У дітей виникає багато запитань про війну. Як правильно давати на них відповіді?

У дітей виникає багато запитань про війну. Як правильно давати на них відповіді?
Фото: UNICEF/UN0608162/Modola
  • Дитяча цікавість війною й тим, що з нею пов’язане, абсолютно нормальне явище. Адже за допомогою цього діти намагаються знайти відповіді, які допомагають їм більш правильно сприймати реальність та ставати сильнішими. 

Фахівці Центру здоров’я та розвитку «Коло сім’ї» підготували кілька порад для батьків, які говорити з дітьми про війну. 

1. Будьте відкриті до обговорення теми війни. Діти хочуть розуміти, що відбувається. Їм важливо знати, що вони можуть говорити з вами про речі, які їх хвилюють. Нехай вони будуть впевнені, що з вами можуть знайти мудрі відповіді. Розмірковуйте і шукайте разом. 

2. Інколи легше щось пояснити через казки, малюнки або історії. У казках діти знаходять приклади поведінки або мудрі думки, а у малюнках можуть показати, як вони бачать війну. 

Відео дня

3. Відповідайте не лише на запитання, але й на почуття дитини. Так само як і ми, вона тривожиться, сумує, злиться. Покажіть, що ви поділяєте її почуття. Завдяки цьому вона вже не залишиться з ними наодинці.

4. Дайте надію та говоріть про цінності. І тут не йдеться про псевдооптимізм. Надія — це про Світло, яке завжди перемагає темряву, попри біль та втрати. 

Водночас експерти ЮНІСЕФ створили та виклали у вільний доступ довідник із порадами, як батьки можуть підтримати та втішити дітей, які через війну часто відчувають страх, смуток, гнів і тривогу.

Психологи наголошують, що дітям украй потрібне відчуття безпеки та захищеності, яке вони знаходять у своїх батьках, особливо під час кризових подій. Спеціалісти діляться порадами, як правильно провести розмову з дитиною:

Завантажити повну версію посібника «Як говорити з дітьми про війну» можна за посиланням.

Дитяча психологиня Маріанна Новаковська також поділилася низкою корисних порад з цього приводу:

Дати дитині відчуття безпеки. Дітям будь-якого віку дуже важливо відчувати безпеку. Вони мають бути впевнені, що коли приходять до своїх дорослих, яким довіряють — отримають відповідь.

Терпляче відповідати на ті самі питання знову. Діти, особливо маленькі, можуть ставити ті самі запитання знову і знову, ходячи по колу. Дорослим треба бути готовими щоразу терпляче відповідати на ці питання. Знову і знову казати, що з нами все буде добре, все буде гаразд, українська армія хоробро і професійно нас захищає.

Давати тілесний контакт. У будь-якій тривозі завжди задіяне тіло. Тому важливо обіймати, давати відчути кордони. Разом вовтузитися, будувати халабуди.

Підготуватися до розмови. Бути готовим, що коли в інформаційному полі тема існує — діти можуть прийти з питаннями. Важливо не відвертатися, не казати «заспокойся», а дати правдиву відповідь відповідно до віку.

Відповідати лише на питання, які ставить дитина. Із 4–5 років діти можуть приходити з питаннями про війну, про насилля. Дітям такого віку важливо давати інформацію коротко. Відповідати саме на те питання, яке ставить дитина. Не підіймати тих аспектів, про які дитина не запитує.

Більше порад Маріанни можна знайти ТУТ.

Читайте також:

Подкаст «Не вбивай. Себе»: що робити, коли «криє» і з’являються флешбеки (#3 випуск)

Подкаст «Не вбивай. Себе»: про маркери, за якими можна впізнати ПТСР і стрес (#2 випуск)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up