Сьогодні «Рай і Пері» об’єднає німців і українців на OPERAFEST TULCHYN

Сьогодні «Рай і Пері» об’єднає німців і українців на OPERAFEST TULCHYN
  • Просто неба у тульчинському Палаці Потоцьких о 19.00 відбудеться прем’єра всесвітньовідомої оперної ораторії Роберта Шумана «Рай і Пері», у якій разом співатимуть зірки німецької та української опер

Зібравши понад 15 тисяч глядачів під час двох дитячих днів, сьогодні у Тульчині розпочнеться GRAND-частина ІІІ міжнародного оперного open air фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2019.

О 19.00 відбудеться ексклюзивна прем’єра «Рай і Пері» - дивовижно гарного твору знаменитого німецького композитора Роберта Шумана, який він написав на слова однієї з поем, включених ірландським романтиком Томасом Муром до складу роману «Лалла Рук».

- Глядачі нашого фестивалю побачать унікальний копродакшн, який за сприяння Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні підготували кращі німецькі та українські оперні солісти на чолі з талановитим диригентом – заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Сивохіпом, - розповідає арт-продюсер OPERAFEST TULCHYN-2019, заслужена артистка України Ірина Френкель. - Музика «Рай і Пері» дійсно геніальна, але виконується не так часто. Епічне полотно вимагає і величезного хору, і всього оркестру, і першокласних солістів.

Відео дня

Як сказано у примітці до роману Томаса Мура, Пері у перській міфології — це чарівна істота в образі прекрасної крилатої жінки, яка оберігає людей від злих духів. За любов до смертного вона була вигнана з раю. Пері прагне повернутися назад, але для цього повинна принести гідний дарунок Небесам.

У пошуках такого вона пролітає над залитою кров'ю землею. От молодий індійський полководець героїчно гине в бою з тираном-завойовником, і Пері приносить до воріт раю краплю його крові - але двері так і не розкриваються.

Пері знову відправляється на землю. У Єгипті вона бачить, як помирає від важкої хвороби усіма покинутий юнак - і тільки вірна наречена приходить до нього, щоб розділити з коханим страждання і смерть. Пері приносить до воріт раю її «останній подих любові» - але і цей дарунок не приймають Небеса.

І тільки третій дарунок – сльоза лиходія, враженого щиросердечною чистотою дитини за молитвою і власною насолодою від щирого покаяння - відчиняє райські ворота.

Цікаво, що серед жагучих шанувальників «Рай і Пері» Шумана було чимало відомих композиторів. Зокрема, у щоденнику Петра Чайковського за 1887 рік є запис: «Відіграв «Paradis und die Peri». Яка ж божественна річ!!!» А багато мемуаристів взагалі запевняють, що Чайковський не тільки любив награвати на роялі теми «Рай і Пері», але й «переплавив» деякі з них у власну оперу «Євгеній Онєгін».

Ораторія Роберта Шумана складається із трьох частин з наскрізним розвитком (26 номерів, що включають сольні арії, ансамблі, масштабні хорові сцени). Винятково велику роль у ораторії відіграє оркестр, завдяки якому композитор створює мальовничі картини природи і пряний «східний» колорит. 

Усю красу цього унікального твору глядачам OPERAFEST TULCHYN сьогодні відкриють Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії, Галицький академічний камерний хор, лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів Людмила Осташ (сопрано), Лілія Нікітчук (альт), Сергій Кутепов (тенор), Юрій Гадзецький (баритон) і німецька зіркова подружня пара - Стефі Леманн (сопрано) та Мартін Латтке (тенор).

Обоє іноземних гостей – знані оперні співаки Німеччини.

Стефі Леманн була солісткою Бременської опери та Німецького національного театру, багато років викладає у дитячому хорі Гевандхауз у Лейпцігу, активно концертує на батьківщині та закордоном. А за визначну мистецьку роботу була нагороджена престижною премією «Курт Хюбнер».

Мартін Латтке є переможцем багатьох міжнародних конкурсів: імені Р. Шумана у Цвіккау (2002), Jugend kulturell у Ганновері (2004), конкурсів у Тампере (Фінляндія) і Толосі (Іспанія, 2005). У 2002 році співак був стипендіатом Німецького музичного конкурсу, є одним із засновників і солістів лейпцігського ансамблю Calmus. Протягом 7 років також був артистом ансамблю Amarcord.

Репертуар Мартіна Латтке охоплює колосальну кількість камерно-вокальної музики від епохи Ренесансу до наших днів, численні опери, ораторії й кантати, серед яких переважають твори Баха.

У 2008 році він дебютував із партією Євангеліста у «Народженні ораторії» Баха у венеційському театрі Ла Феніче. Через два роки на фірмі звукозапису Decca вийшов запис цього твору за участю виконавця (оркестр лейпцігського Гевандхауза, диригент – Ріккардо Шайї). У 2012 році у складі цього ж колективу Мартін бере участь у записі «Страстей по Матею», а рік потому, з Бароковим оркестром Фрайбурга записує геніальну Мессу сі-мінор на DVD/Blu-ray (диригент – кантор Церкви Святого Хоми Георг Кристоф Біллер).

За останні роки виступи Мартіна Латтке з успіхом пройшли у понад 50 країнах світу: у Європі, США, Канаді, Австралії, Японії, Південній Кореї, Африці, Центральній Америці та на Ближньому Сході. А його диски із «Невтомним коханням» із музикою Шумана й Мендельсона і «Любов приносить велику радість» із німецькими народними піснями, випущені у співпраці із ансамблем Amacord, були удостоєні премії ЕСНО Klassik (2010,2012).

Нагадаємо: вхід на OPERAFEST TULCHYN-2019 - вільний для усіх.

Генеральний спонсор – МХП.

Детальну інформацію про усі концерти фестивалю можна дізнатися на сайті operafest-tulchyn.blogspot.com.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up