Хто такий PM? (Новини компаній)

Хто такий PM? (Новини компаній)

Зарплата середнього українського продакт-менеджера в IT складає від $ 2000 до $ 4000 в місяць. Про це свідчать дані «Дослідження ринку продакт-менеджерів України 2019».  Останнім часом на Українському ІТ-ринку значно зросла потреба у таких спеціалістах.

Лише від роботи команди залежить успіх будь-якого проекту, не важливо чи це створення веб-сайту, чи підготовка і запуск нової рекламної кампанії та ін. Якою буде ця команда, дружною з чудовими теплими відносинами та мікрокліматом у ній, чи навпаки - залежить саме від менеджера проекту. Головне завдання PM-ма – довести бажання замовника до реалізації у вказаний термін, використовуючи наявні ресурси. 

У ІТ проектний менеджмент - це динамічний процес. Звісно, без певної “загрузки” у айтішну сферу неможливо оволодіти айтішною мовою. Розібратись про роботу та курс PM’а допоможе викладач  Вінницької ІТ-Академії, Роман Марченко.

– Скільки років ти вже у ІТ?

– Майже 9 років. Пройшов шлях від асистента проектного менеджера до людини, яка координує 9 продуктів.

– Чи думав ти колись, що будеш працювати з проектами? 

– Та які там думки про проектний менеджмент. Якщо чесно, то і не зрозумів, як почав вивчати бухгалтерію в інституті. Потім знайомий підкинув підробіток на mamaclub. Далі перейшов в офіс асистент проектного менеджера на DOM.RIA. Так все і закрутилось. Прийшло розуміння, що мені подобається організовувати роботу для створення продукту.

– Як би ти описав проектний менеджмент простими словами? 

– Менеджер проекту - це, в першу чергу, лідер в проекті. Постійні комунікації, балансування на межі домовленостей та інструкцій. Робота в крутій команді, яка разом із тобою полегшує життя користувача. Можливість постійно вдосконалювати свої soft і hard skills, бачити і кайфувати від результату своєї роботи. 

– Кажуть, PM має багато облич. Які ролі об’єднує у собі PM? 

– Я бачу, що проджект качає 4 основних харди: проектний менеджмент, аналітику, ux, маркетинг. Але ситуації бувають дуже різноманітні в роботі: часто PM-и є тестувальниками, можуть написати пару sql запитів, при цьому ти хороший товариш та непоганий психотерапевт для команди. Ну і, проект-менеджер також менеджер команди з хорошими soft скілами, де на першому місті комунікації. 

– Хто на твою думку, може стати проектним менеджером? Кожен?

– В кожного проект менеджера є свій основний хард скіл, хтось більше в маркетинг, хтось в аналітику, хтось в продажі. Круто, коли є ось ця адміністративна жилка, схильність до перфекціонізму і порядку, а ще - стресостійкість ) 

– Наші ВУЗи не випускають "проектних менеджерів". Як же ним стати?

– На жаль, ВУЗи не готують до практичних реалій IT-компаній. Тому, в основному, потреба в PM-ах компанії закривають через внутрішній потенціал. В RIA.com ми мінямо цю парадигму. Більше того, разом із IT Academy готуємо курс по підготовці проект менеджерів.

– Яких навичок може не вистачити PM-у - самоучці?

– Факапів :) а якщо точніше - досвіду через практику. Відчуття постійного потоку і змін, які заставляють тебе рухатись швидко, швидше конкурентів, швидше появи потреб користувачів. Брати на себе відповідальність. Але все це приходить дуже швидко через практику.

– Що найскладніше у цій професії?

– Зберегти холодну голову і нерви в останніх 2 дні перед запуском :) Не знаю, що тут, насправді, може бути складного. Коли є ціль і драйв, то і море по коліна.

– Яку пораду ти б дав тим, хто прочитає це інтерв`ю і захоче спробувати себе у ПМ?

– Проектний менеджмент - це круто! Все у ваших руках. У вас є можливість створювати круті продукти і полегшувати життя користувачам. 

 

Вінницька ІТ-Академія запускає курс PM, який ведуть викладачі-практики за авторською програмою. Академія славиться навчанням на реальних проектах та гарантованим працевлаштуванням. Якщо ви прагнете реалізувати себе у ІТ-сфері та стати професіональним проект менеджером – реєструйтесь на навчання у Вінницькій ІТ-Академії.

А для талановитої молоді є можливість отримати престижну освіту БЕЗКОШТОВНО. Кожен, хто складе екзамен з математики на максимум, буде зарахований на бюджетне навчання. Деталі https://ita.in.ua.

 

Вінницька ІТ-Академія
ita.in.ua
тел. 067-431-19-21

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up