Історія України не обов'язкова для здачі та інші зміни: якою буде вступна кампанія у 2023 році?

Історія України не обов'язкова для здачі та інші зміни: якою буде вступна кампанія у 2023 році?
  • До чого готуватися цьогорічним вінницьким випускникам та випускницям?
  • Торік через повномасштабний наступ неможливо було провести традиційні ЗНО, тож у Міністерстві освіти України запровадили мультипредметний тест (НМТ).
  • Цьогоріч вступна кампанії у 2023 році в умовах воєнного стану знову буде дещо змінена. Як саме? Ми дізналися у Вінницькому регіональному центрі оцінювання якості освіти.

Мультитест (НМТ) — це комп’ютерний онлайн-тест, що вперше торік складали випускники України. Його запровадили у МОН, як аналог зовнішнього незалежного оцінювання. Минулого він складався з трьох обов'язкових блоків: українська мова, математика та історія України. Всі ці предмети потрібно було здати в один день за 120 хвилин.

У 2022 році НМТ тест рекордна кількість учнів здала на максимальний бал. Усього під час основної сесії на 200 балів тестування змогли скласти 6556 випускників.

До слова, ми спілкувалися з кількома учнями та ученицями, які склали відмінно тестування: 

Відео дня

Цьогоріч же мультипредмете оцінювання доопрацювали у Міністерстві освіти, і тестування у 2023 передбачає чимало змін. Розповіла нам детальніше про ці нововведення у вступних випробування 2023 заступниця директора Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Людмила Марцева. 

Два, а не три обов'язкових предмети 

Зміна, яка викликала найбільше обговорення серед українців — це скасування обов'язкової здачі історії України. Цьогоріч обов’язкові — українська мова й математика, а на вибір — історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика.

— Предмет на вибір вступники зазначатимуть під час реєстрації для участі в НМТ. Будь-яка комбінація обов'язкових предметів з предметами на вибір дає можливість вступити на будь-яку спеціальність до будь-якого закладу вищої освіти, — каже Людмила Марцева. — Однак варто зауважити, що цього року МОН запровадило ваговий коефіцієнт для цього третього предмету на вибір. Тому, наприклад, якщо ви вступаєте на медичну спеціальність, то третій обраний предмет «Історія України» буде мати для вас менший ваговий коефіцієнт у порівнянні з біологією чи хімією. 

Запровадили «мінімальний поріг» 

Ще одна вагова зміна — це визначений прохідний бал. 

— Тепер кожен учень має набрати мінімум 10% правильних відповідей з кожного предмета, що він здає. До прикладу, при обов'язковій здачі української мови максимально випускник може набрати 45 тестових балів, то для того, аби перетнути «мінімальний поріг» треба набрати 5, — пояснює спеціалістка. — Далі ці бали будуть переведені в шкалу 100-200 балів. 

Тести з української мови, історії України, хімії та біології міститимуть по 30 завдань. У тесті з математики 1 22 завдання, з іноземної мови — 32, з фізики — 20.

Які будуть завдання і коли реєстрація?

— На кожний блок буде відведено по 60 хвилин, загалом на написання дається 180 хвилин. Учасники зможуть самостійно розподіляти свій час. Хто швидше виконає завдання з обов'язкових предметів, то зможе довше попрацювати з третім блоком, — пояснює Людмила Марцева. — Після завершення виконання учасник одразу ж отримує інформацію про кількість набраних балів у кожному з блоків.

Реєстрація для участі в оцінюванні проходитиме у квітні, вона буде безпаперова.

Відбуватиметься тестування у червні, а додаткова сесія буде тривати червень-липень. За словами співрозмовниці, нічого не змінилося щодо облаштування тимчасових екзаменаційних центрів. Вимогою залишається наявність укриття та комп'ютерів для проходження тестування. 

— Цьогоріч з'являються нові форми тестових завдань, наприклад, будуть завдання з вибором кількох правильних відповідей. Або в історії України, до прикладу, з'являються завдання на визначення послідовності хронології дат, — розповідає заступниця директора. — Складність НМТ не змінюється, а додаються нові форми тестових завдань, щоб об'єктивно оцінити рівень навчальних досягнень. Інструмент оцінювання доопрацьовано, і він буде більш розширений. Про складність тестових завдань можна судити тільки по відсотку учнів, які виконали те, чи інше завдання. 

Як пояснює вона, у травні вони опублікують демонстраційний варіант всіх блоків тестування, тож учасники зможуть попрактикуватися у виконанні завдань. 

— Фізичного пробного тестування не буде, але можна буде в режимі онлайн пройти тестування. На сайті Львівського регіонального центру такі демонстраційні варіанти тесту будуть не лише з обов'язкових предметів, а й по усім інших. 

Замість результатів НМТ 2023 року для вступу можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або результатами ЗНО 2021 чи 2020 року.

Також торік ми готували для вас короткий тест, в якому ви б могли перевірити, чи вдалося вам би здати мультитест. Питання для тесту ми брали з демонстраційного варіанту НМТ, тож вони максимально наближені до того тестування, яке складали  минулого року випускники.

 

Читайте також:

У дітей виникає багато запитань про війну. Як правильно давати на них відповіді?

Виготовлення свічок, брошок й брелоків: у Вінниці створили АртКлуб для дітей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Eduard Ionovich

    9/9. Посміявся. Дякую!

keyboard_arrow_up