей не спрашивают - что им необходимо, чтобы пристроить ребенка и ходить на работу? Достали!
  • Томашевская Наталья

    Добре, що  хоч на ремонт не забули зібрати!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up